Care este miza reală a convorbirii de astăzi dintre preşedinţii SUA şi Chinei?
Postat la: 18.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Vom vedea sau, mai corect spus, vom interpeta comunicatele de presă. Altceva nu putem pretinde. Neimportanţi sau, mai degrabă, inexistenţi în raţionamentele, negocierile şi ofertele care se discută la nivel stratosferic. Ne depăşesc cu mult, sunt la mii şi mii de ani lumină de noi.
Asta este şi cred că, foarte de demult, politicienii noştri sunt nu numai resemnaţi cu această stare de l ucruri, dar încep să o accepte din ce în ce mai uşor, folosind argumentaţia celebră "sâ ie la ei, pe noi ce ne priveşte?"
Sigur că ne priveşte sau, mai bine spus, ar trebui să ne privească din prisma unei perspective anume: poate, cine ştie, printr-un miracol, când ar deveni realitate, sintagma „politicieni responsabili puşi să gândească şi să ordoneze bunurile publice în funcţie de ceea ce s-ar numi interes naţional". Din punctul meu de vedere - şi asta încerc să argumentez azi - guvernarea responsabilă înseamă să ai la dispoziţie un grup de analişti de risc care să-l identifice în deciziile luate la nivelul de care nu ni se permite să ne apropiem.
În acest context, am urmărit cu deosebit interes dacă politicienii din zona de vârf (se numeşte "elita politică", nu înjuarţi printre dinţi că nu eu am poreclit-o asttfel) au ieşit să comenteze întâlnirea de azi şi, în principal, efectele sale pentru Europa. Acolo unde, la Marea Neagră, suntem şi noi.
Ce-ar fi putut spune?
1. Dacă acceptă ideea că, în contextul actual, întreaga conversaţie de azi între cei doi preşedinţi va fi centrată avertismentului americanillor că ruşii ar fi solicitat deja Chinei să le livreze arme şi echipamente. Nu ar fi fost un efort intelectual teribil, măcar să zică ceva despre poziţia exprimată ieri de Anthony Blinken, Secretarul de Stat a SUA:
"President Biden will be speaking to President Xi tomorrow and will make clear that China will bear responsibility for any actions it takes to support Russia's aggression, and we will not hesitate to impose costs... We're concerned that they're considering directly assisting Russia with military equipment to use in Ukraine".
2. Mai există o temă poate infinit mai urgentă decât prima: în conextul actualelor tensiuni fără precedent, inclusiv, in extremis, prerspective anunţate la pct.1, săptămâna trecută, vineri, a avut loc o reuniune între reprezentanţii spaţiului rus şi chinez Aveţi aici o prezentare amplă a perspectivelor de cooperare.
A fost marcat astfel primul demers important în ceea ce înseamnă "noul parteneriat fără limite" între Rusia şi China. Dacă se vor realiza obiectivele enunţate acolo, atunci sunt foarte aproape de crearea unui sistem internaţioanal independent, monetar şi financiar. Lovitura uriaşă ar fi construcţia şi operaţionalizarea unui sistem de tranzacţii bazat pe yuan şi rublă.
Dar pe fond, ai noştri au dreptate: de ce să ne intereseze? Românii au bani să plătească şi ştiu că vine vara şi facturile vor fi mai blânde. Cât timp? Asta-i altă problemă şi ţine, cred eu, de managementul riscurilor imediate.
Cristian Unteanu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu