Capturarea PNL
Postat la: 18.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe lângă nominalizarea premierului și configurarea noului Guvern, cel mai important proces politic vizează capturarea Partidului Național Liberal de către Traian Băsescu. În acest moment, sunt îndeplinite toate premisele pentru un asalt final, la capătul căruia Băsescu obține ce își dorește cel mai mult. Denumirea unui partid istoric și preluarea sediilor acestuia. Operațiunea este în plină desfășurare.
Traian Băsescu are un dublu drept de preemțiune. Are un drept de preemțiune în privința celor mai mulți parlamentari PDL, care astăzi se regăsesc în PNL, pentru că, în definitiv, aceștia au crescut la școala lui. Și mai are un drept de preemțiune cel puțin asupra a jumătate dintre sediile actualului PNL, pe care același Traian Băsescu le-a obținut și le-a avut sub cheie până când i-a spus partidului adio de la perdeluță. Prin urmare, fostul președinte, revenit în politica la vârf, este în drept să se bată pentru a lua înapoi ceea ce a dat. Chiar dacă această preluare în vrac îi lovește năprasnic pe liberali.
Terenul a fost pregătit, în mod inteligent, pas cu pas. Pentru a se ajunge la acest deznodământ, era nevoie de un partid slab, de un partid lipsit de orice vocație pentru a câștiga alegerile și pentru a prelua puterea executivă după parlamentare. În acest scop, conservându-și cu grijă fiefurile atât în alegerile locale, cât și în algerile parlamentare, PDL-iști nu numai că nu au tras la căruță pentru a duce PNL la victorie, dar, dimpotrivă, au făcut tot ce le-a fost cu putință, acționând prin oamenii plasați în conducere, pentru a gripa motorul. Și au reușit.
O bună parte dintre eșecurile PNL sunt consecința unei operațiuni bine gândite. Vechii liberali, cum e, de pildă, Alina Gorghiu, dar chiar și președintele Klaus Iohannis, nefăcând altceva decât să cadă, rând pe rând, în toate capcanele întinse de foștii PDL-iști, fragilizând partidul în toate structurile sale și, treptat, de la o paritate de 3 la 1 un favoarea liberalilor, s-a ajuns, astăzi, aproape la egalitate. Pentru a nu mai avea niciun dubiu, este suficient să constatăm că, exceptând Timișoara, toate marile orașe cu primari PNL sunt, de fapt, deținute de PDL-iști. Iar numărul parlamentarilor liberali îl întrece doar cu puțin, un număr cu o singură cifră, pe cel al foștilor PDL-iști.
Pentru ca deznodământul să se producă, mai era necesară întrunirea a încă două condiții. Ambele sunt, astăzi, realizate. În primul rând, era necesară o înțelegere între Klaus Iohannis și Traian Băsescu. Înțelegerea tocmai s-a perfectat. Lui Traian Băsescu i s-a pus pe tavă PNL. Nu mai trebuie decât să întindă mână și să îl ia. A doua condiție, și ea realizată, a fost ca Partidul Mișcarea Populară să intre în Parlament. S-a întâmplat poate chiar cu sprijinul directorului STS pe care Băsescu l-a înălțat în grad și l-a înzestrat cu puteri excepționale în ceea ce privește organizarea alegerilor, iar Klaus Iohannis îl ține, la rândul lui, cât se poate de aproape.
Ceea ce urmează îmi dă frisoane. Dacă am dreptate și nu halucinez, atunci vom avea de-a face și în continuare cu un joc extrem de pervers. Pentru a reuși să își adjudece prin vot aparent democratic conducerea PNL, Traian Băsescu are nevoie de o majoritate. Ar putea-o obține cu sprijinul lui Klaus Iohannis și al serviciilor, în măsura în care, printre noii parlamentari ai vechilor liberali, ar putea exista suficienți acoperiți care, la momentul oportun, să execute ordinul venit de la prăvălie. Dar probabil nu este suficient. Pentru moment, nu prea funcționează nici șantajul cu dosarele, întrucât liberalii au avut grijă, la parlamentare, să își respecte decalogul. Și atunci ce mai rămâne? Care este operațiunea secretă?
Traian Băsescu trebuie să încerce din răsputeri, ceea ce nu e prea greu pentru că, în definitiv, asta stă în pixul lui, să blocheze orice hemoragie a parlamentărilor PDL-iști din PNL către propriu său partid. Dar ceea ce este mai greu e că el trebuie să blocheze și plecarea acestora către PSD sau ALDE. Și nu este deloc ușor. Cum ar putea să realizeze acest lucru și de ce este necesar?
Migrarea către alte partide nu poate fi blocată de către Traian Băsescu decât în schimbul garanției că, în curând, va veni el însuși la butoanele PNL sub semnul așa-zisei unificări a dreptei, astfel încât, în raport cu popularii europeni, România să vină cu un singur partid, suficient de puternic pentru a bate cu pumnul în masă. Asta include cu siguranță până și adjudecarea celuilalt partid istoric, PNȚCD. O asemenea dublă perspectivă i-ar putea ține legați pe PDL-iști de PNL.
În schimb, Traian Băsescu trebuie să aranjeze în așa fel ploile, încât, din PNL, să plece către alte partide, în special către ALDE, cât mai mulți parlamentari dintre foștii liberali. Dacă se realizează ambele condiții, atunci Traian Băsescu obține o majoritate la nivelul conducerii PNL, iar, la viitorul congres, poate miza pe acceptarea unui proiect de fuziune, la capătul căruia el însuși să devină președintele PNL.
Pentru Klaus Iohannis, această perspectivă este cât se poate de încurajatoare. Îi va conferi forță și autoritate atunci când, în numele României, va prelua președinția Uniunii Europene și i-ar putea asigură o mai bună rampă de lansare în competiția pentru un al doilea mandat. Iată de ce Iohannis l-a invitat pe Traian Băsescu la sărbătoare națională a României de la 1 decembrie atât la Arcul de Triumf, cât și la Cotroceni, iată de ce s-a întâlnit cu acesta marți, cu o zi înaintea așa-ziselor consultări de la Cotroceni, și iată de ce dosarele penale ale lui Traian Băsescu s-au închis ca prin minune în cursul acestei săptămâni. Klaus Iohannis nu ar putea intra în parteneriat cu un penal, nu-i așa? Iar întâlnirea cu Tăriceanu a fost doar pentru a încerca astfel să bage un băț în roate carului triumfal PSD și, în subsidiar, a funcționat ca un paravan menit să camufleze adevăratul obiectiv avut în vedere. Și-cine știe?-dacă Tăriceanu ar fi cedat cumva, atunci meniul pregătit pentru Traian Băsescu ar fi fost mai îmbelșugat.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu