Capital românesc și investiții - back to (local) business
Postat la: 17.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În contextul pandemiei și al provocărilor în materie de securitate - sanitară, energetică sau chiar alimentară - se discută tot mai apăsat despre nevoia unei noi paradigme economice pentru România. Din fericire, nu trebuie să reinventăm roata, ci să alegem corect modelul de dezvoltare pentru România, despre care aș spune, ca parafrază, că necesită 3 lucruri: investiții, investiții și iar investiții.
Noua paradigmă economică pentru România - investițiile din fonduri UE
Evident, în orice discuție despre investiții, reacția generală este "cu ce bani?". Privite din această perspectivă, lucrurile stau, în prezent, cât se poate de bine, căci avem un răspuns categoric: „cu bani europeni!".
România va beneficia până în 2027, de cea mai mare sumă obținută vreodată de țara noastră din finanțări europene. Pe lângă cele 29,2 miliarde euro ale PNRR, din care primele tranșe au început deja să vină, prin intermediul programelor operaționale putem atrage încă 30 de miliarde de euro, la care se adaugă și alte finanțări specifice de câteva miliarde.
În aceste condiții, capacitatea României de a absorbi fondurile europene devine factorul esențial al creșterii economice în următorii ani. Întărirea capacității administrative este factorul cheie de care depinde implementarea eficientă și la timp a proiectelor de investiții.
Avem însă de înfruntat una dintre cele mai dure provocări, aceasta fiind provocarea cantitativă, cea care decurge din implementarea unui volum de investiții fără precedent, comprimat în doar 5 ani, în condițiile în care economia noastră se confruntă, totuși, cu un angrenaj deficitar de forță de muncă, furnizori și chiar mijloace tehnice. De aceea, implicarea mediului de afaceri în realizarea investițiilor este deosebit de importantă.
Tabloul de bord - să reducem sustenabil dezechilibrele
Este binevenit obiectivul Guvernului de a avea 7% din PIB pentru investiții în bugetul anului 2022, cu precădere în ceea ce privește investițiile din fonduri europene, pentru că acestea trebuie acum să prevaleze, atât în programare cât și în execuție, în raport cu investițiile din bani naționali.
Pentru 2022, este esențial să avem un buget solid și credibil, care să ofere încredere mediului investițional și să susțină stabilitatea financiară de care România are atâta nevoie în această perioadă. Trebuie să țintim ambițios, însă credibil, creșterea ponderii în PIB a veniturilor fiscale, fără de care consolidarea finanțelor publice în următorii ani devine practic imposibilă.
Rămân în continuare problematice deficitele externe, care se adâncesc cu cifre record. Dacă ne uităm în balanța comercială, observăm că, în ultimii ani, cele mai mari deficite sunt înregistrate, în mod sistematic, pentru două categorii importante, produsele chimice și produsele alimentare. În ultimii 5 ani, deficitele aferente acestor 2 categorii au ajuns să reprezinte, cumulat, cam jumătate din deficitul comercial total al României.
Back in (local) business și promovarea exporturilor
Avem nevoie de soluții inteligente pentru a inversa trendul deficitelor externe, să valorificăm mai bine potențialul local, aș spune back in (local) business. De exemplu, România s-ar putea transforma din exportator de materie primă agricolă în producător de valoare adăugată, prin reinventarea industriei alimentare autohtone.
Vestea bună este că statul are la îndemână o serie de pârghii pentru susținerea companiilor. Și nu mă refer aici la politica de ajutor de stat, care merită o discuție separată, ci la scheme de sprijin pe bani europeni, cum sunt cele din PNRR, menite să faciliteze accesul la finanțare, în special a IMM-urilor, care sunt companii preponderent cu capital românesc.
Consider ca trebuie să ne uităm mai serios la oportunitățile de export, în condițiile în care, de exemplu, între primii 500 de exportatori se regăsesc doar 68 companii cu capital românesc. De aceea, este mai necesară ca oricând o strategie pragmatică de creștere a exporturilor, pentru a identifica cererea pentru produsele românești competitive și noi piețe, inclusiv extra-comunitare, cu potențial sporit la export.
Problema forței de muncă și exodul competențelor
De două decenii asistăm la un exod al forței de muncă și al talentelor românești. Acum, în afara României se află încă o Românie, ajunsă deja la a doua generație, în timp ce economia noastră resimte acut lipsa de capital uman.
Conform unui studiu recent al OECD, România are a cincea cea mai mare diaspora din lume, iar dorința de a emigra se regăsește cu precădere în rândul tinerilor. Este însă îngrijorător faptul că doar o mică parte din cei plecați, circa 25%, intenționează să se mai întoarcă.
Dumneavoastră, oamenii de afaceri, cunoașteți cel mai bine cât de importantă este resursa umană. De aceea trebuie să ne gândim serios cum putem readuce în țară acest capital uman românesc, care este cea mai valoroasă componentă a capitalului românesc pe care îl promovăm aici.
Să fim convinși că și în România se poate!
Este lăudabil să vedem că mulți întreprinzători români conduc afaceri de succes, care sporesc capitalul românesc, prin inovații și progres tehnologic.
Însă capitalul autohton nu se poate dezvolta autarhic, izolat, de aceea trebuie să beneficiem în continuare de investiții străine cât mai consistente, acestea fiind de altfel un factor important de consolidare a capitalului românesc.
Ne dorim ca poveștile de succes ale întreprinzătorilor români să se înmulțească și să crească, pentru ca tot mai mulți întreprinzători și tineri să ia exemplu despre ce se poate face în România cu o idee bună, puțin curaj și multă determinare, ca să fie clar - în primul rând pentru noi înșine - că și în România se poate!
Cosmin Marinescu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu