Calculele supraviețuirii PSD
Postat la: 08.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu Legile Justiției, PSD bate pasul pe loc. Încă nu s-a întâmplat nimic. Rămâne de analizat celălalt plan. Economic. Dacă aici PSD stă bine, atunci își îndeplineșe și principalul proiect. Cel social. Iar victoria sa în viitoarele alegeri locale și parlamentare e garantată. Probabil va reuși, după o pauză extrem de lungă, și la prezidențiale. Dar dacă pierde pariul economic, PSD e pierdut. Și atunci va trebui să recurgă la strategia de rezervă. Retragerea de la guvernare.
Analiștii economici se întrec în a face calcule. Urmate de prognoze. Aparent, nu este prea greu să observi cum evoluează cheltuielile și cum evoluează veniturie. Ce se poate observa cu ochiul liber și ce se poate socoti cu creionul în mână, fără a mai fi nevoie de un computer, este că, pentru moment cel puțin, situația e albastră. Cheltuielile cresc, veniturile scad. Ceea ce ne poate conduce anul viitor la un deficit de aproape 5%. Nu de maximum trei, cum ne-am angajat. Ce înseamnă asta?
Un deficit mai mare de 3% atrage după sine sancțiuni. Uniunea Europeană va bloca absorbția de fonduri a României. Mai mult chiar. Vom mai fi și buni de plată. Vom plăti amenzi consistente. Pentru nerespectarea angajamentului de țară.
Dacă ceea ce reiese din asemenea calcule sumare se confirmă și prin calcule mai sofisticate, atunci PSD trebuie să recurgă la strategia sa de rezervă. Tradițională. Retragerea de la putere cât încă nu e prea târziu. Prin identificarea unei formule prin care abandonează guvernarea, lăsând impresia că este scos afară de forțe mai mult sau mai puțin oculte, tocmai când se pregătea să-și finalizeze cu succes programul de guvernare. Iar până la alegeri, în Opoziție fiind și lăsându-i pe adversari să scoată castanele din foc, va tuna și va fulgera împotriva acestora, convingându-și electoratul că noua guvernare a reinstaurat un dezastru în România, după scurta perioadă de rai PSD.
Revenind la prognozele economice, este important de analizat nu ceea ce există în acest moment la vedere și am expus sintetic mai sus, ci ceea ce nu se vede. Această parte nevăzută face diferența între eșec și succes. Ea poate răsturna anul viitor situația în favoarea PSD. Cu condiția să fie întruniți trei factori: fonduri europene consistente anul viitor; ritm accelerat de creștere; investiții majore în domenii care aduc plusvaloare.
Calculele, care astăzi ne semnalează pericolul depășirii deficitului de 3%, deci a creșterii periculoase a decalajului dintre venituri și cheltuieli, pot fi date peste cap. 1). Legat de fondurile europene. PSD a semnalat faptul că, din această perspectvă, Guvernul Cioloș a lăsat în urmă o situație dezastruoasă. A fost numit Guvernul Zero pentru că a accest zero fonduri europene. PSD, venind la guvernare, a anunțat că se va concentra asupra acestui domeniu. Iar astăzi susține că, timp de un an, a pregătit terenul. Nu numai în agricultură, unde România ocupă o poziție fruntașă la nivel european. Dacă PSD spune adevărul, atunci, în 2018 ar urma să curgă dinspre Bruxelles spre București borcanul cu miere. Uriașele fonduri pe care le așteptăm pot umple gaura. Și pot genera la rândul lor venituri suplimentare. 2). Cele două guverne PSD înregistrează ritmuri record de creștere economică. Produsul Intern Brut sporește cu câte 5% pe an. Dacă acest ritm va fi accelerat în 2018, atunci și veniturile vor crește corespunzător. Adică spectaculos. Și vor fi în măsură să acopere gaura creată de uriașele cheltuieli sociale pe care și le-a asumat PSD prin Executiv. 3). Fără investiții consistente, morișca economică nu se învârte. PSD promite mari investiții începând din 2018. Dacă va fi așa și dacă banii vor fi canalizați în domenii aducătoare de profit, atunci, din nou, ceea ce astăzi pare un eșec, mâine se poate transforma într-un mare succes. La acest capitol, în luna decembrie, ne vom lămuri. Atunci când vom vedea noul buget. Dacă însă nu vor vedea investiții în noul buget sau dacă PSD nu va prezenta bugetul în decembrie, atunci vom avea un semnal cât se poate de clar că un eșec răsunător este aproape. Este cel mai precis indicator al evoluției României dintre cele trei variabile pe care tocmai le-am pus în discuție.
Pentru PSD ar fi mult prea devreme să se retragă, într-o formulă sau alta, de la guvernare. În definitiv, nu a trecut nici măcar un an de la victoria sa în alegeri. O retragere optimă, dacă trebuie făcută, e bine să fie operată abia în al patrulea an. Nici pentru Opoziție retragerea intempestivă de la guvernare a PSD nu este o soluție. Toată lumea vede cu ochiul liber, inclusiv fanaticii anti-PSD, că Opoziția nu este încă pregătită pentru a guverna. O formulă gen Cioloș de guvern tehnocrat, lipsit de răspundere și de o consistentă susținere parlamentară, nu ar reprezenta decât un nou dezastru. Care ar pune capăt oricărei tentative a lui Klaus Iohannis de a obține un nou mandat.
Prin urmare, logic, mă aștept să nu avem un deficit peste 3%, iar România să-și accelereze ritmul de dezvoltare, accesând în același timp mai mulți bani europeni. Mizez pentru 2018 pe jumătatea plină a paharului.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu