Cade castelul cărților de joc al OMV, dar rămâne vaca de muls Petrom!
Postat la: 31.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
OMV-ul, compania care generează 1,6 % din produsul național brut al Austriei, e din nou la răscruce. La Viena se ticluiește un "New Deal," un Great Deal cu asul arab în mâna de joc. Urmează o partidă de poker interesantă. Desigur, Bucureștiul nu e așezat la masă.
Sporesc șansele marelui business din Marea Neagră Neptun Deep. Dinspre tabla de joc de la Viena se anunță o tranzacție de zile mari, care schimbă din temelii traiectoria planificată de Consiliul de Supraveghere al OMV, în anul 2021. Viitorul nu va mai fi al petrochimiei prestabilite. Fondului de investiții Borealis AG din Emiratele Arabe Unite i se va alătura în partida OMV și compania de stat Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), care schimbă registrul tactic. Cel puțin asta susține Andrea Hodoschek, jurnalista cotidianului vienez „Kurier," cea mai titrată sursă de știri publice despre OMV-Petrom. Ea nu a dat niciodată greș, în informațiile dezvăluite.
Poate că reorientarea OMV Austria spre o nou pisc economic va bucura petromiștii. Nu știm. Începând de ieri în presa vieneză, se vorbește despre un gigant petrochimic în formare, care ar integra cele 25 % ale Adnoc în structura unei firme existente și ar strânge la un loc și alte participații, deținute de OMV, cum ar fi de exemplu Borealis. Se discută că „mastermind-" ul acțiunii ar fi Rainer Seele - cel care vă amintiți era cu rușii de la Gazprom! - consilier al șeicului local, fost CEO al OMV, în perioada 2015-2021.
Înainte de a fi manager al Rafinăriei Wintershall (ruso-austriacă), și a primirii Ordinului „Prietenia," chiar din mâna lui Vladimir Putin, în anul 2018, statul român l-a învelit în lauri. Bucureștiul i-a oferit funcția de consul onorific al României la Kassel, în landul Hessen. Seele, fain băiat care cunoaște toată casa sistemului românesc, a mai colecționat și Ordinul Meritul Cultural Industrial - în grad de Comandor, acordat de Traian Băsescu, în 2013. Toate finanțările partidelor, ONG-urilor, a blogerilor au trecut pe sub ochii săi și ai doamnei Mariana Gheorghe, fost CEO Petrom.
Așezat în scaunul revanșei istorice, „Mastarmind"-ul și-ar dori să pună bazale unui corespondent arab al concernului nemților de la BASF, cel mai mare ansamblu petrochimic al lumii, pe care l-a slujit la începutul carierei. „Sectorul energetic devine cu atât mai important. E&P (Exploration & Production) va deveni din nou nucleul, conform celor șușotite în cercul proprietarilor. Cu toate acestea, insiderii sunt îngrijorați că OMV, sub conducerea CEO-ului Alfred Stern, va reduce prematur afacerea cu petrol și gaze, așa-zisa cash-cow (vaca de muls în numerar) a OMV," conform cotidianului Kurier.
„Scepticilor din conducere le e teamă că OMV-ului îi va lipsi fluxul de numerar pentru a stabiliza producția în Austria și Norvegia în viitor, dacă locațiile individuale de E&P vor fi vândute la bucată. Trebuie investit mult și neîntrerupt în E&P, altfel volumele de producție ar scădea și producția ar putea fi oprită. Cu toate consecințele negative pentru aprovizionarea cu energie și Austria ca locație de afaceri." Ceea ce, poate surprinzător nu este valabil și pentru România, Alfred Stern negând cum că s-ar gândi să vândă felii consistente din Petrom, bașca faptul că „OMV nu are în prezent personalul adecvat din punct de vedere tehnic pentru a se concentra pe sectorul energetic.
Atât consiliul de supraveghere, cât și consiliul de administrație au prea puțină expertiză energetică," explică sursa citată. Aceleași deficiențe de personal calificat se fac simțite și la Petrom, afirmă surse vieneze. Una dintre rafinăriile rămase în funcțiune este supraturată, se crează des reacții negative în lanț, care uzează echipamentele și produc astfel costuri mari. Doar un exemplu ar putea fi instalația de cocsare. În clipa în care se introduc și alte produse în procesul de rafinare, gen kerosen, se schimbă comportamentul instalației și se poate strica mai des. Și mai trebuie spus că nu este permis fiscal să se amestece produse cu acciză, în procesul de producție pentru a obține un produs fără acciză, cum ar fi cocsul petrolier, zic sursele înalte din capitala Austriei.
Andrea Hodoschek își încheie articolul cu o informație cu tâlc: „Tocmai în aceste vremuri tulburi, OMV și-a pierdut îndelungatul său șef al E&P, Johann Pleininger, al cărui contract nu a fost prelungit. Managerul de top se va alătura în luna mai Tatweer Petroleum, compania națională de petrol și gaze din Bahrain. Ca CEO, desigur." Johann Pleininger a condus din 2015 E&P și a fost un înlocuitor competent al lui Seele, cunoaște încă Petrom &OMV pe dinafară, rafinăriile sunt a doua lui casă. Doar că nu mai e disponibil. Ce s-ar mai putea schimba este că pe viitor ar putea veni gaze suplimentare din Marea Neagră, decizia de investiție în proiectul „Neptun" va fi luată până în vară. „Așa cum stau lucrurile în acest moment, acest zăcământ de gaze Neptun este suficient de mare, încât România ar putea avea probabil un surplus de gaz, însumând și celelalte sonde și ar putea, de asemenea, să-l exporte." Acest gaz ar putea fi, de exemplu, transportat în Austria prin Slovacia. Volumul total al investiției este estimat la aproximativ 4 miliarde de euro, OMV deține un pachet de 50 la sută în proiect prin Petrom, relatează aceeiași publicație vieneză.
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 8.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu