Când sare bugetul în aer? Și mai ales cum?
Postat la: 21.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Opoziția a descoperit și analiștii au confirmat că deficitul bugetar al României va fi, anul următor, dublu față de cel prognozat de experții sau așa-zișii experți ai Ministerului Finanțelor. Eroarea este fundamentală. Nu știm dacă e intenționată sau nu. Dar ea va genera cu siguranță o veritabilă explozie la nivelul finanțelor statului, cu grave repercusiuni politice și sociale.
Fatala eroare, intenționată sau neintenționată, îl are drept autor pe domnul Marcel Ioan Boloș, ministrul Finanțelor Publice. Este cazul să precizez că anterior acesta a deținut importanta poziție de ministru al Proiectelor și Fondurilor Europene, a răspuns de PNRR și a înregistrat întârzieri la aproape toate capitolele Planului Național de Redresare și Reziliență. Nu încerc să-i fac un proces de intenție. Însă dezbaterile din Parlament au scos la lumină un adevăr crunt. Bugetul României este construit greșit, tocmai pornind de la faptul că prognoza asupra deficitului a fost calculată la jumătate față de deficitul real. Ce înseamnă asta?
Pentru a supraviețui economic și financiar, Guvernul României va trebui să accelereze la maximum cursa pentru a obține noi împrumuturi. Cu orice preț. În 2024, România nu mai are șansa de a obține bani cu o dobândă cât de cât rezonabilă. Împrumuturile externe vor fi mai rare și din ce în ce mai scumpe. Până când nu vor mai fi deloc. În consecință, Guvernul Ciolacu, într-un an de patru ori electoral, va fi obligat să recurgă la sistemul bancar intern. Această rețea de bănci este aproape în totalitate deținută de capitalul străin, care nu are absolut niciun motiv să fie prietenos în raport cu Guvernul României. În schimb, va fi foarte convenabil pentru aceste bănci ca, în loc să furnizeze bani sub forma unor împrumuturi cu un grad mai mare sau mai mic de risc societăților comerciale sau persoanelor fizice, să opteze pentru a pompa bani către trezoreria publică, împrumuturi sigure, garantate de statul român. Vom avea de pierdut din două perspective. Datoriile vor crește, vor crește exponențial și dobânzile, pe care vor trebui să le plătească generațiile viitoare, dar esențial este că achitarea respectivelor dobânzi la împrumuturi vor îngheța practic investițiile. Adică vor paraliza singura modalitate prin care, în timp, ar putea fi creată valoare adăugată, astfel încât România să se poată reechilibra financiar. A doua consecință este că societățile economice cu capital românesc nu vor mai avea posibilitatea să se dezvolte și vor fi practic obligate în 2024 fie să-și încetinească activitățile, fie chiar să le sisteze.
Cetățeanul român va fi vulnerabilizat. Prezentul și viitorul său vor deveni nesigure. Iar consecințele se vor resimți în plan social și politic. Atenție însă: vă reamintesc că vorbim despre un an în care partidele politice aflate la putere, ca de altfel și cele din opoziție, vor da patru examene electorale. Ceea ce înseamnă că Guvernul Ciolacu se va da peste cap asumându-și orice fel de risc, pentru ca în 2024 să obțină noi și noi împrumuturi. Cu singurul obiectiv de a rostogoli cumva gaura.
Iar lovitura de pedeapsă, o lovitură năprasnică, va veni în acest fel în 2025. Va fi anul în care istoria ne va da una dintre cele mai severe lecții.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu