Bubuie axa Lazăr-Iohannis
Postat la: 25.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tudorel Toader le-a dat lovitura. Nimicitoare. Raportul său nu este doar despre procurorul general Augustin Lazăr. Ci și despre președintele României, Klaus Iohannis. Ambii au fost prinși cu mâța în sac. Lazăr, când și-a depus dosarul pentru a deveni procuror general, a avut la inventar un minus și un plus. Minus - calificativul obligatoriu. Plus - un mesaj scris despre Klaus Iohannis. Iar președintele s-a făcut că nu vede nici una, nici alta.
Scandalul cel mai puternic al acestor zile nu este generat, așa cum pare, de concluziile la care a ajuns ministrul Justiției și de solicitarea pe care acesta o face privind revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României. În definitiv, acest rezultat era previzibil. Scandalul adevărat se propagă însă într-o direcție total surprinzătoare. Spre Palatul Cotroceni. Spre Klaus Iohannis însuși.
Din dosar, atunci când Iohannis a semnat decretul de numire, lipsea o piesă indispensabilă. Dovada că Augustin Lazăr fusese analizat profesional și obținuse calificativul „foarte bine". La acea dată, Augustin Lazăr nu a avut niciun calificativ. Pur și simplu nu avea ce să depună la dosar. Ministrul care l-a propus, faimoasa doamnă Prună, nu avea dreptul să-l desemneze în aceste condiții. Dar a făcut-o. Secția pentru procurori a CSM avea obligația să observe absența acestui document și să constate că domnul Augustin Lazăr nu întrunea condițiile pentru a fi numit procuror general al României. În consecință, trebuia să dea un aviz negativ. Dar a avizat pozitiv. Și, la capătul drumului, președintele Klaus Iohannis, analizând dosarul, trebuia să constate că nu sunt întrunite toate elementele legale pentru a putea da decretul de numire al lui Augustin Lazăr. În caz contrar, trebuia să refuze. Dar președintele l-a numit. Pe tot acest traseu, după cum ne demonstrează ministrul Justiției, Tudorel Toader, legea a fost încălcată.
Se pune desigur întrebarea de ce instituția prezidențială a suferit în acest caz de orbul găinii. Este o simplă greșeală imputabilă și ea? Sau este o greșeală intenționată? Răspunsul la această întrebare extrem de importantă ni-l oferă o ciudată coincidență. În timp ce calificativul în urma unei evaluări lipsea de la dosar, altceva era pus în loc. O piesă care îl viza direct și personal pe președintele Klaus Iohannis. Augustin Lazăr a introdus în dosar un document, care demonstra că el, pe când era procuror general al Parchetului Alba, a pus capăt statutului de cercetat penal, pe care Klaus Iohannis l-a avut câțiva ani la rând. A făcut-o pentru a obține recunoștința președintelui și numirea sa prin decret? Sau pentru a-i arăta pisica? Poate că ambele explicații sunt valabile.
Contextul era destul de tulbure. Printr-o mișcare fulgerătoare, Laura Codruța Kovesi, pe atunci șefă a Direcției Naționale Anticorupție, i-a făcut un dosar lui Tiberiu Nițu, care, pe vremea aceea, era procuror general. Pentru că folosise în interes personal mașina și șoferul instituției. Astăzi, Justiția a stabilit în mod definitiv că Tiberiu Nițu era nevinovat. În paranteză fie spus, Laura Codruța Kovesi a omis să-și facă un autodenunț atunci când a plecat în concediu în străinătate gardată fiind de un SPP-ist plătit din bani publici. Tiberiu Nițu trebuia măturat pentru a i se face loc lui Augustin Lazăr, un om din interiorul sistemului. Pe atunci, binomul juca pe cai mari iar statul paralel călărea în toată regula statul român.
După ce i s-a arătat pisica și i-a fost cumpărată favoarea, demonstrându-i-se că din „penal" ajunsese „nepenal" grație lui Augustin Lazăr, președintele Klaus Iohannis a semnat ca primarul decretul de numire a noului procuror general. Asta mi se pare a fi adevărata bombă. Și asta este ceea ce ar trebui cu adevărat cercetat. Cu atât mai mult cu cât președintele Klaus Iohannis nu era la prima operațiune de acest gen. După ce i-a fost închis un alt dosar de către președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, el i-a răsplătit această favoare, tot în calitate de președinte al României, desemnând-o judecător al Curții Constituționale. O mână o spală pe alta.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu