Bomba lui Liviu Dragnea
Postat la: 30.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Conform unor surse din PSD, Liviu Dragnea pregătește o bombă. Va fi detonată la scurt timp după instalarea noilor miniștri. Și este de natură să-i asigure o nouă rezervă de oxigen electoral. Statul român urmează să preia de la OMV toate acțiunile Petrom. Iar motivul cât se poate de întemeiat este că OMV a încălcat cele mai importante clauze ale contractului de privatizare.
România a beneficiat de un sistem integrat al petrochimiei. Acest sistem, dintr-o eroare gravă a guvernanților, a fost destructurat. Și asta în condițiile în care niciuna dintre piese nu putea funcționa eficient decât în strânsă corelație cu celelalte. Dar cel mai ciudat fenomen dintre cele care au marcat perioada de după lovitura de stat din decembrie 1989 vizează Petromul. Una dintre cele mai mari societăți de profil din Europa. Ei bine, Petromul a fost înghițit de OMV. O societate austriacă mult mai mică. Achiziția a fost făcută în urma unor negocieri orchestrate de Traian Băsescu. Apoi a fost finalizată printr-o lege votată în Parlamentul României. Totuși, clauzele contractului de privatizare erau clare.
OMV urma să-și îndeplinească, sub sancțiunea desființării contractului, o serie întreagă de obligații. Două dintre acestea aveau o importanță majoră. 1). Menținerea în stare de funcționare a celor două rafinării de la Arpechim, fără de care o altă piesă importantă a industriei de profil din România, Oltchim urma să intre în faliment. 2). Obligația de a reabilita din punct de vedere ecologic o serie de terenuri, valoarea lucrărilor urmând să se ridice la circa 60 de milioane de euro. Și ce a urmat?
Societatea austriacă, care a devenit peste noapte un colos prin achiziționarea Petrom, nu și-a îndeplinit aceste obligații. Mai mult chiar, și Petrobrazi a fost închisă.
În prezent, OMV Petrom este moștenitorul unei averi colosale. Care constă nu numai în rafinării, funcționale sau închise, nu numai în rețele de distribuție ci și sau mai ales în importante zăcăminte de petrol și gaze, unele în exploatare, altele, cum sunt cele din subsolul Mării Negre, urmând să fie exploatate. Tot OMV, acum și cu un masiv capital rusesc, este una dintre multinaționalele care au exercitat presiuni pe toate canalele și toate formele posibile asupra autorităților statului român - Președinție, Guvern, Parlament - astfel încât Legea offshore să fie în așa fel concepută încât să aducă companiilor care urmau să exploateze subsolul Pontului Euxin un profit cât mai mare, în detrimentul cetățenilor români. Practic, din Legea offshore, care urmează să fie promulgată de președinte, România nu va beneficia nici măcar de un metru cub de gaze naturale din uriașele cantități care urmează să fie extrase. În schimb, pe diverse căi, va primi în decursul următorilor 30 de ani, circa a 16-a parte din contravaloarea zăcămintelor. Prețul va fi devastarea pentru următoarele decenii a litoralului românesc.
În aceste condiții, Liviu Dragnea a pregătit o lovitură de maestru. Preluarea în totalitate a acțiunilor Petrom de către statul român. O operațiune îndreptățită și legală. La capătul căreia România va deveni din nou un jucător real pe piața petrolului și gazelor naturale. Odată cu această preluare, vom beneficia din nou de toate câmpurile petrolifere, de unde se extrage și gazul de sondă, precum și de zăcământul din Marea Neagră, care ar fi urmat să fie exploatat de OMV.
Desigur, această operațiune de natură juridică are și o dimensiune comercială. Ministerului Industriilor, dar și Ministerului Finanțelor le revine obligația de a estima corect cuantumul obligațiilor neîndeplinite de către OMV, precum și cel al investițiilor făcute de societatea austriacă. În funcție de rezultat, cu ocazia acestei preluări a acțiunilor Petrom, OMV va primi și compensațiile cuvenite.
Lovitura lui Liviu Dragnea are însă nu numai o dimensiune comercială și economică, ci și una de natură politică. Va fi primul semnal concludent că România știe să-și apere interesele.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu