Blatul pe dos!
Postat la: 11.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
S-au făcut fel de fel de supoziții, unele confirmate, altele de-a dreptul aiuristice, privind existența unor blaturi politice între PSD și PNL. Acestea au constat pe rând în instalarea la putere a coaliției, în menținerea acesteia periculos de mult la Palatul Victoria, și apoi în destrămarea legăturilor dintre PNL și USR. Iar mai nou ar fi un blat politic vizând crearea unei noi majorități, mai trainice decât oricând. Dar dacă de fapt asistăm la un blat pe dos?
PNL și PSD semnalizează că se căznesc să facă împreună o uriașă construcție USL 2, din care să facă parte și UDMR. Ea va fi atât de puternică, încât își propune, nici mai mult nici mai puțin, decât să ne dăruiască o nouă Constituție. Și atât de durabilă, încât este proiectată pe șapte ani. Bătuți pe muchie. Șapte ani în care, încă de pe acum, fără ca între timp electoratul să aibă vreun cuvânt de spus, se planifică rotația premierilor. O morișcă a premierilor la care participă PSD și PNL. Pardon. Sare la cap și UDMR. Pe un parcurs de șapte ani, e loc și de un premier maghiar. Ca să vezi! Dar construcția, până când e ridicată de la pământ, durează ceva.
Partidele se întrec în a-și pune reciproc condiții. Atât PSD, cât și PNL prezintă câte un set de condiții nenegociabile privind programul de guvernare. Alte condiții sunt negociabile, iar târguiala poate dura mult și bine. Multe dintre condițiile nenegociabile, dar și o parte a celor negociabile, se cam bat cap în cap. Și pot produce implozii ale proiectatei guvernări. Situația se complică și mai mult atunci când e dezbătut algoritmul puterii. Cine pe ce minister pune mâna? Analistul Sarmiza Andronic lansează o teză interesantă. Și anume că ar fi bine ca partidul care își instalează ministrul să aibă autoritate deplină și asupra secretarilor de stat și aparatului tehnic de dedesubt. Pentru ca răspunderea fiecărui partid, pe fiecare segment în parte, să fie deplină. Dacă s-ar întâmpla așa, atunci negocierile ar dura mai puțin. Numai că se pare că există suficiente motive ca ele să dureze nu puțin. Ci cât de mult se poate.
Un alt analist binecunoscut opiniei publice, Bogdan Tiberiu Iacob, prezintă noi argumente, conform cărora guvernele României nu se fac și nu se desfac la București. Ci în altă parte. Și aici apare un element surpriză de care nu am cum să nu țin cont. Bogdan Tiberiu Iacob susține că este posibil ca negocierile de la București să dureze cam cât durează negocierile de la Berlin. Că mai întâi Klaus Iohannis așteaptă să vadă care va fi acolo algoritmul puterii, pentru a putea fi asezonată corespunzător și noua putere de la București. Tot ce se poate.
Rampa de lansare a crizei politice de la București a fost bine și înalt construită. Dar, până una alta, nu vedem unde este rampa de coborâre. Și atunci nu am cum să nu mă gândesc că poate suntem victimele unei cacealmale. Poate că există un blat politic. Dar pe dos.
Blatul pe dos înseamnă să ții toată populația cu sufletul la gură, să arăți tu, ca partid politic, că ești zi și noapte preocupat de soarta țării, de identificarea unei soluții cât mai bune pentru o viitoare guvernare, să tot negociezi cu cât mai multe echipe constituite în acest scop, dar, în realitate, să faci în așa fel încât să tragi de timp. Și astfel fiecare partid din cele care negociază, ca să nu mai vorbim despre partidele care nu negociază, să iasă cât mai bine în fața electoratului. Să dea frumos. Dar, în realitate, acești băieți deștepți din politică să fi bătut palma nu pentru a face, ci pentru a nu face. Adică un blat pe dos. Numai asta ne mai lipsea!
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu