Azerbaidjanul joacă cartea Rusiei, care-și marchează astfel dominația militară în Europa!
Postat la: 22.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Am semnalat acum două zile semnificația geopolitică deosebită a conflictului militar din Nagorno-Karabah, cu posibilitatea imediată a evidențierii controlului ruso-turc din Caucaz, frontiera de sud-est a Europei, respectiv cu cea a reorientării militare a Turciei, ce nu se mai supune demult directivelor NATO.
Am detaliat descrierea situației miercuri într-o analiză la GOLD FM (Gușă: Nagorno-Karabah și dezghețarea conflictelor înghețate. Războiul NATO-Rusia se multiplică în Caucaz și devine sofisticat! (realitatea.net)), și-am explicat ce reprezintă Nagorno-Karabah pentru Armenia, respectiv Azerbaidjan, vechimea de peste 35 de ani a conflictului, dar și felul în care Rusia și Turcia își coordonează diplomațiile azi pentru a reuși să-și marcheze controlul comun asupra flancului sud-estic al Europei, desigur și cu acordul tacit al Iranului.
Mai zic că Azerbaidjan a devenit în ultimul an, pe fondul crizei energetice, preferata blocului euroatlantic ce spera, în mod amatoristic, că azerii se vor supune strategiei lor și vor deveni alternativa europeană pentru aprovizionarea cu gaz și petrol, după decizia de eliminare a Rusiei din circuit.
Reiau trei titluri de presă din ultimele zile, ce sintetizează corect ce s-a întâmplat pe frontul azero-armean (stiripesurse):
''Armenia se distanțează de Rusia și primește trupe americane. Kremlinul 'analizează profund' noua orientare.'' (06/09/2023)
''Azerbaidjanul sfidează SUA - Operațiunile militare continuă în Nagorno-Karabah.'' (20/09/2023)
''Putin îl somează pe Aliev: liderul din Azerbaidjan își cere scuze și începe epurarea în armată.'' (21/09/2023)
Ca să fie și mai clar, mai adaug o scurtă sinteză. Armenia a efectuat exerciții comune cu trupele americane pe propriul teritoriu, semnalizând astfel că nu mai e mulțumită cu protecția Rusiei, care i-a avertizat însă pe armeni că nu e bine ce fac și vor suporta consecințe dure. În mod consecutiv, cu acordul Turciei, rușii le-au sugerat azerilor că sunt de acord cu atacarea armenilor din Nagorno-Karabah, iar Alyiev a comandat ofensiva militară, la care SUA și UE au protestat în mod inutil. Azerii au generat astfel capitularea rapidă a trupelor armene, care-au decis asta după o convorbire a lui Putin cu premierul Armeniei, care s-a văzut părăsit de către americanii și europenii ce-i promiseseră sprijinul. În tot acest timp președintele azer a ignorat orice apel din partea SUA însă, la final, conform planului inițial, a recunoscut indirect tutela lui Putin, cerându-i acestuia scuze pentru ''deranjul'' creat și promițându-i public că-i va pedepsi pe cei din armata sa responsabili pentru uciderea celor câtorva ruși din trupele de menținere a păcii din Nagorno-Karabah. Concluziile imediate sunt că Armenia rămâne deocamdată cu statut de ''paria'', cu previzibile mari mișcări de protest în urma înfrângerii, ce-o vor destabiliza, fiind pedepsită astfel pentru încercarea de ''dans cu americanii'', iar Azerbaidjanul se întărește printr-o victorie simbolică și demult așteptată, dar ajutând Rusia să semnalizeze că face jocurile militare așa cum dorește ea, decredibilizând potențialul de ajutor pe care America sau UE l-ar putea oferi.
La Washington și Bruxelles liderii blocului nostru se agită în mod inutil și prostesc, concordant cu lipsa crasă de expertiză și viziune, iar consecințele evenimentului din Nagorno-Karabah vor influența rapid și profund desfășurarea marelui conflict NATO-Rusia, marcat acum și de-această mare victorie simbolică a lui Putin, bine sprijinit de către Erdogan, președintele Turciei, membru NATO.
Cozmin Gușă
ULTIMA ORA
-
Șoc în lumea serviciilor secrete: Un mare șef al spionilor a pierdut documente clasificate și a fost demis pe loc
Henrik Landerholm, consilierul pentru securitate națională al Suediei, și-a dat demisia luni după ce poliția a deschis o anchetă privind mai multe incidente în care a uitat documente clasificate și dispozitive personale în locuri publice.
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
- 10.Iranul, model pentru regimul de la București
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu