ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Augustin Lazăr pleacă, Tudorel Toader rămâne

Postat la: 24.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Astăzi, după cum a anunțat ministrul Justiției, la ora 18.00, ne va comunica un secret știut de toată lumea. Și anume decizia de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. După care, mai devreme sau mai târziu, în funcție de cât timp se va gândi președintele Klaus Iohannis, Augustin Lazăr va fi revocat, iar locul său va fi ocupat de un alt procuror. HotNews ne-a oferit cel mai proaspăt fake news. Ne-a informat că Tudorel Toader părăsește funcția de ministru al Justiției. Și a prezentat și o dovadă. La fel de falsă. Nu pleacă!

Este clar că Tudorel Toader a devenit o țintă a sistemului. Un sistem care, în fine, scârțâie din toate balamalele. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, statul paralel începe să piardă accesul la manetele de comandă ale societății. Iar vârful de lance al acestei operații, prin care România se curăță de tirania instituțiilor de forță, se întâmplă să fie Tudorel Toader. Pentru că este ministrul Justiției. Cel care are înscrise în fișa postului câteva atribuții pe care, îndeplinindu-le, le transformă în instrumente de luptă împotriva exceselor statului nedrept. Și, spre deosebire de alți posesori ai acestui portofoliu extrem de important, Tudorel Toader s-a priceput să demonteze din mers acest mecanism stricat și să-l repună în funcțiune. De astă dată, mai aproape de interesul cetățeanului.

Așa că nu e de mirare că devenind o țintă principală, poate cea mai importantă pentru moment, împotriva lui adversarii s-au pus în mișcare, s-au mobilizat temeinic și, iată, își utilizează și instrumentele de propagandă în acest scop. Știrea falsă furnizată de HotNews ne informa că ministrul Justiției Tudorel Toader va lipsi la o întâlnire programată cu subordonați de-ai săi, întrucât, așa cum i-ar fi anunțat, urmează să-și părăsească funcția de ministru. Nu le-a comunicat așa ceva. Ba mai mult. Întâlnirea chiar avusese loc. Știrea Hotnews s-a dovedit destul de repede a fi o mizerie. Am comentat-o doar pentru a susține demonstrația legată de presiunile uriașe la care este supus ministrul Justiției.

În schimb, știrea că Augustin Lazăr va pleca, eu anticipând decizia lui Tudorel Toader, este cât se poate de îndreptățită. Și, în cursul zilei de azi, ea se va dovedi reală. Este lipsit de relevanță ca în spațiul restrâns al acestei analize să încerc să explic pe larg motivele pe care le va avea în vedere Tudorel Toader. Ele se cunosc. Și sunt pe larg prezentate de un an de zile de întreaga presă neaservită statului paralel. Mai greu este să anticipăm cât va dura acest proces.

Acest proces va dura, în linii mari, până când președintele României Klaus Iohannis va lua o decizie. Dar numărătoarea inversă presupune și alte etape. Decizia lui Tudorel Toader, dezbătută de CSM, primește un aviz consultativ, care poate fi pozitiv sau negativ. Avizul va fi negativ. Abia apoi începe să curgă timpul pentru Iohannis. Rezonabil ar fi ca acesta să se decidă pe loc. Pentru că, așa cum spuneam, păcatele lui Augustin Lazăr sunt bine cunoscute de toată lumea. Dar rareori sau mai bine zis niciodată Klaus Iohannis nu a luat decizi fulger. În cazul unei legi votate în Parlament și trimise spre promulgare, Constituția îi dă dreptul să se gândească 30 de zile. Demiterea procurorului general este un act mai puțin important decât promulgarea unei legi. Să presupunem totuși că, la capătul celor 30 de zile, știind prea bine că nu o mai poate lungi printr-o procedură la Curtea Constituțională, cum s-a întâmplat în cazul Laurei Codruța Kovesi, Iohannis îl va demite pe Augustin Lazăr. Din acel moment, Tudorel Toader începe munca de a identifica un alt procuror general. Și va mai dura ceva timp până a găsirea acestuia. După care din nou se va trece prin avizul CSM, care poate trage de timp, și apoi se va aștepta decretul semnat de Iohannis.

Am descris acești pași, pentru a arăta că, de multe ori, ceea ce se strică ușor și în ritm accelerat se repară greu și în pași mărunți. Simpla schimbare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA este doar un început. Sunt necesare acolo multe alte schimbări, pentru ca lupta împotriva corupției să devină cu adevărat relevantă și credibilă. La fel se întâmplă și în ceea ce privește Parchetul General. Boala odată instalată, se vindecă greu. De aceea, este important ca unii să plece și alții să rămână. Iar printre cei care trebuie să rămână, un loc de frunte îl ocupă Tudorel Toader. Este necesară, mai ales în anul care vine, o adevărată operă de chirurgie, pentru a repara parchetele și pentru a îi elibera cu adevărat pe judecători, garantându-li-se independența.

În acest context, Klaus Iohannis încearcă, tot azi, să adune de pe jos cioburile statului paralel și să obțină un acord al clasei politice parlamentare, în sensul de a salva ce ar mai putea fi salvat din statul paralel, peste care, în varianta lui, s-au năpustit elefanții. Mă îndoiesc că va obține un astfel de acord.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE