Augustin Lazăr pleacă, Tudorel Toader rămâne
Postat la: 24.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Astăzi, după cum a anunțat ministrul Justiției, la ora 18.00, ne va comunica un secret știut de toată lumea. Și anume decizia de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. După care, mai devreme sau mai târziu, în funcție de cât timp se va gândi președintele Klaus Iohannis, Augustin Lazăr va fi revocat, iar locul său va fi ocupat de un alt procuror. HotNews ne-a oferit cel mai proaspăt fake news. Ne-a informat că Tudorel Toader părăsește funcția de ministru al Justiției. Și a prezentat și o dovadă. La fel de falsă. Nu pleacă!
Este clar că Tudorel Toader a devenit o țintă a sistemului. Un sistem care, în fine, scârțâie din toate balamalele. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, statul paralel începe să piardă accesul la manetele de comandă ale societății. Iar vârful de lance al acestei operații, prin care România se curăță de tirania instituțiilor de forță, se întâmplă să fie Tudorel Toader. Pentru că este ministrul Justiției. Cel care are înscrise în fișa postului câteva atribuții pe care, îndeplinindu-le, le transformă în instrumente de luptă împotriva exceselor statului nedrept. Și, spre deosebire de alți posesori ai acestui portofoliu extrem de important, Tudorel Toader s-a priceput să demonteze din mers acest mecanism stricat și să-l repună în funcțiune. De astă dată, mai aproape de interesul cetățeanului.
Așa că nu e de mirare că devenind o țintă principală, poate cea mai importantă pentru moment, împotriva lui adversarii s-au pus în mișcare, s-au mobilizat temeinic și, iată, își utilizează și instrumentele de propagandă în acest scop. Știrea falsă furnizată de HotNews ne informa că ministrul Justiției Tudorel Toader va lipsi la o întâlnire programată cu subordonați de-ai săi, întrucât, așa cum i-ar fi anunțat, urmează să-și părăsească funcția de ministru. Nu le-a comunicat așa ceva. Ba mai mult. Întâlnirea chiar avusese loc. Știrea Hotnews s-a dovedit destul de repede a fi o mizerie. Am comentat-o doar pentru a susține demonstrația legată de presiunile uriașe la care este supus ministrul Justiției.
În schimb, știrea că Augustin Lazăr va pleca, eu anticipând decizia lui Tudorel Toader, este cât se poate de îndreptățită. Și, în cursul zilei de azi, ea se va dovedi reală. Este lipsit de relevanță ca în spațiul restrâns al acestei analize să încerc să explic pe larg motivele pe care le va avea în vedere Tudorel Toader. Ele se cunosc. Și sunt pe larg prezentate de un an de zile de întreaga presă neaservită statului paralel. Mai greu este să anticipăm cât va dura acest proces.
Acest proces va dura, în linii mari, până când președintele României Klaus Iohannis va lua o decizie. Dar numărătoarea inversă presupune și alte etape. Decizia lui Tudorel Toader, dezbătută de CSM, primește un aviz consultativ, care poate fi pozitiv sau negativ. Avizul va fi negativ. Abia apoi începe să curgă timpul pentru Iohannis. Rezonabil ar fi ca acesta să se decidă pe loc. Pentru că, așa cum spuneam, păcatele lui Augustin Lazăr sunt bine cunoscute de toată lumea. Dar rareori sau mai bine zis niciodată Klaus Iohannis nu a luat decizi fulger. În cazul unei legi votate în Parlament și trimise spre promulgare, Constituția îi dă dreptul să se gândească 30 de zile. Demiterea procurorului general este un act mai puțin important decât promulgarea unei legi. Să presupunem totuși că, la capătul celor 30 de zile, știind prea bine că nu o mai poate lungi printr-o procedură la Curtea Constituțională, cum s-a întâmplat în cazul Laurei Codruța Kovesi, Iohannis îl va demite pe Augustin Lazăr. Din acel moment, Tudorel Toader începe munca de a identifica un alt procuror general. Și va mai dura ceva timp până a găsirea acestuia. După care din nou se va trece prin avizul CSM, care poate trage de timp, și apoi se va aștepta decretul semnat de Iohannis.
Am descris acești pași, pentru a arăta că, de multe ori, ceea ce se strică ușor și în ritm accelerat se repară greu și în pași mărunți. Simpla schimbare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA este doar un început. Sunt necesare acolo multe alte schimbări, pentru ca lupta împotriva corupției să devină cu adevărat relevantă și credibilă. La fel se întâmplă și în ceea ce privește Parchetul General. Boala odată instalată, se vindecă greu. De aceea, este important ca unii să plece și alții să rămână. Iar printre cei care trebuie să rămână, un loc de frunte îl ocupă Tudorel Toader. Este necesară, mai ales în anul care vine, o adevărată operă de chirurgie, pentru a repara parchetele și pentru a îi elibera cu adevărat pe judecători, garantându-li-se independența.
În acest context, Klaus Iohannis încearcă, tot azi, să adune de pe jos cioburile statului paralel și să obțină un acord al clasei politice parlamentare, în sensul de a salva ce ar mai putea fi salvat din statul paralel, peste care, în varianta lui, s-au năpustit elefanții. Mă îndoiesc că va obține un astfel de acord.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu