ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Asistaţii de lux ai Europei

Postat la: 18.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Decesul reginei Ana a readus în prim plan problemele privind gestionarea averii Casei Regale a României. La ora actuală, Casa Regală a României ocupă locul 81 în Top 300 Capital 2015, cu o avere estimată de 58-60 milioane de euro, care ar consta în mii de hectare de terenuri agricole şi de păduri, castele şi numeroase păduri.

Aceste proprietăţi au aparţinut Familiei Regale până în 1948, când au trecut în proprietatea statului, însă după 1989, multe din acestea au fost recuperate. Printre proprietăţi se află şi domeniul regal de la Săvârşin. Castelul de la Săvârşin a restaurat, fiind inaugurat în octombrie 2015, după opt ani de lucrări. Castelul a fost retrocedat Regelui Mihai în 2001. Însă, recent Guvernul Cioloş a iniţiat un proiect de lege, aflat în dezbatere publică, prin care
Casa Regală a României va deveni persoană juridică de utilitate publică şi autonomă ce va avea sediul în Palatul Elisabeta, care se află în domeniul public al statului.

Palatul Elisabeta va fi dat în folosită gratuită Casei Regale, pe o perioada de 99 de ani. De asemenea, finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale se va asigura de la bugetul de stat. Activităţile publice, proiectele şi programele Casei Regale vor fi finanţate atât din venituri proprii, cât şi de la stat. Şeful Casei Regale va avea poziţie de demnitate publică şi va fi plătit la nivelul unui fost şef de stat. Numărul maxim de posturi al serviciului administrativ al Casei Regale este de 20 de posturi, finatate de la bugetul de stat. Însă, nu s-a cuatinficat care va suma totală suportată anual de la bugetul de stat pentru activiatea Casei Regale. În Europa, sumele destinate activităţii caselor regale sunt suportate din bugetul țării respective și diferă de la stat la stat.

Regina Elisabeta a Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord primeşte de la buget 70 de milioane de euro pe an, familia regală engleză fiind cea mai costisitoare din Europa. Conform publicaţiei „Las Vanidades", banii provin din impozitele mari pe care le plătesc lunar cetăţenii regatului. Regele Harald al Norvegiei a moştenit majoritatea proprietăţilor actuale, mai ales în Marea Britanie, de la tatăl său. În jur de 150 de milioane de euro în total. Regele Carl Gustaf al Suediei, cu o avere estimată la circa 20 de milioane de euro, primeşte în fiecare an 15 milioane de euro de la buget pentru cheltuielile Coroanei. Regina Margrethe a ÎI-a a Danemarcei primeşte 12 milioane de euro anual de la buget şi trăieşte exclusiv din alocaţia de stat.

Regele Juan Carlos al Spaniei-care a anunţat că a decis să abdice în favoarea fiului său, Felipe, un rege venit pe tronul Spaniei după dictatura lui Franco, are la ora actual o avere de câteva sute de milioane de euro, fiind finanţat de stat cu 16 milioane de euro anual. Fiul său, Felipe, Principe de Asturias, primeşte separat, tot de la stat, 14 milioane de euro în fiecare an, consemnează „Independent". Regele Albert ÎI al Belgiei, primeşte 12 milioane euro de la buget, elocventă în acest sens fiind cartea lui Thierry Debels - „Het verloren geld van de Coburgs" - „Banii pierduţi ai Coburgilor" - care dezvăluie că averea dinastiei belgiene ar fi de sute de ori mai mare decît cea făcută publică. Potrivit publicaţiei „Independent", casa regală belgiană a fost implicată într-un uriaş scandal de corupţie, când un grup de 15 ofiţeri de marină a deturnat zeci de mii de euro către prinţul Laurent, fiul cel mic al regelui, care în acea perioadă îşi făcea serviciul militar la marină, fondurile fiind folosite pentru reamenajarea palatului său, prinţul Laurent fiind cunoscut în Belgia mai mult prin stilul său de viaţă opulent şi nonconformist.

Regina Beatrix a Olandei primeşte 900.000 de euro de la buget, dar deţine și un procent considerabil din acţiunile gigantului petrolier Royal Dutch-Shell, acţiuni la Unilever şi proprietăţi imobiliare de lux. Albert al ÎI-lea de Luxemburg sau potrivit titlului său kilometric care stârneşte râsul, Marele Duce Henri Albert Gabriel Felix Marie Guillame, Prinţ de Nassau, primeşte 11 milioane de euro de la buget, având şi ceva „afaceri" imobiliare. Mai trebuie precizat că pe lângă aceste privilegii oferite de stat, membrii caselor regale europene călătoresc free cu avionul în toate colţurile lumii şi îmbracă gratis ţinute extrem scumpe ale celebrelor case de modă. E viaţă de huzur la casele regale din Europa?

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE