"Țarul, valetul și bucătarul", adaptare după "Sultanul și lovitura de stat"!
Postat la: 25.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Acum șapte ani a avut loc în Turcia așa-zisa tentativă de lovitură de stat împotriva regimului Erdogan, în urma căreia ''Sultanul'' de la Istanbul și-a creat oportunitatea de eliminare a agenților americani de la vârful armatei turce, anihilând și rețeaua de activiști civili ai lui Fethullah Gulen, arestând în plus orice suspect cu influență care era documentat că nu i s-ar supune.
Comunitatea internațională a fost păcălită ușor, îmi amintesc cum Angela Merkel milita pentru sprijinirea urgentă a lui Erdogan, iar ulterior nimeni n-a mai discutat tărășenia, deoarece era un eveniment rușinos pentru lipsa de expertiză, dar și de soluții, a diplomației euroatlantice. Am zis atunci, și repet acum, că în Turcia s-a pus în scenă piesa ''Sultanul și lovitura de stat'', operațiune extrem de utilă pentru consolidarea puterii lui Erdogan, fără de care el n-ar mai fi fost azi președinte.
Ce s-a întâmplat ieri în Rusia e similar cu ceea ce a fost în Turcia, cu diferența specifică dată de faptul că întreaga lume a înlemnit de frică, putându-se ghici ușor ce-ar însemna o Rusie intrată în haos, cu infrastructura armamentului nuclear ajunsă în mâinile unor generali ruși. Am pariat ieri la prânz cu câțiva cunoscuți că până seara Prigojin va capitula sau va fi eliminat fizic, și-am mizat pe asta tocmai pentru că totul mirosea a înscenare, chiar mai slab regizată decât a făcut-o Erdogan în 2016.
De ce zic că e nimerit să denumim ''piesa'' pusă în scenă la Moscova ''Țarul, valetul și bucătarul'', identificând aici personajele ca fiind Putin, Lukașenko, respectiv Prigojin? Președintele Rusiei conduce țara în mod autocratic, asemeni unui țar, ține cont doar de părerile unor apropiați, și nu tot timpul (!), cine îndrăznește să-l contrazică este rapid eliminat. Lukașenko, liderul belarus, se poate menține la putere doar cu sprijinul lui Putin, iar acest lucru îl face să accepte orice sarcină impusă de la Kremlin, comportamentul său de valet fiind bine identificat mai ales în timpul războiului ucrainean.
În fine Prigojin, chiar a avut mult timp statutul de bucătar al lui Putin, el organizând ospețele mai simandicoase ale liderului rus, ba chiar servea el însuși la masă atunci când era nevoie de discreție totală. Putin are atâta încredere în el încât i-a trasat și sarcina finanțării trupelor Wagner, și vă închipuiți că sumele au fost de ordinul multor miliarde de dolari în ultimii 10 ani (conducătorul militar real al mercenarilor Wagner este de fapt fiorosul colonel GRU Dmitri Utkin, bucătarul Prigojin fiind însărcinat mai mult cu PR-ul, după cum ați constatat cu toții). Cine crede că Prigojin a fost lăsat să se înfoaie și să comenteze după mintea lui în ultimul an este naiv sau neinformat, dacă n-ar fi beneficiat de coordonarea și protecția lui Putin ar fi fost mort demult.
Așadar, în rezumat, ieri am avut de-a face cu o operațiune în urma căreia Prigojin trebuia să înspăimânte mapamondul despre ce-ar însemna cu adevărat pericolul nuclear rusesc, să se marcheze public nemulțumirea legată de cei doi lideri ai armatei ruse, ministrul Shoigu și șeful de stat major Gherasimov, să se consemneze totuși disciplina mercenarilor Wagner care ''n-au vărsat sânge rusesc'', iar spre seară, bucătarul cu aspect de clovn să fie salvat prin intervenția și negocierea ''valetului'' Lukașenko, și extras în Belarus.
Dacă aceste lucruri au devenit clare începând de aseară, mai rămâne de lămurit ce anume l-a obligat pe Putin să pună în scenă o asemenea operațiune care îl vulnerabilizează în orice caz, ba chiar îl face de râs în fața multora dintre cei ce-l creditau ca fiind un tip sofisticat în rezolvarea situațiilor de criză. Răspunsul e legat de nemulțumirea liderilor din armata Rusiei, inclusiv a celor doi șefi, Shoigu și Gherasimov, pentru tergiversarea războiului ucrainean. Aceștia au militat mereu pentru operațiuni dure și sângeroase, pentru folosirea arsenalului și capacității uriașe pentru declanșarea unui război real în Ucraina, ce-ar fi dus la distrugerea totală a infrastructurii militare a ucrainenilor și supunerea acestora.
Putin are însă altă strategie, cu un conflict militar ținut la foc mic și prelungit, pe fondul căruia ordinea internațională să se reașeze treptat, dar în avantajul blocului condus de China și Rusia, conform înțelegerilor convenite în mod subteran cu președintele Xi. Operațiunile dedicate dedolarizării lumii, spre exemplu, sunt sofisticate și necesită etape clare de execuție, formatarea blocului BRICS+ se face de asemenea conform unui calendar ce exclude azi războiul total și punerea la pământ a Ucrainei.
Putin și-a creat prin evenimentul de ieri contextul prin care să încerce decapitarea șefilor militari ce nu sunt de acord cu strategia sa, respectiv a altora ce i s-ar opune, iar execuția acestor lucruri o vom putea vedea începând de azi. SUA și Occidentul, înțelegând pericolul iminent al alternativei reprezentate de șefii duri din armata rusă, dacă nu cumva vor începe să manifeste înțelegere față de Putin, vor juca oricum o neutralitate ce va avantaja planurile lui Putin, așa cum au făcut și-n cazul lui Erdogan în 2016.
O să revin cu comentarii despre situațiile apărute și implicațiile geopolitice, în final vă recomand din nou un film excepțional, ''The Sum of all Fears'' (Pericol Absolut, cu Morgan Freeman și Ben Affleck), realizat acum douăzeci de ani, dar programat din nou (interesant, nu?!) de cei de la Netflix, unde se pune în scenă o situație similară cu cea de azi din Rusia. Veți înțelege mai ușor mizele actuale, inclusiv implicarea SUA, dar și faptul că anumite situații și rezolvări sunt perene.
Cozmin Gușă
ULTIMA ORA
-
După demisia lui Marcel Ciolacu, la interimatul șefiei PSD ar putea fi primarul cu cel mai bun scor la locale Ionuț Pucheanu
După ce Marcel Ciolacu si-a anuntat demisia din fruntea PSD - el va ramane in functia de premier pana dupa alegeri, la expirarea termenului si instalarea noului premier - in partid s-a pus problema cine va conduce ca interimar si cand se vor fixa noile alegeri.
-
Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
Dacă initial, George Simion si Diana Sosoaca au respins alegerea in primul tur al lui Călin Georgescu, dupa o noua analiza atat liderul AUR cat si cel al SOS s-au decis sa-l sprijine pe acesta, considerand ca e important ca suveranismul sa ajunga la putere deplina in Romania.
-
Marile acțiuni s-au prăbușit pe Bursa de Valori București după scorul de șoc de la alegeri
Șoc pe bursă după victoria lui Călin Georgescu. Nicio acţiune din cele 20 ale indicelui principal BET nu este pe plus la ora 11:00 în contextul în care investitorii sunt şocaţi de rezultatele turului 1 ale alegerilor preşedinţiale şi vând din acţiuni pentru a se refugia în active sigure sau pentru a reduce posibile alte pierderi.
-
Explicația AUR pentru șocul alegerilor prezidentiale: tehnologie performantă de boți și troli pe TikTok, folosită întâi de Șoșoacă și care a ajuns apoi la Călin Georgescu
Marius Lulea, prim vicepreședinte al AUR și propunerea acestui partid pentru funcția de premier, susține că procentele mari ale lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale se datorează unui algoritm de influențare a votului pe TikTok, folosit înainte de Diana Șoșoacă și care acum a ajuns în mâinile lui Georgescu. Algoritmul este avansat, scrie HotNews.
-
Cum reacționează Elena Lasconi după ce a trecut în turul doi al alegerilor prezidențiale
Elena Lasconi (USR) le-a mulțumit celor care au participat la vot și au ales să voteze cu ea. „Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările voastre", a spus Lasconi, după ce a reușit să-l depășească pe Marcel Ciolacu (PSD).
-
Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
Nicolae Mitea (39 de ani) s-a retras din fotbal în urmă cu 10 ani, când viaţa tumultuoasă din afara terenului l-a împiedicat să se mai concentreze asupra activităţii de jucător. Odată cu trecerea anilor, însă, Nicky s-a cuminţit, s-a căsătorit şi are un copil.
-
Panică în fotbal: Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi
Panică în fotbalul românesc după primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă din România, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi.
-
Șoșoacă cere românilor să se revolte: "Trebuie anulate alegerile. Băi, Simioane, ce ai obținut?"
Liderul S.O.S. România, Diana Șoșoacă, a răbufnit și a transmis un mesaj dur, în stilul său caracteristic, după ce Călin Georgescu a intrat detașat, de pe primul loc, în turul doi al alegerilor prezidențiale.
-
Ce avere are Călin Georgescu - "candidatul de pe Tik-tok" de la alegerile prezidențiale
Candidatul de pe Tiktok, așa cum a fost denumit Călin Georgescu, candidatul independent care a luat fața tuturor adversarilor la prezidențiale, are o avere mică în comparație cu sumele care, potrivit unor surse, s-ar fi investit în capmpania pe care acesta a dus-o pe rețelele sociale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Aveți senzația că cei de la Antena 3 sunt proști? Nu sunt!
- 2.Clauza ascunsă a canalelor de streaming
- 3.Momentul când miliardarii americani au intrat in joc!
- 4.E jale mare pe interneți...
- 5.Demență la vârful NATO!
- 6.Nu mi-a plăcut niciodată să intru la IKEA. De azi nu mai îmi place nici să ies!
- 7.Partenerul nostru strategic a inventat un popor nou!
- 8.Recreația s-a terminat
- 9.O victorie pentru democrație. Orbirea până la capăt!
- 10.Oare America chiar va fi comunistă? Sau mai are o șansă?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu