Țara te vrea prost!
Postat la: 28.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

De fapt nu țara, ci paradigma lumii occidentale. Iar cum conducătorii României lasă impresia că luptă din răsputeri pentru ca noi să ne păstrăm statutul și renumele de colonie ascultătoare, fiți siguri că această paradigmă este și va fi aplicată la noi în țară cu asupra de măsură.
Să luăm de pildă ca studiu de caz domeniul mass-mediei. A patra putere în stat, așa cum o definește succint Cozmin Gușă. Și să comparăm calitățile indispensabile unui jurnalist de succes acum 25 de ani, versus cele de astăzi. Am aflat de la colegii mei că un jurnalist trebuia în mod obligatoriu să fie cult. Să își folosească imaginația. Să fie în căutarea adevărului. Să aibă curajul de a pune la îndoială status-quo-ul. Iar aceste calități erau necesare, dar nu și suficiente - competiția era acerbă.
În ziua de astăzi pe de altă parte, un jurnalist nu trebuie să fie în mod necesar cult pentru a viza succesul, dar cu siguranță trebuie să promoveze cancel-culture. Nu e musai să fie în căutarea adevărului pentru a „fi lăsat" să se adreseze publicului larg, dar în mod cert trebuie să prezinte subiectele de importanță majoră fără a contrazice în vreun fel status-quo-ul, ideal fără a adăuga nici măcar o virgulă în plus „narativului oficial". Obediența și servitudinea au devenit calități indispensabile unui jurnalist, iar dacă lor li se adaugă un CV „potrivit" și puțin talent, succesul este foarte probabil. Este important însă ca acest stereotip al jurnalistului de succes - să îl numim „SP", de la Servitorul Puterii - să nu care cumva să caute adevăruri care ies din sfera narativului oficial.
În tot cazul, dacă lui SP îi vin idei și iese din cuvântul stăpânilor, acesta va fi rapid scos pe tușă, dezgropându-i-se un scandal din trecut, pus la naftalină pentru o asemenea situație. În legătură cu ce subiecte vrea/trebuie să ne manipuleze SP? Cazurile Covid-19, respectiv Războiul din Ucraina sunt deja mai mult decât evidente. Mai sunt însă și alte teme, aparent secundare, prin care se încearcă modelarea omului nou - plămădit parcă din plastilină.
Să săpăm așadar sub imbatabilele „Slava Urkaini" și „Vaccinul este 100% sigur", analizând câteva exemple concrete de comunicare abordate în presa occidentală:
Comunicare: motoarele termice poluează, înlocuiți-le cu mașini electrice.
Adevăr ascuns: procesul de fabricare a bateriilor este extrem de poluant. O mașină electrică normală (baterie 80 kWh) devine mai puțin poluantă decât o mașină cu motor termic normală după aproximativ 700.000 km de funcționare. Tesla lui Musk este fabricată cu baterii de 200 kWh.
Efect vizat: scăderea dependenței de combustibil fosil (proprietatea statelor), creșterea dependenței crescută de tehnologie (proprietatea big tech).
Comunicare: unii scriitori din trecut au fost incorecți politic. Lucrul corect pe care trebuie să îl facem este să eradicăm cultura creată de către aceștia.
Adevăr ascuns: este imposibil să negi un adevăr imaterial care este sădit în natura umană. Și, mai mult, este o mare nedreptate pentru acești scriitori, care sunt în imposibilitatea de a se apăra. Fiecare societate din istorie a avut o anumită paradigmă socială, este imposibil să ne întoarcem în trecut și să o schimbăm.
Efect vizat: oamenii care au cultură/valori sunt mai greu de manipulat. Cancel Culture transformă natura umană îndumnezeită în ceva profan - o turmă de oi ușor de manipulat.
Comunicare: afaceriștii români sunt corupți.
Adevăr ascuns: (si) multinaționalele sunt corupte. Un studiu din 2012, care se bazează pe date de la FMI, a estimat că valoarea sumelor ascunse de multinaționale în paradisuri fiscale se situează între 21 și 31 trilioane de dolari. Primele 10 zece bănci private din top, inclusiv UBS, Credit Suisse, și Goldman Sachs au transferat, potrivit estimărilor, 6,2 trilioane de dolari în paradisuri fiscale doar în anul 2010.
Efect vizat: cedarea fără prea multe comentarii a resurselor, respectiv a piețelor de desfacere.
Comunicare: ești în riscul de a te îmbolnăvi de boala x, trebuie să achiziționezi medicamentul y.
Adevăr ascuns: în primul și în primul rând, reclama care apelează la frica oamenilor este împotriva legii. Mai departe, foarte multe medicamente nu ne sunt necesare, sau au rate de eficiență incerte (inclusiv, sau în primul rând vaccinul anti Covid-19). În 2000, 8% din adulți luau cinci sau mai multe medicamente pe zi. În 20 de ani, această rată s-a dublat.
Efect vizat: îmbogățirea industriei farmaceutice, concentrarea bogăției.
Comunicare: Netflix este cool.
Adevăr ascuns: Netflix este atât o cauză cât și un efect al alienării sociale, respectiv al singurătății. Singurătatea/alienarea socială duc la mai mult consum (există studii). Consum îndreptat spre dorințe, și nu spre nevoi. Mai mult consum duce la mai multă muncă. 12% din americani se trezesc noaptea să își verifice emailul. 51% petrec mai mult timp verificându-și emailul decât luând micul dejun. 70% își verifică emailul oră de oră în timpul zilei, respectiv 10% o dată la 10 minute.
Efect vizat: este bine-cunoscut faptul că idealul lumii capitaliste presupune o ființă umană care își petrece cât mai mult timp (ideal ar fi tot timpul) în scopul muncii, respectiv al consumului.
Comunicare: mai nou este mai bun. „Planificarea insatisfacției"
Adevăr ascuns: stația de pompieri din Livermore posedă un bec care funcționează în mod continuu de 116 ani. (https://www.centennialbulb.org) Dacă există această tehnologie, de ce noi trebuie să ne schimbăm becurile o dată la câțiva ani? În fond, de ce trebuie să schimbăm orice? Progresul este un util variabil - Petre Țuțea. Ne schimbăm telefoanele o dată la 11 luni, 28% din noi (occidentalii) ne schimbăm canapeaua o dată la 3 ani. Ne schimbăm partenerul, în medie, o dată la 2 ani și 9 luni. (pentru cei 28%, canapeaua durează mai mult decât o relație). Asta ca să nu mai pomenim de propaganda pentru îmbunătățirea de sine obsesivă - mers la sală, productivitate la locul de muncă, operații estetice etc.
Efect vizat: Evident, îmbogățirea celor puțini, pe spatele muncii/consumului celor mulți.
Comunicare: nu este în regulă să folosim bani lichizi.
Adevăr ascuns: Plata cu bani cash provoacă durere reală. Acest fapt (izbitor de evident pentru oricine a folosit/folosește bani lichizi) a fost demonstrat în urma unui experiment - plata cu bani lichizi declanșează un efect neurologic care provoacă durere reală. Conform acestui experiment, condus de către Drazen Prelec (neuropsiholog sârb de la MIT), din punct de vedere psihologic, costul pentru cheltuirea unui dolar de pe cardul de credit este de numai 50 de cenți, pentru că simțim plăcerea cumpărării fără durerea aferentă despărțirii de bani lichizi.
Efect vizat: transferul controlului maselor monetare din mâinile băncilor (și chiar ale guvernelor) în mâinile companiilor big tech.
Acestea sunt doar câteva exemple de subiecte pe care SP vi le comunică, fără să fie însă în căutarea adevărului, să aibă curajul să pună la îndoială status-quo-ul, sau măcar să fie informat. Iar dacă SP este informat (și probabil că este), atunci în mod cert SP nu acționează în bună-credință. Cu toate acestea, SP reușește să își continue activitatea, întrucât el este aservit narativului oficial și astfel, protejat.
Timorarea generației mele
Lăsându-l însă pe acest SP în plata Domnului, totuși în aer planează mirosul unei frici generalizate. Generația mea este complet bulversată. Pare că se încearcă timorarea acestei generații. Asta ca să nu mai vorbim de prostirea ei, pentru că acest demers nu ar fi ceva nou. Nici una dintre virtuțile cardinale, prudența, justiția, tăria și cumpătarea, nu mai sunt considerate virtuți. In cel mai bun caz, sunt forme fără fond. Virtuți ale generației mele (și nu numai) au devenit ignoranța, lașitatea, supunerea și excesul. Iar faptul că aceste defecte damnabile sunt considerate în mod tacit virtuți duce la o alienare exacerbată a persoanelor cu bun simț din generația tânără. Cât despre anul ce va veni, nu ni se oferă niciun motiv de a fi mai optimiști. Temele majore, cum ar fi sărăcirea accelerată a Europei, absurditatea continuării războiului din Ucraina în lipsa oricărei tentative reale de negociere, pericolele care rezidă din concentrarea tot mai accentuată a bogățiilor în mâinile câtorva oameni, simultan cu trecerea tacită a umanității, de la natură îndumnezeită la omul nou, niciuna dintre aceste teme nu este abordată de către SP. Probabil că nu vom conștientiza acest dezastru până nu vom ajunge la fundul sacului - sau la fundul cardului.
„Ah ce frumos
Viitorul luminos
li se-arata celor idioti
Deci fii supus
fata de cel mai sus pus
Nu uita ca tara te vrea prost!"
(Sarmalele reci - „Țara te vrea prost")
Andrei Gușă
P.S. „Viața este grea. Dacă ești prost, e și mai grea" - John Wayne
P.P.S. „Dacă ai o problemă, încearcă să o rezolvi, dar niciodată să nu te îngrijorezi. Îngrijorarea nu rezolvă nimic" - Ernest Hemingway
-
Noua dezordine mondială
În urma cu zece ani, atunci cand si-a anuntat intentia de a candida la presedintia SUA, Donald Trump a anuntat ca ...
-
De ce nu se va opri Trump
Președintele Donald Trump este implacabil in privința taxelor vamale. Nu il vor opri nici masuri de riposta ale UE sau C ...
-
Comanditarii externi și aplicanții interni ai loviturii de stat
În acest articol vom devoala identitatea și aportul principalilor comanditari externi și principalilor executanți ...
-
Taxele lui Trump nu sunt războiul nostru. Sorry Macron, Ursula!
Neobosita propaganda antiamericana din Romania a gasit un nou strigat de lupta, cu care incearca sa ii intarate pe roman ...
-
Cinstea proteică a Elenei Lasconi
Trebuie sa umbli cu o cioara extrem de prost vopsita, ca sa te cheme Emanuel Ungureanu. Pentru ca numai un manipulator d ...
-
Românii au votat, nu au ales!
Vad ceva indignare ca romanii l-ar fi „ales" pe un anume Pintea in Parlament, un om cu niște condamnari penale (co ...
-
De la Ucenic la Mesia - Construcția primului Demagog Procedural
Mesia a fost televizat: „Sunt mașina de facut audiența; sunt ceea ce vor." - Donald Trump, 2016 Înainte sa d ...
-
Operațiunea Red Flag!
Sa ne ocupam puțin de așa zisele teorii ale conspirației. Una dintre cele mai importante operațiuni, poarta denumirea de ...
-
Cele trei situații ce pot bulversa prezidențialele: Două îl implică pe Georgescu, una pe Lasconi, potențialii avantajați sunt Nicușor și Ponta
Am realizat, ieri dimineața, o analiza in care prezentam, la modul comparativ, la distanța de o saptamana, concluziile u ...
-
Trump si Tesla
Trump tocmai a bagat in faliment toti competitorii lui Tesla. Am ras cand Trump a transformat Casa Alba in show room pe ...
-
Va ataca Rusia Europa?
Se inmulțumesc declarațiile care ne avertizeaza ca Rusia va ataca Europa/NATO/o țara baltica/toate țarile baltice/Poloni ...
-
Se putea face pace în Ucraina acum doi ani și jumătate sau chiar acum trei ani
Îmi amintesc cit de turbați erau unii la noi și in alte parți cind apareau ideile necesitații diplomației, ale inc ...
-
Eduard Hellvig face praf SRI în ziua aniversării agenției
Ce se ințelege din postarea pe X a fostului director al SRI? Ca agenții pot sa se exprime oral, dar au probleme severe c ...
-
O lecție pentru cățeii de la București
Sa fie invațatura de minte! Puterea de la București a primit o lecție urata din partea administrația Biden. Au primit ca ...
-
Visa Wayver: Să nu ne mai mințim. România a ajuns nedemocratică și antiamericană
Ca reacție la amanarea pe durata nelimitata a intrarii romanilor in SUA fara vize, premierul Marcel Ciolacu incearca sa ...
-
Ce scrie la gazeta de perete a Ambasadei SUA
Cei care au dat lovitura de stat din 6 decembrie 2024 inca se fac ca nu ințeleg de ce le-a trantit America ușa in nas. U ...
-
Românii-sorosiști dau năvală să pupe dosul lui Putin!
Astazi, a aparut un articol, preluat din Financial Times, care confirma ceea ce eu spun demult, și am dezbatut asta incl ...
-
Papa Francisc a găsit Adevarul în spital
Pereții spitalelor au auzit rugaciuni mai sincere decat bisericile... Au fost martori la saruturi mult mai sincere decat ...
-
Să ieși mereu pe locul 3...
Exista o limita pana la care un om, in general, iși poate reinnoi ideile. O spune inclusiv Cioran undeva in opera lui, n ...
-
Coldea la prezidențiale, de partea lui Nicușor și Ponta! Cum îi folosește pe Virgil Popescu-Energie și pe Călin Georgescu
Cei din Masoneria Statului Paralel, despre care v-am tot vorbit in ultimele saptamani, nu rezista fara un președinte al ...
-
Asta inseamna politica si afaceri!
1. Vreti sa intelegeti politica?In Medieval Total War, unul dintre cele mai bune jocuri de strategie lansate in anii 200 ...
-
Cum a ajuns Bolojan președinte interimar cu complicitatea cuplului Iohannis - Pahonțu
Ieri, va spuneam ca, observandu-l pe Bolojan, parca l-aș vedea pe Iohannis din 2015, la inceputul mandatului sau, și, pa ...
-
Interimarul Bolojan, pericol public letal!
Principalul locatar de la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan, trebuie supus urgent unei expertize psihiatrice intrucat aces ...
-
Pe ce se bazează proeuropenii?
Carevasazica la noi se lupta proeuropenii cu antieuropenii. Dar care sunt unii și care sunt ceilalți? Integrarea deplina ...
-
Cum arată competiția la prezidențiale și care sunt șansele reale ale candidaților. Finala previzibilă azi!
Fierbe „Giuleștiul politic", prieteni goldiști, ca sa imprumut un termen din fotbal, pentru ca au inceput luptele ...
-
Despre dreptul de a fi ales
Articolele 36 și 37 din Constituția noastra prevad dreptul de vot și dreptul de a fi ales. Sunt drepturi importante intr ...
-
Politica lui Trump e simplă!
Nu am vazut preluata in presa din .ro declaratia asta a lui JD Vance, de fix acum o saptamana: "President Trump's econom ...
-
Valoarea AUR este calculată de indicele Târziu
Proiectul AUR nu este al lui George Simion, ci al lui Claudiu Tarziu. Fara Tarziu, Simion flutura și la ora asta drapele ...
-
Sârbii dau o lecție de civism și curaj, ungurii se mișcă și ei contra exceselor, noi românii rămânem fricoși, tot la "coada vacii"!
Serbia și sarbii reprezinta un brand de succes ca țara și popor, la moda nu doar in Romania, ci peste tot in lume, mai a ...
-
A doua mare luptă pentru putere este legată de șefia SRI. Ce va decide axa Putin-Trump?
Zona Balcanilor nu-și dezminte renumele de „butoi cu pulbere". Ieri au avut loc proteste publice serioase in Serbi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu