Anticorupția trece pe la un ospiciu
Postat la: 19.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Claudiu Sorin Dumbrăveanu, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, este declarat nevinovat. În mod definitiv și irevocabil. Nu a încălcat nicio lege penală. În urmă cu doi ani, omul a fost arestat, plimbat cu cătușele la mâini și supus obișnuitului linșaj mediatic. Și-a pierdut funcția deținută în statul român, iar reputația lui a fost călcată în picioare.
Însăși fosta șefă antimafie a trecut printr-o experiență asemănătoare. Cu observația că, în cazul Alinei Bica, nu s-au închis încă toate dosarele. Dar urmează. Ce se întâmplă cu anticorupția? Face un stadiu necesar la ospiciu? Pentru ca domnul Claudiu Sorin Dumbrăveanu să își piardă statul profesional, poziția socială și onoarea, nu a fost nevoie decât de un procuror. Un simplu procuror, scăpat de sub orice control și imaginându-și, în cel mai bun caz, că este un Făt Frumos aflat în luptă cu balaurul, a fost de ajuns. Și, probabil, se mai fac vinovați de prigonirea unui om unul, doi judecători "de serviciu", aflați în câmpul tactic SRI, care au semnat, pe bandă rulantă, mandatele de reținere și arestare. Justiția în sine a făcut, în acest caz, dreptate. Dar ce fel de dreptate?
Doamna Alina Bica, plimbată zeci de zile prin Beciul Domnesc, se apropie și ea, cu pași repezi, de capătul tunelului. Acolo unde va vedea lumina libertății. Nu a fost oricine. Înainte de a fi azvârlită din Olimp, probabil în urma arbitrajului lui Zeus, Alina Bica a fost șeful antimafiei din România. Și a intrat într-o rivalitate cu celălalt stâlp al luptei anticorupție. Cu doamna Laura Codruța Kovesi. Cu mult timp în urmă, s-a trezit umflată de pe stradă, ca ultimul infractor, și azvârlită în beci. De atunci, sabia lui Damocles a stat deasupra capului ei.
Spre deosebire de domnul Claudiu Sorin Dumbrăveanu, Alina Bica nu este nici pe departe o victimă inocentă a sistemului. Dimpotrivă, cât timp a condus antimafia, a participat la elaborarea unor legi rele și a nenumărate proceduri care încalcă drepturile omului. Ea este unul dintre călăii sistemului conceput de Traian Băsescu. Un complice al acestuia. Că, apoi, la vârful așa-zisei lupte împotrivă corupției, transformată într-o tipică luptă pentru putere, a intervenit o dihonie, efectele nu-i pot transformă pe participanți în eroi. Oricât de mult au suferit.
Mă întorc, însă, la domnul Claudiu Sorin Dumbrăveanu și mă întreb: îi mai poate reface cineva statul profesional? Îi mai poate da cineva înapoi timpul pierdut? Îi mai poate cicatriza cineva suferințele prin care a trecut? Cum își mai recuperează acest om onoarea? Răspunsul poate fi sintetizat într-un singur cuvânt: nicium.
Astfel încât apare, cu necesitate, al doilea set de întrebări. Cine răspunde? Cum vor răspunde procurorii, al căror abuz a fost dovedit, în cazul acestui om, în cazul a sute de alte persoane și chiar și în cazul Alinei Bica? Vor răspunde acești procurori doar profesional, doar moral, doar pecuniar sau vor răspunde penal? Răspunsul sintetic și crud este în trei cuvinte: nu vor răspunde. Nu avem o legislație clară pentru așa ceva. Și, conform unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii nu răspund nici măcar pentru abuz în serviciu.
În schimb, răspunde o țară întreagă. Nu numai fiindcă a fost traumatizată, nu numai fiindcă i-au fost oferite, în serie, istorii false despre lupta anticorupție, ci și pentru că statul începe să plătească. La greu. Sub formă de despăgubiri. Într-un ritm care va necesita, în viitor, crearea unei noi instituții. Un fel de administrație națională pentru restituirea, către victime, a zilelor și timpului pierdut și pentru despăgubirea pentru suferințele îndurate. Există, însă, și un preț politic? Răspunsul ține tot de ideea de ospiciu. Prețul politic ar trebi plătit de toți cei care au participat la construcția "sistemului" și ale căror rivalităţi și certuri din Olimp au reverberat și au curentat întreaga societate. Politicienii din vârful acestui sistem, doar ei, ar putea să răspundă. Pentru că numai ei pot fi sancționați prin vot. Restul să fie uitat și iertat!
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu