Anii 2022 - 2023
Postat la: 08.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

S-a încheiat un an, 2022, dificil pentru orice om, și a început un an, 2023, ce anunță dificultăți - inflație, criză energetică, criză alimentară, criză sanitară, continuarea absurdului conflict armat, alte crize internaționale. Cauzele și răspunzătorii se cunosc, fiind vorba de evidențe.
Oricare om rațional ar vrea să facă multe, dar irepresibila diviziune a rolurilor și ierarhiile deciziei și răspunderilor fac regia. Dincolo de acestea, însă,ceea ce fiecare dintre noi putem face, aici și acum, este, după opinia mea, să ne îndeplinim fiecare datoria profesională în mod efectiv, să ne spunem răspicat opinia și să contribuim cu tot ce putem la mersul mai bun al lucrurilor.
Cum, la sfâșitul unui an și începutul unui an nou, intereseazăevaluările și proiectele, voi relua răspunsul pe care l-am dat la oanchetă realizată de domnul Maximinian Menuț, directorul cotidianului „Răsunetul" din Bistrița. Ancheta a fost pe întrebările: „Cum a fost anul2022 pentru Dvs.? Cu ce gânduri începeţi 2023?".
Răspunsul meu este că, în condiții normale, o știm prea bine, nu putem despărți ceea ce ai făcut și vrei să faci personal de ceea ce esteîn jur. Pe de altă parte, interesează, din câte îmi dau seama, ceea ce amfăcut, respectiv ce vreau să fac în ipostaza în care sunt, de autor. Pentrucă am caracterizat în alte locuri anul 2022 și am căutat altădată săanticipez ce va aduce anul 2023, răspund aici direct la cele douăîntrebări. Ca autor, am căutat și în 2022 să duc mai departe programul meude articulare a unei sistematizări filosofice capabile să facă față culturii,experiențelor și nevoilor lumii de azi.
Această filosofie, „pragmatismul reflexiv", este prezentată în volumele de logică și metodologie, istoria filosofiei, teoria societății, teoria modernității, cercetări strategice, filosofia științei, filosofia dreptului, filosofia politică, filosofia religiei, filosofia educației, filosofia istoriei, filosofia artei, volume pe care le-ampublicat. O reprezintă, firește, și publicistica și intervențiile melepublice, în țară și în afara ei.
Anul 2022 a fost, peste toate, sub acest aspect, unul mănos. Amstabilit opțiunile eticii din sistematizarea mea filosofică. Am dezvoltat filosofia politică a „pragmatismului reflexiv" cu examinarea stării și perspectivelor democrației. Am dus mai departe filosofia religiei în sistematizarea mea. Am publicat a treia ediție, extinsă, a unei monografii, bine primită în țară și în străinătate. Am continuat publicistica și alte intervenții, unele aflându-și loc învolume colective editate de reputați specialiști.
Rubricile permanente la „Tribuna"și „Cotidianul" le-am continuat, de asemenea, și m-ambucurat de reacțiile pozitive la intervențiile mele venite din țară, dar și de la Paris, München, Sydney, New York, Moscova, Beijing sau Roma. Datorită pandemiei și a temerilor mele și ale apropiaților mei, nuam putut satisface unele invitații de conferințe în exterior. Am călătorit în Croația, Italia, Germania, Austria, dar a trebuit să declin invitații în SUA, Irlanda de Nord și Franța.
Anul 2023 îl încep cu proiectul personal de a adânci concepte și abordări proprii „pragmatismului reflexiv". Nu cu mult timp în urmă, într-o conferință în fața Uniunii Juriștilor din România, la București, am pus în joc o teorie a legitimării adusă la nivelul situațiilor actuale, iar într-o altă intervenție, de data aceasta revuistică, am reluat proiectelede pace ale lui Kant și Habermas, în ideea de a formula „proiectul păcii durabile", ca alternativă, înfiptă în solul lumii actuale, la „pacea eternă" și „pacea compromis".
Vreau să duc spre teorii elaborate acesteproiecte. Vreau și să schițez un răspuns conceptualizat la întrebarea: În ce societăți se trăiește astăzi? Fapt este că au fost infirmate mai toate taxonomiile moștenite și că realitățile de azi cer o nouă conceptualizarea societăților existente. Aceasta este evident cheia dezlegării multordificultăți și crize care neliniștesc conștiințele de azi.
Sunt angajat la edituri, pentru prima parte a anului 2023, cu unvolum, Stăpânirea complexității (2023), ca parte a teoriei mele amodernității, și un alt volum, Digitalizare și democrație (2023), ca partea filosofiei politice. Aduc la zi una dintre sintezele ample pe care le-amrealizat, Ordinea viitoare a lumii (2017), tipărind ediția a doua a acesteicărți de cercetări strategice.
Vreau să prelungesc sinteza mea filosofică, Introducere în filosofia contemporană (2014), cu examinarea schimbărilor răscolitoare ce se petrec pe scena actuală a filosofiei („întoarcerea la Hegel", pragmatica lui Brandom, „revizitarea" omului etc.). Se va publica, după toate datele, un volum oarecum autobiografic (Experiențele vieții, 2023), în care pun în relief „întâlnirile" cruciale pentru evoluția mea, în țară și în Germania și SUA.
La inițiativa unui cunoscut publicist, pregătim un volum pentru mijlocul anului 2023. Pariul meu personal și profesional pentru anul 2023 este să explicitez mai detaliat, în concepte, teze și argumente, viziunea ce unește ceea ce am elaborat în programul „pragmatismului reflexiv". Este viziunea ce unește, de exemplu, o interpretare a cunoașterii plecând de la întrebare, o logică ce admite demonstrația și argumentarea ca forme de întemeiere, o metodologie ce lărgește sfera metodelor dinspre legi cauzale spre funcționalitate, semnificație și trăire a sensului, o redare a filosofiei contemporane ca șir de inițiative de a conceptualiza sensul, o teorie a societății axată pe mediile reproducerii umane a vieții, o teorie a modernității ce încorporează derapajele acesteia, o filosofie a dreptului ce-l așează pe relații deputere, relații de cooperare și comunicare, o filosofie politică ce leagădin nou statul de „democrația deliberativă", o filosofie a religiei ce-șiasumă emergența „societății postseculare", o filosofie a artei caexpresie a vieții trăite, o etică concentrată pe valorile integritate șionoare.
Pariul meu civic și social este la fel de complex, ca de obicei. Explicitarea este sinonimă cu detalierea și a fundamentelor pecare le-am găsit, în analize factuale și în abordări teoretice, pentru diagnozele mele care au putut uimi, poate stârni, dar rămân sigure, precum: „societatea nesigură", „lumea condusă de geometria variabilăa supraputerilor", „democrație desfigurată", „președinție africană",„legitimări ce eșuează", „ascensiunea stupidocrației (prostocrația)",„pacea durabilă".
Mai ales că, uneori, din păcate, diagnozele pe care le-am dat sunt confirmate din plin de evoluția din realitate. Sunt, firește, doar câteva exemplificări. Redate cât se poate de succint. Vreau să fac cât mai intuitive aserțiunile sistematizării melegeneral filosofice, „pragmatismul reflexiv". Aceasta înseamnă, între multe altele, dar înainte de toate, o analiză ce pune în fațaexperiențelor umane ale lumii „sensul". Cât este sens în ceea ce se faceși care este sensul? Cartea pe care o pregătesc astfel este omonografiere a sensului și a ramificațiilor lui.
Totodată, aș vrea să reiau la fața locului, după pandemie, dar nu doar online, cooperări cu instituții și personalități din Franța, SUA, Israel, Germania și din alte țări. Fiind contemporanist și preocupat de captarea în concepte a ceea ce se trăiește astăzi, contactele la fața locului sunt de mare importanță. Să sperăm că nu vin noi viruși, iar situația internațională și economiile țărilor nu se vor deteriora și mai mult. Ca om preocupat de reflecție, este vital ca lumea în care operez să poată fi scutită de neajunsuri și suferințe. Altfel, toate pot capăta o altă semnificație.
Andrei Marga
-
Noua dezordine mondială
În urma cu zece ani, atunci cand si-a anuntat intentia de a candida la presedintia SUA, Donald Trump a anuntat ca ...
-
De ce nu se va opri Trump
Președintele Donald Trump este implacabil in privința taxelor vamale. Nu il vor opri nici masuri de riposta ale UE sau C ...
-
Comanditarii externi și aplicanții interni ai loviturii de stat
În acest articol vom devoala identitatea și aportul principalilor comanditari externi și principalilor executanți ...
-
Taxele lui Trump nu sunt războiul nostru. Sorry Macron, Ursula!
Neobosita propaganda antiamericana din Romania a gasit un nou strigat de lupta, cu care incearca sa ii intarate pe roman ...
-
Cinstea proteică a Elenei Lasconi
Trebuie sa umbli cu o cioara extrem de prost vopsita, ca sa te cheme Emanuel Ungureanu. Pentru ca numai un manipulator d ...
-
Românii au votat, nu au ales!
Vad ceva indignare ca romanii l-ar fi „ales" pe un anume Pintea in Parlament, un om cu niște condamnari penale (co ...
-
De la Ucenic la Mesia - Construcția primului Demagog Procedural
Mesia a fost televizat: „Sunt mașina de facut audiența; sunt ceea ce vor." - Donald Trump, 2016 Înainte sa d ...
-
Operațiunea Red Flag!
Sa ne ocupam puțin de așa zisele teorii ale conspirației. Una dintre cele mai importante operațiuni, poarta denumirea de ...
-
Cele trei situații ce pot bulversa prezidențialele: Două îl implică pe Georgescu, una pe Lasconi, potențialii avantajați sunt Nicușor și Ponta
Am realizat, ieri dimineața, o analiza in care prezentam, la modul comparativ, la distanța de o saptamana, concluziile u ...
-
Trump si Tesla
Trump tocmai a bagat in faliment toti competitorii lui Tesla. Am ras cand Trump a transformat Casa Alba in show room pe ...
-
Va ataca Rusia Europa?
Se inmulțumesc declarațiile care ne avertizeaza ca Rusia va ataca Europa/NATO/o țara baltica/toate țarile baltice/Poloni ...
-
Se putea face pace în Ucraina acum doi ani și jumătate sau chiar acum trei ani
Îmi amintesc cit de turbați erau unii la noi și in alte parți cind apareau ideile necesitații diplomației, ale inc ...
-
Eduard Hellvig face praf SRI în ziua aniversării agenției
Ce se ințelege din postarea pe X a fostului director al SRI? Ca agenții pot sa se exprime oral, dar au probleme severe c ...
-
O lecție pentru cățeii de la București
Sa fie invațatura de minte! Puterea de la București a primit o lecție urata din partea administrația Biden. Au primit ca ...
-
Visa Wayver: Să nu ne mai mințim. România a ajuns nedemocratică și antiamericană
Ca reacție la amanarea pe durata nelimitata a intrarii romanilor in SUA fara vize, premierul Marcel Ciolacu incearca sa ...
-
Ce scrie la gazeta de perete a Ambasadei SUA
Cei care au dat lovitura de stat din 6 decembrie 2024 inca se fac ca nu ințeleg de ce le-a trantit America ușa in nas. U ...
-
Românii-sorosiști dau năvală să pupe dosul lui Putin!
Astazi, a aparut un articol, preluat din Financial Times, care confirma ceea ce eu spun demult, și am dezbatut asta incl ...
-
Papa Francisc a găsit Adevarul în spital
Pereții spitalelor au auzit rugaciuni mai sincere decat bisericile... Au fost martori la saruturi mult mai sincere decat ...
-
Să ieși mereu pe locul 3...
Exista o limita pana la care un om, in general, iși poate reinnoi ideile. O spune inclusiv Cioran undeva in opera lui, n ...
-
Coldea la prezidențiale, de partea lui Nicușor și Ponta! Cum îi folosește pe Virgil Popescu-Energie și pe Călin Georgescu
Cei din Masoneria Statului Paralel, despre care v-am tot vorbit in ultimele saptamani, nu rezista fara un președinte al ...
-
Asta inseamna politica si afaceri!
1. Vreti sa intelegeti politica?In Medieval Total War, unul dintre cele mai bune jocuri de strategie lansate in anii 200 ...
-
Cum a ajuns Bolojan președinte interimar cu complicitatea cuplului Iohannis - Pahonțu
Ieri, va spuneam ca, observandu-l pe Bolojan, parca l-aș vedea pe Iohannis din 2015, la inceputul mandatului sau, și, pa ...
-
Interimarul Bolojan, pericol public letal!
Principalul locatar de la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan, trebuie supus urgent unei expertize psihiatrice intrucat aces ...
-
Pe ce se bazează proeuropenii?
Carevasazica la noi se lupta proeuropenii cu antieuropenii. Dar care sunt unii și care sunt ceilalți? Integrarea deplina ...
-
Cum arată competiția la prezidențiale și care sunt șansele reale ale candidaților. Finala previzibilă azi!
Fierbe „Giuleștiul politic", prieteni goldiști, ca sa imprumut un termen din fotbal, pentru ca au inceput luptele ...
-
Despre dreptul de a fi ales
Articolele 36 și 37 din Constituția noastra prevad dreptul de vot și dreptul de a fi ales. Sunt drepturi importante intr ...
-
Politica lui Trump e simplă!
Nu am vazut preluata in presa din .ro declaratia asta a lui JD Vance, de fix acum o saptamana: "President Trump's econom ...
-
Valoarea AUR este calculată de indicele Târziu
Proiectul AUR nu este al lui George Simion, ci al lui Claudiu Tarziu. Fara Tarziu, Simion flutura și la ora asta drapele ...
-
Sârbii dau o lecție de civism și curaj, ungurii se mișcă și ei contra exceselor, noi românii rămânem fricoși, tot la "coada vacii"!
Serbia și sarbii reprezinta un brand de succes ca țara și popor, la moda nu doar in Romania, ci peste tot in lume, mai a ...
-
A doua mare luptă pentru putere este legată de șefia SRI. Ce va decide axa Putin-Trump?
Zona Balcanilor nu-și dezminte renumele de „butoi cu pulbere". Ieri au avut loc proteste publice serioase in Serbi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu