Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amurgul zeițelor

Postat la: 22.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce ne-am făcut de basm și în FedCup, fiind învinși acasă de modesta echipă a Italiei (1-3), România a căzut din grupa mondială. Că ne-a lipsit Simona poate ar mai putea fi înțeles, dar când vezi că au dat bir cu fugiții și Patricia Țig, și Irina Begu, și Ana Bogdan, Monica Niculescu devenind căpitanul echipei, e clar că viitorul tenisului feminin românesc s-a cam dus pe apa sâmbetei. Iar dacă Halep se retrage la vară, cum a anticipat deja președintele federației, Ion Țiriac, putem pune cruce și acestei discipline olimpice, pe lângă atâtea altele, care au murit în ultimii 30 de ani!

Simona mai încearcă totuși să prindă Olimpiada de la Tokio, în ciuda accidentărilor care au făcut-o indisponibilă și pentru confruntarea cu Italia. De altfel, anunțase inițial că nu se duce nici la turneul de la Stuttgart, dar iată că a ajuns acolo, poate și din cauză că altfel era pasibilă de o amendă usturătoare din partea WTA. Deci, e prezentă la puternicul "Porsche Tennis Grand Prix", îl are alături și pe Darren Cahill și, teoretic, se va alinia la startul competiției. Practic însă, nu cred că va risca să intre în teren, pentru că și-ar putea compromite întregul sezon, care cuprinde și Roland Garros-ul (în mai-iunie), și Olimpiada de la Tokio, în iulie! Or, visul ei de a-și încheia cariera cu o medalie olimpică se poate împlini doar dacă se recuperează total la umăr și se antrenează intens până atunci.
La 32 de ani, Cristina Neagu, altă mare sportivă româncă, se pregătește, la rândul ei, să spună adio echipei naționale de handbal feminin. Din păcate pentru ea, România a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, dar are șansa de a ajunge la Campionatele Mondiale, programate în Spania, la începutul lui decembrie. Până atunci, Cristina și naționala au luat o opțiune consistentă pentru calificare, învingând Macedonia de Nord la București, cu un scor confortabil (33-22). Cu 11 goluri înscrise, Cristina Neagu a fost MVP-ul meciului și mi se pare greu de crezut, dacă nu chiar imposibil, ca în returul de la Skopje - care a avut deja loc la apariția acestor rânduri - handbalistele noastre să piardă la o diferență mai mare! Mizez deci pe prezența României la CM, unde cea declarată de trei ori "cea mai bună handbalistă a lumii" să-și poată încheia cu o medalie extraordinara carieră la echipa reprezentativă. Dacă se va decide chiar să se retragă, pentru că Adi Vasile, antrenorul naționalei, e convins că va putea conta pe ea și la... Olimpiada de la Paris, din 2024!

Între 21 și 25 aprilie se desfășoară la Basel și Campionatele Europene de gimnastică, unde altă stea a sportului românesc, Larisa Iordache, merge cu speranța de a reuși calificarea la JO de la Tokio. Ajunsă la vârsta de 24 de ani, ceea ce pentru o gimnastă e deja o performanță, deținătoare a unui palmares impresionant - 16 medalii europene la precedentele ediții - Larisa va avea de înfruntat în Elveția o concurență cum nu se poate mai amplă și mai redutabilă, din care nu vor lipsi rusoaicele și franțuzoaicele. Marea problemă rămâne însă decizia FIG, potrivit căreia în urma acestei ediții a europenelor, pentru Jocurile Olimpice se poate califica...o singură gimnastă!?! Greu de înțeles o asemenea hotărâre, dar Larisa Iordache ia startul încrezătoare, în ciuda durerilor de care...nu duce lipsă: "Am avut momente și momente, ca în orice pregătire, dar important este să ajung la Basel în formă maximă și să dau tot ce pot. Au fost diverse dureri, la 24 de ani nu pot să zic că duc lipsă. Pe lângă antrenamente, am făcut fizioterapie, recuperare, tratamente, totul pentru a evolua cât mai bine", a spus Larisa. Bravo ei pentru încredere și să-i dorim să reușească!

Rămâne, totuși, tristețea noastră că trei mari campioane ale sportului românesc au ajuns la amurgul unor cariere de excepție, în vreme ce din spatele lor întârzie să apară și să se impună posibile succesoare, pe care am putea conta în viitor. Să le mulțumim însă celor trei zeițe pentru bucuriile pe care ni le-au oferit, dorindu-le să învingă și în aceste probabil ultime asalturi ale piscurilor internaționale!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE