America n-a mai câștigat un război de foarte mult timp!
Postat la: 29.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Vorbim aici despre accepțiunea clasică a unui război, aia în care o armată organizată și numeroasă este deplasată pentru a înfrunta un inamic pe măsură. Nu bombardamente asupra unor țări neputincioase, cum ar fi Iugoslavia, Irak etc., nu războaie asimetrice, nici războaie duse prin terți ș.a.m.d.
În fapt, se poate spune fără dubiu că America nu a mai câștigat un război în luptă directă de la al Doilea Război Mondial. Două mari evenimente de acest tip s-au mai petrecut de atunci - războiul din Vietnam, despre care nu are sens să vorbim și, anterior, cel din Coreea, care s-a încheiat în cel mai bun caz cu un armistițiu. În realitate, însă, el a fost pierdut de americani și forțele susținute de ei, din moment ce scopul său a fost controlul asupra întregii peninsule coreene.
Cât despre momentul actual, deși probabil că există tendința de a fi văzut ca fiind ceva separat, ceva ce a început, în cel mai rău caz, în 2001, el nu este altceva decât ecoul nefericit al operațiunii Desert Storm din anii 90. Tot ce s-a petrecut de atunci pe scena respectivă a lumii se înscrie în seria de evenimente generate de războiul primordial care a ieșit din mintea bătrânului Bush și care, într-un fel sau altul, le-a influențat pe cele de după ele.
Moment în care se pune întrebarea: de ce nu au mai câștigat americanii niciun război din 1946? Pentru că nu pot? Nu, bineînțeles că pot, deși asta e și în funcție de inamic, după cum o arată exemplul războiului din Coreea. Problema este alta, și anume că moralmente vorbind, toate războaiele de după WWII au fost, să spunem așa, „incorecte", cu alte cuvinte nejustificabile din punct de vedere al unui principiu superior, cum ar fi nimicirea răului suprem, sau sprijinirea celui mai slab etc. O acțiune militară de amploare care să fie dincolo de dubii, în care motivația „pozitivă" să depășească suficient de mult urâciunea în sine a războiului încât să apară ca fiind intrinsecă și publicul să spună, „da, bă, ăia au dreptate".
Dar poate fi un război corect, sau drept, sau justificabil? se vor întreba, pe bună dreptate, unii. Asta e o discuție complicată și e greu de dat un răspuns. Recomand spre lectură un interviu excelent din Dilema Veche, din 2016, cu Jeff McMahan, profesor de filozofie la Universitatea din Oxford, unde omul răspunde aplicat la această întrebare. Poate fi găsit pe net.
Revenind la discuție și privind din perspectiva unui arc de timp mai larg, se poate remarca de altfel cum motivele îndoielnice care au dus la intervențiile din Irak, Siria, Libia, Afganistan, au debutat la finalul unei alte confruntări câștigate de americani și lumea susținută de ei - Războiul Rece. Un conflict, însă, tranșat fără luptă directă, ceea ce face ca, de fapt, cum spuneam mai sus, WWII să fie singurul război câștigat pe bune de americani în ultimii aproape 80 de ani. Pare, cu alte cuvinte, că tot ce a fost corect, sau justificabil, în gândirea politică de peste Ocean, s-a încheiat în 1990, iar în cea militară - cu mult timp înainte.
Luca Dinulescu
ULTIMA ORA
-
Se termină cu boieria bugetarilor: De la 1 ianuarie, salariile scad! Guvernul aplică tăieri pentru anumite categorii de salariați
Proiectul noii legi a salarizării în sectorul public este parte a unui set de măsuri de austeritate pe care noul Guvern le implementează.
-
O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
Un studiu sugerează că o plimbare zilnică de o oră poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru cei mai puțin activi, scrie Science Alert, care citează British Journal of Sports Medicine.
-
Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
Brazilianul Athos Salomé, despre care New York Post a dezvăluit anul acesta că a prezis corect patru profeții, și-a dezvăluit acum previziunile pentru ceea ce ar putea urma în anul următor.
-
Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
În conformitate cu calendarul chinezesc, 2025 va fi Anul Șarpelui de Lemn, o perioadă promițătoare de transformări semnificative și oportunități importante în diverse aspecte ale vieții.
-
New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
Puternicul ziar The New York Times dedică azi spații ample unei analize a situației de criză din România, afirmînd că CCR a anulat alegerile fără a exista dovezi, ci doar exprimări vagi din rapoartele serviciilor secrete.
-
Putin: "În 2021, actualul preşedinte Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani"
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus - în 2021 - o "amânare" a aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani", în contextul în care Kievul cere de mult timp să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
-
Boarding Pass verifică facturile despre zborurile private ale lui Marcel Ciolacu: Ce spune site-ul despre dovezile prezentate de liderul PSD
Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că ţi-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022, precizând că e posibil ca acestea să fi fost emise în perioada noiembrie 2023 - mai 2024, conform Știripesurse.
-
Șoșoacă îl face terci pe Simion: Noi negociem cu Târziu. Iata dovada! Exista un singur lider al suveranistilor si ala sunt eu!
Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, reacționează dur după ce George Simion, liderul AUR, a acuzat-o de faptul că negocierile pentru formare unei coaliții suveraniste în România s-au împotmolit din cauza ei. Aceasta spune că negocierile continuă, însă cu 'cealaltă parte' a partidului și că nu s-au purtat niciodată discuții în ceea ce îl privește pe Călin Georgescu.
-
Planul unei coaliții AUR-SOS-POT a fost defectat de Diana Șoșoacă: "Ascultăm și nu judecăm!"
George Simion, liderul AUR, a afirmat pe TikTok că s-au purtat discuțiil pentru formarea unei coaliții împreună cu partidele POT și SOS. Însă negocierile s-au împotmolit, deoarece Diana Șoșoacă refuză să-l sprijine pe Călin Georgescu în cursa pentru alegerile prezidențiale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu