America n-a mai câștigat un război de foarte mult timp!
Postat la: 29.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Vorbim aici despre accepțiunea clasică a unui război, aia în care o armată organizată și numeroasă este deplasată pentru a înfrunta un inamic pe măsură. Nu bombardamente asupra unor țări neputincioase, cum ar fi Iugoslavia, Irak etc., nu războaie asimetrice, nici războaie duse prin terți ș.a.m.d.
În fapt, se poate spune fără dubiu că America nu a mai câștigat un război în luptă directă de la al Doilea Război Mondial. Două mari evenimente de acest tip s-au mai petrecut de atunci - războiul din Vietnam, despre care nu are sens să vorbim și, anterior, cel din Coreea, care s-a încheiat în cel mai bun caz cu un armistițiu. În realitate, însă, el a fost pierdut de americani și forțele susținute de ei, din moment ce scopul său a fost controlul asupra întregii peninsule coreene.
Cât despre momentul actual, deși probabil că există tendința de a fi văzut ca fiind ceva separat, ceva ce a început, în cel mai rău caz, în 2001, el nu este altceva decât ecoul nefericit al operațiunii Desert Storm din anii 90. Tot ce s-a petrecut de atunci pe scena respectivă a lumii se înscrie în seria de evenimente generate de războiul primordial care a ieșit din mintea bătrânului Bush și care, într-un fel sau altul, le-a influențat pe cele de după ele.
Moment în care se pune întrebarea: de ce nu au mai câștigat americanii niciun război din 1946? Pentru că nu pot? Nu, bineînțeles că pot, deși asta e și în funcție de inamic, după cum o arată exemplul războiului din Coreea. Problema este alta, și anume că moralmente vorbind, toate războaiele de după WWII au fost, să spunem așa, „incorecte", cu alte cuvinte nejustificabile din punct de vedere al unui principiu superior, cum ar fi nimicirea răului suprem, sau sprijinirea celui mai slab etc. O acțiune militară de amploare care să fie dincolo de dubii, în care motivația „pozitivă" să depășească suficient de mult urâciunea în sine a războiului încât să apară ca fiind intrinsecă și publicul să spună, „da, bă, ăia au dreptate".
Dar poate fi un război corect, sau drept, sau justificabil? se vor întreba, pe bună dreptate, unii. Asta e o discuție complicată și e greu de dat un răspuns. Recomand spre lectură un interviu excelent din Dilema Veche, din 2016, cu Jeff McMahan, profesor de filozofie la Universitatea din Oxford, unde omul răspunde aplicat la această întrebare. Poate fi găsit pe net.
Revenind la discuție și privind din perspectiva unui arc de timp mai larg, se poate remarca de altfel cum motivele îndoielnice care au dus la intervențiile din Irak, Siria, Libia, Afganistan, au debutat la finalul unei alte confruntări câștigate de americani și lumea susținută de ei - Războiul Rece. Un conflict, însă, tranșat fără luptă directă, ceea ce face ca, de fapt, cum spuneam mai sus, WWII să fie singurul război câștigat pe bune de americani în ultimii aproape 80 de ani. Pare, cu alte cuvinte, că tot ce a fost corect, sau justificabil, în gândirea politică de peste Ocean, s-a încheiat în 1990, iar în cea militară - cu mult timp înainte.
Luca Dinulescu
ULTIMA ORA
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolari în Fâșia Gaza. Declarația acestuia a stârnit un adevărat scandal, fiind controverse în acest sens, deoarece unii contestă afirmațiile sale.
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit unor surse informate cu privire la acest subiect, extinzând o epurare care a început săptămâna trecută la Departamentul de Justiție, vizavi de sediul FBI, transmite CNN.
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar acum câştigă 9.000 de euro pe lună. În acest moment, el cumulează un salariu anual de 473.000 de lei și o pensie de aproximativ 63.000 de lei.
-
Lavinia Șandru va fi candidatul PUSL la alegerile prezidențiale
Partidul Umanist Social Liberal și-a anunțat candidatul pentru alegerile prezidențiale din luna mai, Lavinia Șandru. Anunțul a fost făcut vineri, într-o conferință de presă la sediul PUSL.
-
Trump amenință țările BRICS cu un război economic dur: Să nu susţină o altă monedă pentru a înlocui dolarul. Altfel le impunem taxe de 100%
Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a impune taxe vamale de 100% blocului BRICS şi a declarat din nou că va impune taxe vamale de 25% pentru produsele canadiene şi mexicane începând de sâmbătă.
-
Birourile Congresului american, avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek
Birourile Congresului SUA au fost avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, a relatat joi Axios, citând o notificare adresată birourilor de către directorul administrativ al Camerei Reprezentanţilor SUA.
-
O piramidă necunoscută intrigă cercetătorii
O structură submersă în formă de piramidă a fost identificată în apropierea Insulelor Azore din Oceanul Atlantic, generând dezbateri științifice privind originea sa. Descoperirea inițială a fost făcută accidental de un căpitan de navă de pescuit care utiliza echipamente sonar în timpul activităților de rutină în largul coastei portugheze.
-
Concurență acerbă în lumea AI - A apărut modelul care surclasează DeepSeek-V3
Compania chineză de tehnologie Alibaba a lansat miercuri o nouă versiune a modelului său de inteligenţă artificială (AI) Qwen 2.5, despre care susţine că surclasează mult-lăudatul sistem AI DeepSeek-V3.
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. Ar trebui larg diseminat, iar aceste intrebari sa ajunga la autoritatile din intreaga lume. Si eu m-am gandit ca prin injectarea asa-ziselor vaccinuri covid, de fapt interfete bio-ciber , lumea a fost reîmpărțită între cei care dețin controlul asupra nanoehnologiei din aceste vaccinuri - chinezi, americani, ruși, indieni etc., scrie medicul Geanina Hagima pe pagina de Facebook.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Hemiplegia morală definitivă
- 7.Salut, David
- 8.Nu te TEME, popor român!
- 9.Unul dintre cei mai buni executanți, cu 2 ministere la activ, o cotește la 180 grade
- 10.De ce se tem de Trump?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu