America latină, teatru de război între SUA și Rusia
Postat la: 11.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Protestele de la începutul anului 2023 din Brazilia și din Peru, îndreptate împotriva noilor regimuri de stânga, alese se zice democratic, soldate cu morți, răniți și mii de arestări, sunt indicatori predictibili ai noului război al lumilor. Hegemonia SUA, instituită după zeci de lovituri de stat, riscă să piardă teren datorită revenirii în forță a Rusiei, care dezvoltă parteneriate strategice cu Venezuela, Brazilia, Cuba și Nicaragua, țări care nu au criticat invadarea Ucrainei.
De când a venit Putin la putere, Brazilia și Mexic au devenit partenerii comerciali principali ai Rusiei. Mai mult, regimul de la Kremlin a finanțat o serie de companii de stat din regiune și a dat credite de investiții, prin coruperea politicienilor.
De șase săptămâni, regimul Lula da Silva, ales în toamnă președinte al Braziliei, cu puternic sprijin al democraților americani, se confruntă cu manifestații puternice. Același tratament "civic" i se aplică și Dinei Boluarte, care a preluat conducerea republicii Peru, după înlăturarea și arestarea fostului șef de stat Pedro Castillo în decembrie. Le Monde vorbește despre uciderea a șaptesprezece protestatari, de către forțele de ordine, în urma unui asalt care a avut loc în orașul din sud-estul Peru, Juliaca, în regiunea Puno, asupra demonstranților.
Autoritățile din Brazilia au anunțat că 1.500 de persoane au fost arestate pentru participarea la rebeliunea de duminică, când suporterii fostului președinte Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, Palatul prezidențial și Curtea Supremă și au produs distrugeri semnificative. Sute de mii de susținători ai lui Bolsonaro, fostul președinte brazilian, apropiat al lui Trump, au cerut codurile soft-ului electoral, acuzând autoritățile că au comis fraude masive. Forțele de ordine braziliene, ca în alte incidente asemănătoare, s-au lăsat copleșite de mulțimea furioasă, ca să vezi!
Instituțiile țărilor din America latină au fost infiltrate de agenții marilor puteri ale lumii. Pe terenul atâtor convulsii sociale, se joacă bipolaritatea lumii. Dacă în timpul Războiului rece, SUA s-au temut de expansiunea Kominternului - finanțând mișcările de dreapta, juntele militare și punând cu forța generali în funcțiile de comandă ale țărilor, prin lovituri de stat, după prăbușirea URSS, au invadat pur și simplu națiunile, care nu serveau interesele geopolitice ale Washingtonului. SUA părea să dețină controlul total.
Dintre cele treizeci și patru de lovituri de stat, date în douăsprezece țări din America Latină, în a doua jumătate a secolului XX, majoritatea au fost desăvârșite cu sprijin informal american. Însă și sovietele au aplicat lovituri tăioase.
În timpul revoluției de la Timișoara din 1989, Pentagonul a luat cu asalt instituțiile statului Panama, iar militarii l-au arestat pe Manuel Noriega, considerat dictator. La proces, conform unor surse judiciare, inculpatul i-ar fi spus lui George Walker Bush, fost director CIA, că alta le era înțelegerea. În 1976, pe vremea când fostul președinte Bush senior conducea intelligence-ul american, agentul Noriega a fost pus în scaunul de președinte. Ulterior, a devenit nefrecventabil.
În 1994, SUA au invadat Haiti, pentru a-l reînscăuna pe Jean-Bertrand Aristide, care a pierdut lupta prezidențială, pe terenul electoral. În 2002, inteligenții administrației americane l-au forțat pe președintele venezuelean, Hugo Chavez, prea independent, să demisioneze. În 2009, președintele Hodurasului, Manuel Zelaya, a fost răsturnat de la putere de către armată, cu sprijinul informal al SUA.
După anul 2000, Rusia s-a revigorat și a apărut tot mai mult în lupta de putere în statele latino-americane. Dacă elitele intelectuale din țările Americii de sud au fost „corupte" academic de către Universitățile americane, după venirea lui Vladimir Putin la putere, Moscova a corupt elitele politice, oferindu-le bani pentru tranzacții economice oneroase. Toate se întâmplă pe un front al sărăciei generalizate. Atât SUA, cât și Rusia, fiind interesate de resursele naturale ieftine și de produsele manufacturate la prețuri mici.
Poate că niciunde în lume nu există falii atât de marcante între conducători și conduși. Dacă în Brazilia, Argentina, Chile, spiritul civic este destul de puternic, în statele mai puțin dezvoltate loviturile hegemonice se dau prin rebeli și junte militare, neexistând o societate civilă. SUA au pierdut, după cel de-al doilea război mondial, Cuba, de departe cea mai bogată țară latino-americană, susținând pe Generalul Fulgencio Batista, care a reprimat întreaga opoziție, ucigând peste douăzeci de mii de studenți. Astfel, SUA au netezit inconștient calea spre revoluția lui Fidel Castro.
Din orgoliul pierderii Cubei, John Fietzgerald Kennedy era cât pe aci să apese butonul nuclear. În țările din America de sud, nu se poate vorbi despre instaurarea democrației. Votul este mai mereu viciat, rebelii au mai tot timpul susținerea financiară și militară, fie din partea Washington-ului, fie a Moscovei, prin intermediul rețelelor de influență. Rebeliunile din Brazilia, Peru seamănă al naibii de bine cu "Primăverile arabe" sau "Euromaidan"-uri, acțiuni care au precedat războaiele nimicitoare. Astăzi, SUA dau mai puține lovituri de stat, iar Rusia e mult mai orientată economic. Pe harta lumii, s-a deschis un nou front de luptă între SUA și Rusia, chiar și nedeclarat, poate fi ușor interpretat ca o luptă pentru bipolaritate.
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu