Amețitoarele centre de putere
Postat la: 22.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În statul român, în acest moment, atunci când vorbim despre centrele de putere care, până la urmă, asigură o bună sau o rea guvernare, trebuie să începem cu o enumerare. Există puterea legislativă, dată de o majoritate parlamentară. Care aparține PSD. Există puterea executivă, susținută de respectiva majoritate parlamentară. Este tot a PSD.
Apoi, există puterea prezidențială, care are unele atribuții esențiale legate de guvernare. Și, inevitabil, într-o țară ca România, există puterea ocultă, exercitată independent sau împreună de instituțiile de forță. Servicii secrete, DNA, zone ale puterii judecătorești și armată. De modul în care își împart puterea toate aceste instituții care o exercită, depinde, într-o măsură decisivă, gestionarea statului. Din această perspectivă, România funcționează ca un aparat cu mai multe viteze, dar și cu foarte multe frâne. Ce nu merge?
Nu merge relația dintre majoritatea parlamentară și președintele României. În loc să fie de colaborare și, eventual, de supraveghere reciprocă, ea s-a transformat într-un raport de ostilitate. Nici instituția prezidențială și nici conducătorii majorității parlamentare nu ratează vreun moment pentru a se ataca reciproc și, mai mult decât atât, pentru a acționa concret în sensul subminării celeilalte părți. Cauzele sunt de natură obiectivă și de natură subiectivă. Cele de natură obiectivă constau în modul în care este construită legea fundamentală în România. Aceasta creează, pentru că nu suntem nici republică parlamentară și nici republică prezidențială, ci un ghiveci din cele două, suprapuneri periculoase de atribuții, de competențe, de responsabilități. Când președintele reprezintă opoziția, când el nu este un reprezentant al majorității, asemenea disfuncționalități sunt upgradate.
Cea mai periculoasă zonă de ciocniri de autoritate, fie ea și latentă, are loc între Guvern și partidul majoritar. Atrăgeam atenția, la scurt timp după instalarea Guvernului Grindeanu, că România se va confrunta exact cu problemele cu care se confruntă în acest moment din punctul de vedere al repartiției și gestionării puterii. În mod normal, un partid care a obținut majoritatea în alegeri prin conducătorii săi decide și asupra politicii legislative desfășurată de Parlament și asupra politicii legislative delegată Guvernului și asupra modului în care este guvernată țara. Ceea ce nu se întâmplă în România.
Nu este deloc întâmplător faptul că Liviu Dragnea, în calitatea sa de președinte al unui partid care a obținut un scor istoric în alegeri, cu un program de guvernare bine perceput și bine apreciat de populație, dar care a avut neșansa de a nu putea conduce Guvernul în calitate de premier, încearcă acum din răsputeri să oprească o degringoladă declanșată din interiorul Palatului Victoria. Sorin Grindeanu, unul dintre liderii locali ai PSD, a primit de la Liviu Dragnea funcția de premier, acesta din urmă imaginându-și că va avea un prim-ministru de tip dronă, care nu va face altceva decât să execute întocmai și la timp dipozitiile date de partid. Dar activitatea executivului este atât de complexă, și mă refer aici la orice guvern, de oriunde din lume, și atât de ancorată în realitatea imediată, nu numai în realitatea de perspectivă, încât teleghidarea cotidiană a unui prim-ministru și a unui guvern este imposibilă.
Prin urmare, Sorin Grindeanu nu s-a transformat într-o dronă. Iar Liviu Dragnea s-a trezit că apasă din ce în ce mai inutil pe butoanele unei telecomenzi nefuncționale. Situația s-a complicat și mai mult pe măsură ce alte forțe au intervenit în acest joc al autorității, cum ar fi instituția prezidențială, care uneori are o influență periculos de mare asupra executivului, sau serviciile secrete, care și-au infiltrat oameni în Guvern și încearcă să dețină și ele o zonă cât mai semnificativă de control.
Dacă Liviu Dragnea nu are ce să facă și trebuie să accepte că, treptat, executivul va avea o independență din ce în ce mai mare în raport cu partidul și că acolo se formează o camarilă funcțională la fel cum există și la vârful PSD sau în Parlament, imixtiunea invazivă a celorlalte forțe, președinția și instituțiile de forță, îi creează acestuia insomnii. Și îl va determina, mai devreme sau mai târziu, să decapiteze Guvernul Grindeanu. Atunci se va dezlănțui, în interiorul PSD, un conflict de proporții. Iar în exterior se va instaura, din nou, o criză politică.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu