"Am spionat în Cuba pentru CIA"
Postat la: 19.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În iunie 2000 am fost arestat de Departamentul Securității de Stat al Cubei (DSE) sub motivul că sunt spion CIA, anchetat și expulzat în Mexic. Cu un an în urmă am cules date despre Facilitatea SIGINT (Signals Intelligence) din Lourdes, din apropiere de Havana a Federației Ruse, cel mai mare radar operat de spionajul rus, capabil să intercepteze convorbirile telefonice ale SUA pe o rază de 1.500 km, inclusiv cele ale NASA și NSA. O carte scoasă la scurtă vreme de Editura Politică din Havana, Los Disidentes, mă plasează printre personajele dirijate de CIA care au conspirat împotriva Cubei. (fragment din carte)
La sediul IDEE l-am cunoscut pe conaționalul Irenei, polonezul Bronislaw Misztal, profesor la departamentul de sociologie al Universității Catolice din America, un ins tipicar și obsedat de detalii, blond, cu părul transparent, mustăcioara zbârlită și ochii albaștri bulbucați, care a dirijat sensul discuției și al misiunii noastre spre fieful rezistenței catolice al Cubei, din dioceza Pinar del Río, în care gravita figura misterioasă a lui Dagoberto Valdés, directorul Centrului catolic de formațiune civică și religioasă.
Oferta celor doi polonezi, de a-l contacta pe Dagoberto, ni s-a părut pe moment interesantă și i-am acordat importanța cuvenită, însă la fața locului lucrurile nu s-au desfășurat ca de multe ori, așa cum le plănuisem la Washington. Mai târziu, când am reușit să-mi fac o imagine de ansamblu asupra situației din Cuba, am realizat că în Dagoberto Valdés, Polonia investise enorm de multe speranțe, fiind cultivat, cel puțin în perioada aceea, ca unul dintre posibilii viitori lideri ai Cubei postcomuniste.
Numele lui flutura ca un steag de luptă pe buzele tuturor polonezilor prezenți la întâlnirile la vârf dedicate drepturilor omului din Cuba și, nu puteai deschide sau închide un subiect, fără să nu-l pomenești de câteva ori și pe Dagoberto, cu senzația că numele lui e o formulă magică de îmblânzit labirinturile, precum cunoscuta "Sesam deschide-te!" a lui Ali Baba, din "O mie și una de nopți". Dagoberto se afla sub protecția Vaticanului și în timpul marii prigoane din 2003, n-a pățit din câte știu, absolut nimic, nici înainte și nici după represiune.
Profesorul Bronislaw Misztal se excita când vorbea și a pierdut un sfert de ceas bun, ca să ne explice cum o să găsim dioceza catolică din Pinar del Río, unde este escamotat în zidul de deasupra porții diocezei butonul soneriei, de câte ori va trebui să-l apăsăm și cum trebuie să-i comunicăm persoanei care ne va deschide, că am vrea să vorbim cu Dagoberto. Ne-am despărțit de profesorul Misztal cu o puternică strângere de mână și noaptea s-a grăbit să ne legene în paturile ei uriașe, pe apa unor visuri gâtuite și fragmentare, înainte de a ne arunca în mrejele celei mai insolite experiențe pe care o trăiserăm până atunci.
Cornel Ivanciuc
ULTIMA ORA
-
Telescopul James Webb confirmă că există ceva în neregulă cu înțelegerea noastră asupra universului
Într-o descoperire izbitoare, telescoapele spațiale James Webb și Hubble au confirmat că universul se extinde la viteze diferite în funcție de punctul de observație, ceea ce pune la îndoială înțelegerea noastră actuală a cosmosului.
-
Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie subterană de nave situată „în apele din sudul" ţării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.
-
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%
Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din Marea Britanie, este acela că, indiferent de ce s-ar întâmpla, Trump nu este previzibil. Acest lucru este valabil și acum.
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The Adam and Eve Story" (Povestea lui Adam și Eva), scrisă de Chan Thomas, fost angajat al Forțelor Aeriene ale SUA și cercetător în fenomenele OZN, conține o ipoteză apocaliptică care a fost reținută de agenție până acum câțiva ani.
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numit pe Călin Georgescu, într-o postare pe Facebook, „Mesia cu epoleți", ironizându-l pe fostul finalist prezidențial după dezvăluirile legate de trecutul legionar al mamei sale.
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe detalii vor fi furnizate ulterior, adaugă armata, citată de Times of Israel.
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de reglementare care explorează modalităţi de a supraveghea riscurile climatice în sistemul financiar.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 3.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 4.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 5.Mai putem conta doar pe miracole
- 6.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 7.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
- 8.Lucruri complicate in cyberspace
- 9.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 10.Salut, David
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu