Alegerile prezidenţiale din Franţa. Care sunt adevăratele mize
Postat la: 03.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Lumea se schimbă cu rapiditate, chiar sub ochii noştri! Rebipolarizarea scenei geopolitice şi financiare planetare - SUA şi Marea Britanie pe de-o parte, Rusia lui Vladimir Putin pe de alta (sprijinită de o puzderie de autocraţii mascate care-i fac jocul european şi nu numai) - demonstrează că vor urma vremuri tulburi. E inevitabil.
Într-un astfel de context mondial mai mult decât spinos - în care interesele „greilor" planetei pendulează între lumea Euroatlantică şi Euroasia - miza alegerile de duminică din Franţa este realmente covârşitoare. Cu atât mai mult cu cât, de-a lungul ultimei săptămâni, în Hexagon se petrec lucruri extrem de interesante. Alegerea lui Macron în cea mai înaltă funcţie în stat - victorie dată drept sigură de numeroşi analişti, după primul tur de scrutin (într-un exces de wistful thinking, fireşte) - nu mai este nici pe departe atât de previzibilă. Dimpotrivă. De-a lungul ultimei săptămâni, Macron a intrat într-un declin evident (fapt reliefat de sociologi cu prestigiu), în timp ce Marine Le Pen a luat (şi continuă să ia) avânt în preferinţele electorale ale francezilor.
Deşi momentant nu ştim cât de important se va dovedi acest veritabil val popular în economia alegerilor prezidenţiale de duminică, situaţia ridică (s-o spunem pe şleau) o serie de întrebări fireşti. Bunăoară, dacă Marine Le Pen va ajunge preşedinte, va flutura tematica Frexit? Sau, în schimb, va demara o reformă dură a statului? În ce ar consta această reformă? De precizat că şi Macron şi-a anunţat în campanie intenţia iniţierii unei reforme de substanţă care să favorizeze fortuirea unei noi republici.
Semn că la alegerile din Franţa se poate întâmpla absolut orice, „greii" planetei s-au pus pe consfături la cel mai înalt nivel, chiar în această săptămână. Marţi, Angela Merkel s-a întâlnit cu Vladimir Putin, care, ulterior, a purtat o convorbire telefonică în compania lui Donald Trump. În realitate, aceste tratative certifică (fără umbră de tăgadă) faptul că polii de putere ai lumii sondează o serie de scenarii de lucru privitoare la viitorul destin ale Europei.
Inevitabil, tranşarea preşedinţiei franceze va avea un impact major (şi pe termen lung) şi asupra României. Să nu uităm că Marine Le Pen ne-a vizitat ţara de două ori şi că, finalmente, a pus bazele unei formaţiuni politice - Forţa Naţională. O eventuală victorie a acestei „amazoane" de rit nou ar putea sufla, indirect, şi în pânzele Forţei Naţionale, care ar putea (într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat) să aibă un cuvânt de spus în politica autohtonă. Cu atât mai mult cu cât liderul acestei formaţiuni - l-am numit pe europarlamentarul Laurenţiu Rebega - este prieten la cataramă cu fostul vicepremier şi ministru al Agriculturii, Daniel Constantin - cel care actualmente caută un nou construct politic pentru sine şi fidelii săi (în urma înfrângerii suferite în ALDE). La urma urmelor, nici Victor Ponta nu pare deloc indiferent...
P.S. Dincolo de aceste aspecte, să aşteptăm, aşadar, votul francezilor. Pe fundalul abscons al problemelor ridicate de finanţele mondiale (coroborate cu marasmul tot mai accentuat din sânul Uniunii Europene), poate că n-ar strica ca Franţa să aibă un preşedinte eurosceptic!
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu