A venit... seara!
Postat la: 11.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În toamna lui 1933, după mai bine de trei ani de turbulenţe economico-financiare şi sociale, ce provocaseră nenumărate drame şi chiar tragedii, începea să se cam topească criza mondială care lovise şi România odată cu lumea toată.
În anii imediat următori, treptat, oamenii îşi redobândeau buna dispoziţie pe măsură ce fabricile îşi reluau producţia, şomerii se reîntorceau la muncă iar comerţul reînvia. Se contura deja vârful creşterii economice interbelice din 1938. Băncile dădeau credite şi marile companii de construcţii ridicau tot mai multe locuinţe pe verticală. Doi comici vestiţi ai timpului, la radio, amuzau auditoriul descriind noile blocuri ca fiind „case peste case şi deasupra alte case".
Perioada pe care o traversăm astăzi poate fi descrisă, parafrazându-i pe cei doi comici, ca o aglomerare de „crize peste crize şi deasupra alte crize". Plus „mama tuturor crizelor", cu care ne ameninţă profesorul Roubini. Criză care nu ar fi altceva decât o combinaţie toxică de inflaţie înrădăcinată, stagnare economică şi şomaj. Stagflaţie deci!
E drept că acum, în ultimul trimestru din 2022, criza sănătăţii publice nu mai are puterea din 2020 şi din 2021, deşi încă nu ne lasă în pace. Dar criza geopolitică e în toi, cea energetică şi mai şi, criza lanţurilor de aprovizionare la fel, iar criza pe care o numim inflaţie e atât de periculoasă încât marile bănci centrale, între care Fed şi BCE, au ajuns la concluzia că poate ar fi mai bine să lase creşterea economică „să cadă de la etajul întâi", acum, ca să n-o vadă mai târziu căzând împinsă de inflaţie de la etajul trei sau de la etaje superioare.
Şefa BCE, Christine Lagarde, a dat asigurări repetate că „stagflaţia nu este scenariul nostru". Dacă într-adevăr stagflaţia nu este scenariul zonei euro, cum nici scenariul economiei americane nu pare să fie, am putea spera ca nici scenariul României să nu facă excepţie. Am în vedere întregul triunghi, cu inflaţie mare, recesiune puternică şi şomaj cu mult peste rata lui naturală. Acesta ar fi scenariul cel mai grav. Ar fi însă o eroare să fie scos din tabloul riscurilor şi scenariul mijlociu, un scenariu moderat, cu inflaţie în creştere încetinită şi „recesiune uşoară" - sintagmă intrată recent în dezbaterea globală - dar fără şomaj în creştere.
Urgenţa întâi, acum, este încetinirea creşterii inflaţiei. Soluţia cea mai eficientă, la îndemâna tuturor băncilor centrale din întreaga lume - condiţionată de un dozaj optim, însă - fiind urcarea în continuare a dobânzilor de referinţă. Cu un efect inevitabil: scumpirea banilor, deci şi a creditelor.
De regulă, când se scumpesc banii e descurajată cererea agregată: de consum si de investiţii. Şi cum marile bănci centrale, în noile împrejurări, sunt pe punctul să renunţe la „banii din elicopter" - metafora lui Milton Friedman din anii '60 - metaforă ce astăzi defineşte achiziţiile de obligaţiuni ale guvernelor şi companiilor - s-a înteţit teama că va deveni imposibilă revigorarea cererii. Şi că o cerere slăbită va face mai mult loc pericolului conjugării inflaţiei cu recesiunea „de după colţ".
Când, după ce această aglomerare de crize se va fi topit, multe judecăţi economice vor fi rescrise în noile cărţi. Desigur, nu vor fi motive ca Malthus să fie acuzat din nou, că nu ar fi înţeles mecanismul crizelor în analizele făcute după războaiele napoleoniene. Teza lui este încă valabilă: când consumatorii îşi restrâng cumpărăturile, scade cererea de consum. Şi dacă scade cererea, fabricanţii reduc producţia, disponibilizează masiv personal, cresc şomajul şi falimentele. Iată cea mai simplă formă a crizei, când nu se combină cu turbulenţe financiare. În acest din urmă caz dau faliment şi băncile.
Reversul cererii este oferta. Contorsiunile teoretice legate de esenţa raportului cerere-ofertă a inflamat dintotdeauna dezbaterea economică. Riccardo, un mare economist contemporan cu Malthus, i-a dat acestuia o replică cât o palmă de ..."i-au ţiuit urechile un secol". Riccardo era adeptul tezei lui Say - francezul care demonstrase şi fusese crezut nu doar de contemporani, dar şi de urmaşii lui, cei de dinainte de Keynes, că „fiecare ofertă îşi asigură propria cerere".
Keynes, care s-a ridicat pe valul Marii Crize din 1929 - 1933, l-a reabilitat pe Malthus. El a calificat teza lui Say ca fiind o imensă eroare. Ne amintim de Keynes, astăzi, când dobânzile de referinţă scăzute si banii ieftini au devenit istorie. Fără ca dobânzile în creştere şi banii scumpi să doboare cererea! Lovesc doar inflaţia. Care-i noutatea? Că nu doar oferta nu-şi asigură propria cerere. Nici cererea nu-şi asigură oferta.
E noiembrie 2022! Planeta ajunge în această lună - spun prognozele - la 8 miliarde de locuitori. Şi nu duce lipsă de cerere. Crizele însă sunt provocate de ofertă. Nu e petrol pentru toată lumea. Nu sunt gaze şi electricitate pentru toată lumea.
Dacă oferta nu-şi creează propria cerere şi cererea nu-şi creează propria ofertă, n-o să stea lumea în loc din această cauză. Există o poveste interesantă. A ţăranului care, atunci când fiii lui au crescut, le-a cerut să înhame caii la căruţă şi să se ducă singuri la târg. Când ei l-au întrebat ce vor face dacă se va ivi vreo problemă, răspunsul a fost că „va veni Nevoia şi vă va ajuta". Întorşi acasă, tatăl i-a întrebat cum a fost. „Bine, au răspuns ei, numai că la întoarcere a sărit o roată de la căruţă. Noi am aşteptat Nevoia să vină ca să ne scoată din necaz, dar când am văzut că se înserează şi nu vine... ne-am muncit noi şi am pus roata la loc''.
Acum e deja ...seară. Nevoia e aici, născută din crizele de peste crize.
Adrian Vasilescu
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu