A plecat și marele Voinescu!
Postat la: 15.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
M-am născut și am copilărit pe strada Izvor din București, la vreo 500 de metri de fostul Stadion Republicii, care era în anii aceia leagănul marilor întreceri sportive, de la atletism, la fotbal, cu un intermezzo destinat Campionatului mondial de handbal feminin, la care echipa națională a României a cucerit titlul suprem.
La faimoasele "internaționale" de atletism ale României, la care veneau atunci mari campioni din peste 20 de țări, i-am văzut pe celebrii Zatopek, Bob Gutowski, Vladimir Kuț și, evident, Iolanda Balaș Soter, cum aveam să asist și la prima reprezentație susținută în țara noastră de faimoșii baschetbaliști de la Harlem Globettroters. Asta era în 1958 când, puști din cartier fiind, mă strecuram în stadion prin curtea IEFS-ului, care avea chiar o mică tribună de băncuțe , sus pe deal, în dreptul tribunei întâi! Cel mai adesea veneam însă la "Republicii" pentru meciurile de fotbal, la care portarii ne lăsau să intrăm fără bilet, ba chiar să stăm în spatele porților, în rolurile de copii de mingi. Așa l-am cunoscut eu pe Ion Voinescu, marele portar al CCA-ului din prima echipă de aur a clubului militar, pe care v-aș recita-o și acum, cu ochii închiși: Voinescu -Zavoda II, Apolzan, Onisie, Jenei, Apolzan, Bone, Cacoveanu, Constantin, Alecsandrescu, Tătaru!
Că l-am cunoscut atunci pe marele Voinescu e doar un fel de a spune , însă, de vreme ce el era "nea Țop", iar eu doar unul dintre puștii din spatele porții, grăbit să-i aducă mingea pentru următoarea degajare. Dar preferam să cred că mă cunoaște, ba mă și lăudam printre băieți că știe și cum mă cheamă! Sigur că eram un mincinos, dar nu vă puteți închipui cu ce bucurie așteptam meciurile CCA-ului și cum îmi plăteam, după pauză, locul din spatele... celeilalte porți, renunțând la câte un "campion" , dintre... nasturii lipiți cu smoală, cu care jucam noi fotbal pe băncile de la școală!
Târziu, peste ani, când am dat mâna cu colonelul Ion Voinescu, m-am lăudat, în treacăt, că sunt unul dintre puștii din spatele porții sale de pe Stadionul Republicii și mi-a mulțumit rîzând, crezând probabil că o spun doar așa, ca să-i fac un compliment, de vreme ce mă mîndrisem și că sunt stelist de când mă știu. E la fel de adevărat și că el, marele Voinescu, nu s-a lăudat nici atunci, nici altădată, că el l-a crescut pe marele Duckadam, ca demn urmaș al său în poarta Stelei, că i-a fost profesorul și îndrumătorul cel mai nimerit pentru a apăra cele patru penalty-uri de la Sevilla!
"Nea Țop",venit la clubul militar în 1947, a rămas în Ghencea până la capătul zilelor sale, cu o modestie și o fidelitate absolut rarissime, iar dincolo de această impresionantă probă de caracter, lasă în spate o carieră fabuloasă, în care a adunat 22 de prezențe în echipa națională, șase titluri de campion , câștigarea a cinci " Cupe ale României" și o prezență la Olimpiada de la Helsinki, în 1952, unde a fost desemnat cel mai bun portar al turneului olimpic de fotbal. Nu mai puțin de 13 ani a apărat Voinescu poarta CCA-ului și a Stelei, după care a crescut , ca antrenor, alte și alte generații de copii și juniori, deși fusese curtat și cerut cu insistență de marele club britanic Arsenal, după turneul intreprins în 1956 de CCA în Anglia!
La 18 aprilie ar fi împlinit 89 de ani, dar recidiva unui accident vascular a făcut zadarnice toate eforturile medicilor de la "Elias", marele Voinescu devenind astfel încă o stea a Stelei care se înalță la cer, lăsând în urmă imense regrete și amintri de neuitat. Înmormântat cu toate onorurile militare cuvenite, colonelul Ion Voinescu - singurul mare sportiv român decorat cu înaltul ordin "Steaua Republicii" - a fost deplâns de întreaga suflare a fotbalului românesc la toate meciurile din play-off, la care s-a păstrat un moment de reculegere în memoria sa. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar din partea mea un sincer "Mulțumesc, Nea Țop!"
Horia Alexandrescu
(text preluat din Romania literara)
ULTIMA ORA
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu