A mușcat Rusia mai mult decât poate înghiți?
Postat la: 26.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sumarul rusesc al războiului din Ucraina după 30 de zile de lupte Prima prezentare amplă a Rusiei asupra situației din Ucraina merită o atenție deosebită, deoarece conține și semnale privind o eventuală „satisfacere" a Moscovei. Am folosit articolul TASS.
1. Moscova a făcut ieri o evaluare a războiului din Ucraina, prezentare făcută de generalii Serghei Rudskoi (șeful direcției operații a statului major al armatei ruse, generalul Igor Konașenkov (reprezentantul oficial al Ministerului Apărării) și generalul Mihail Mizințev (șeful centrului de control al apărării). Este de remarcat lipsa generalului Șoigu, ministrul Apărării, ceva ce poate da loc la interpretări de genul invazia Ucrainei nu a mers așa cum s-a dorit sau Șoigu intră în dizgrația lui Putin. Sau poate Șoigu nu a vrut să-și asume public niște rezultate de etapă.
2. Conform prezentării de ieri prima etapă a „operațiunii" din Ucraina a fost îndeplinită și obiectivele au fost atinse, respectiv reducerea capacității combative a armatei ucrainene și „eliberarea" teritoriilor republicilor Donețk și Lugansk în limitele lor administrative. Donețk este „eliberat" în proporție de 93%, Lugansk 54%. Pe harta afișată la această conferință apar ocupate aproape în întregime și regiunile ucrainene Zaporojie și Herson, regiunile Harkov și Sumî în proporție de cca 50%. Având în vedere că în regiunile Zaporojie și Herson se desfășoară deja activități care au ca finalitate menținerea lor sub control rus pe termen lung (sub forma unei anexări sau a unor republici separatiste) apare întrebarea ce se va întâmpla pe termen mediu cu aceste zone? Porțiunile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson asigură legătura terestră dintre Crimeea și „republica" Donețk, în Herson se găsesc rezervele de apă pentru Crimeea - greu de crezut că rușii vor renunța la controlul lor. La prezentarea de ieri generalul Rudskoi a anunțat că operațiunile militare vor continua până la atingerea obiectivelor stabilite de Putin.
3. Pierderile Ucrainei - nu prea apar știri despre pierderile suferite de armata ucraineană și este de înțeles lucrul acesta. Moscova a anunțat ieri că armata ucraineană a pierdut 65,7% din tancuri și vehicule blindate, 42% din piesele de artilerie, 30% din sistemele lansatoare de rachete, 82% din sistemele antiaeriene S-300 și Buk-M1, 85% din sistemele de rachete tactice Tochka-U, 35 din cele 36 de drone Barayktar. Pierderile de personal în rândurile ucrainenilor s-ar situa la peste 14.000 de morți și restul de până la 30.000 răniți. Dacă cifrele reale sunt la jumătate din ce a anunțat ieri Moscova atunci situația Ucrainei este extrem de dificilă și cumva destul de îndepărtată de impresia de victorie dată de avalanșa de știri care subliniază fiecare mic succes.
4. În jurul Kievului forțele ucrainene au reușit zilele trecute să extindă perimetrul de securitate al orașului preluând controlul asupra mai multor localități din vecinătatea capitalei. După anunțul de acum două zile despre eliberarea localității Makarov, ieri situația de aici s-a schimbat și localitatea este contestată de cele două forțe combatante. Conform surselor ucrainene din Belarus sunt aduse noi forțe ruse în zona Kievului.
5. A continuat ieri bătălia pentru zona din jurul orașului Izium. În sud rușii au atacat localitatea Kamenka, încercînd să preia controlul asupra șoselei spre Slaviansk, în direcția Kramatorsk - Donețk. La Izium deputații consiliului local Anatol Fomicevsky și Iuri Kozlov alături de fostul primar Aleksander Bojkov colaborează cu forțele ruse și răspândesc zvonuri precum acela că Kievul a fost ocupat de ruși, conform unui anunț făcut de primarul actual Valeri Marcenko.
6. În Marea Azov se îndreaptă spre Mariupol corveta lansatoare de rachete Naberejnie Celnîi și două nave de desant, cel mai probabil urmând să ia parte la operațiunile de aici. Oficialii locali din Mariupol spun că sunt cel puțin 300 de morți în urma bombardării clădirii teatrului din oraș, care funcționa ca adăpost pentru civili. Dintre civilii care se adăposteau în clădire doar 150 de supraviețuitori au reușit să iasă de sub dărâmături imediat după atacul din 16 martie. În complexul comercial Metro din Mariupol activează începând de ieri o reprezentanță a partidului rusesc Rusia Unită, unde sunt distribuite tipărituri ale acestui partid aduse din Rusia, dar și cartele de telefonie mobilă pentru operatorul Phoenix care activează din 2014 în regiunea Donețk - în condițiile în care de mai multe săptămâni serviciile ucrainene de telefonie mobilă au fost întrerupte în Mariupol.
7. Președintele turc Erdogan a declarat ieri că Rusia și Ucraina se apropie de consens pe următoarele chestiuni: renunțarea la NATO, statut de limbă oficială pentru limba rusă, demilitarizare și garanții de securitate colective; Ucraina respingând în continuare recunoașterea anexării Crimeei și a independenței Donețk și Lugansk. Afirmațiile lui Erdogan au fost respinse imediat de ministrul ucrainean de externe Kuleba, care a declarat că prioritatea Kievului este obținerea unui acord de încetare a focului și obținerea de garanții internaționale pentru Ucraina. Negociatorul șef rus Medinski a declarat ieri că negocierile fac progrese în chestiunile secundare, în cele principale Ucraina trage de timp.
8. Președintele Belarus Lukașenko a declarat ieri că „belorușii nu acceptă războiul la nivel genetic". Cel mai probabil presiunile Moscovei asupra lui Lukașenko cresc în intensitate pentru o intervenție militară în Ucraina.
9. La Nikolaiev forțele ucrainene au reușit să îndepărteze amenințarea forțelor ruse care deocamdată au renunțat la atacurile asupra orașului. A apărut o controversă între guvernatorul regiunii Vitali Kim și primarul orașului Aleksander Senkevici. Guvernatorul a permis de ieri vânzarea băuturilor alcoolice în oraș pe durata week-endului, iar primarul a declarat că având în vedere situația prezentă nu exclude ca locuitorii din Nikolaiev să bea în continuu vreme de o săptămână. În Nikolaiev mașinile conduse de persoane în stare de ebrietate sunt confiscate în beneficiul armatei, au fost înregistrate 30 de astfel de cazuri până acum, dar și 3 decese în urma consumului de alcool metilic.
10. La Herson forțele ruse l-au reținut pe un deputat în consiliul local, liderul fracțiunii Solidaritate Europeană, Dmitri Afanasiev. Continuă cazurile de reținere a oficialilor ucraineni locali.
11. Procuratura generală de la Kiev a anunțat începerea urmării penale împotriva cântăreței Iulia Cicerina sub acuzația de profanare a simbolurilor naționale ucrainene. Iulia Cicerina a participat alături de militari ruși la coborârea drapelului ucrainean de pe clădirea administrației orașului Energodar din Zaporojie. În plus cântăreața a susținut în mod public intervenția militară rusă în Ucraina.
George Damian
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu