Zero arestari in patru ani, sase rechizitorii in doi ani si sute de dosare nesolutionate la unitatile de elita ale DNA
Postat la: 03.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Unitatea de elita a DNA, Serviciul Teritorial Ploiesti, locul unde in 2014-2017 cei mai importanti politicieni ai vremii erau inculpati in dosare de coruptie, cu prejudicii uriase, a ajuns sa aiba, in ultimii doi ani, cea mai slaba activitate din intreaga institutie.
Raportul de activitate al DNA pe anii 2019-2020 releva faptul ca la Ploiesti, dar si la Oradea sau Brasov, procurorii anticoruptie au reusit sa finalizeze cate trei, patru rechizitorii intr-un singur an. In schimb au ramas nefinalizate peste 900 de cauze, daca este sa ne referim doar la cele trei structuri de Parchet mentionate, cele mai multe fiind la Ploiesti - 394 de dosare de solutionat, se arata in raportul de activitate al DNA.
Conform documentului citat, Serviciul Teritorial Ploiesti a finalizat doar doua rechizitorii in anul 2019 si patru rechizitorii in 2020, iar in judecata a reusit sa trimita cinci inculpati in 2019 si tot atatia in 2020. In schimb, in perioada mentionata, nicio societate comerciala nu a fost deferita justitiei de catre DNA Ploiesti. Pe masa procurorilor anticoruptie din Ploiesti se aflau in anul 2019 nu mai putin de 554 de cauze de solitionat, iar in 2020, 394 de dosare care asteapta un verdict din partea anchetatorilor ploiesteni.
Daca acum cinci ani rare ori se intampla ca din biroul procurorilor sa iasa vreun inculpat fara catuse, in ultimii doi ani, la DNA Ploiesti nu s-a mai semnat nicio ordonanta de retinere pentru 24 de ore.
In ceea ce priveste persoanele acuzate de coruptie si care au fost deferite justitiei in ultimii doi ani de DNA Ploiesti sunt oameni de afaceri fara notorietate, iar prejudiciile sunt de cateva mii de lei, mita data unor functionari publici in schimbul favorizarii unor societati private. Nici vorba de oameni politici importanti sau de afaceristi aflati in topul celor mai bogati oameni din Romania, asa cum se intampla in urma cu cinci, sase ani. Cel mai important dosar al structurii DNA de la Ploiesti a fost cel al unui consilier juridic si avocat in acelasi timp al Primariei comunei Filipestii de Padure. Este o ancheta veche insa, cu o fapta savarsita in perioada 2006-2012. Nimic de actualitate.
"In perioada 2006 - 2012, conducerea primariei comunei Filipestii de Padure, judetul Prahova, cu incalcarea legii, ar fi dispus acordarea nelegala de finantari nerambursabile de la bugetul local (in valoare de 2.204.986 lei), unei asociatii sportive, fapt ce ar fi determinat crearea unui avantaj patrimonial in beneficiul asociatiei si totodata un prejudiciu bugetului local al comunei Filipestii de Padure", conform unui comunicat al DNA. Numele importante din acest dosar, primarul si viceprimarul comunei, au fost trimisi in judecata separat, cu ani in urma.
Spre finalul anului 2020, procurorii anticoruptie din Ploiesti au trimis in judecata o femeie de afaceri din judetul Dambovita, acuzata ca a obtinut fonduri europene (89.420 lei) pe nedrept.
Pentru a putea face o comparatie, amintim ca in perioada 2012-2015 (partial) doar de la DNA Ploiesti au fost trimise in judecata nu mai putin de 66 de dosare, cu peste 200 de inculpati. Pe lista inculpatilor trimisi in judecata de aceasta structura de parchet s-au aflat zece primari, un prefect, trei presedinti de consiliu judetean, opt parlamentari, dintre care un fost premier si un fost presedinte al Senatului, zece magistrati, printre care un procuror cu rang de Inalta Curte, 12 ofiteri de politie, dintre care un secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne si fost inspector sef, directori de spital si zeci de functionari publici cu functii de conducere. Prejudiciile calculate de procurorii ploiesteni erau halucinante, de ordinul sutelor de milioane de lei. Tot la DNA Ploiesti s-a stabilit si recordul celei mai mari cautiuni stabilite vreodata in Romania, 13 milioane de euro, intr-un dosar al fostului deputat Sebastian Ghita, unul dintre clientii fideli ai procurorilor de la Ploiesti.
Structura DNA Ploiesti a fost decapitata in 2017-2018, imediat dupa scandalul provocat de membrii familiei fostului baron de Prahova, Mircea Cosma, dar si de catre Sebastian Ghita. Procurorii anticoruptie din Ploiesti au fost acuzati, printre altele, de represiune nedreapta si abuz in serviciu si au fost nevoiti sa demisioneze din DNA. Mircea Negulescu, in februarie 2017, iar Lucian Onea, in 2018. Cei doi au fost trimisi in judecata de Sectia speciala pentru investigarea magistratilor. Mircea Negulescu a fost exclus din magistratura, printr-o decizie a Instantei Supreme din aprilie 2019, iar fostul sef al DNA Ploiesti, Lucian Onea, este suspendat din magistratura. Dosarul celor doi se afla in faza de judecata pe fond la ICCJ.
La DNA Ploiesti este liniste in prezent. Conducerea a fost asigurata in ultimii ani de mai multi procurori delegati de la diverse alte structuri de Parchete din tara, iar fostii procurorii care anchetau in trecut cele mai grele dosare de coruptie din tara fie s-au pensionat, fie au plecat in alte judete. In prezent, in functia de procuror sef al DNA Ploiesti a fost numit Catalin Lefter. Este ajutat de un alt procuror detasat de la structura centrala. Potrivit unor surse, procurorii care au experienta necesara pentru a lucra in DNA refuza sa accepte detasarea la Ploiesti.
Daca de la Ploiesti nu se mai aude zgomot de catuse, in schimb DNA Cluj si DNA Constanta pare ca au devenit noile structuri de elita ale anticoruptiei. Conform raportului de activitate, in anul 2020, procurorii anticoruptie din Cluj au trimis in judecata 76 de inculpati in 2019 si 21 in 2020, iar DNA Constanta a deferit justitiei 27 de persoane in 2019 si 44 in 2020. Pe locul al treilea se situeaza Serviciu Teritorial Bacau cu 34 de inculpati trimisi in judecata in 2019 si alti 28 anul trecut.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu