Vladimir Putin vrea un acord pentru repornirea Nord Stream 2 cu sprijinul SUA. Europa va depinde de Administrația Trump
Postat la: 02.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Un fost spion și prieten apropiat al lui Vladimir Putin a pus la cale o repornire a gazoductului rusesc Nord Stream 2 către Europa cu sprijinul investitorilor americani, o mișcare odată de neconceput care arată amploarea apropierii lui Donald Trump de Moscova.
Potrivit mai multor persoane la curent cu discuțiile, eforturile de încheiere a unui acord au fost ideea lui Matthias Warnig, un fost ofițer Stasi din Germania de Est care, până în 2023, a condus societatea mamă a Nord Stream 2 pentru gigantul Gazprom, controlat de Kremlin.
Planul lui Warnig prevedea contactarea echipei Trump prin intermediul unor oameni de afaceri americani, au declarat persoanele respective, ca parte a eforturilor pe canale indirecte de a intermedia sfârșitul războiului din Ucraina, aprofundând în același timp legăturile economice dintre SUA și Rusia.
Unele figuri proeminente ale administrației Trump sunt la curent cu inițiativa de a aduce investitori americani, potrivit unor oficiali de la Washington, și o văd ca parte a eforturilor de a reconstrui relațiile cu Moscova, scrie Financial Times, publicatie care oferă și amanunte suplimentare pe care le prezentam in cele ce urmeaza.
Deși au existat mai multe manifestări de interes, un consorțiu de investitori condus de SUA a elaborat liniile generale ale unui acord post-sancțiuni cu Gazprom, potrivit unei persoane care cunoaște direct discuțiile și care a refuzat să dezvăluie identitatea potențialilor investitori.
În ultimele săptămâni, înalți funcționari ai UE au luat cunoștință de discuțiile privind Nord Stream 2. Liderii mai multor țări europene sunt îngrijorați și au discutat pe această temă, potrivit mai multor oficiali la curent cu discuțiile.
În septembrie 2022, una dintre cele două conducte ale Nord Stream 2 a fost aruncată în aer în urma unor atacuri de sabotaj care au distrus ambele conducte ale proiectului său soră mai vechi, Nord Stream 1. Cealaltă conductă Nord Stream 2, care are o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, este intactă, dar nu a fost niciodată utilizată.
În teorie, cel mai recent plan ar oferi SUA o influență de neegalat asupra aprovizionării cu energie a Europei, după ce țările UE au luat măsuri pentru a pune capăt dependenței lor de gazul rusesc în urma invaziei.
Însă obstacolele sunt considerabile. Ar fi nevoie ca SUA să ridice sancțiunile împotriva Rusiei, Rusia să fie de acord să reia vânzările pe care le-a întrerupt în timpul războiului, iar Germania să permită gazului să curgă către orice potențial cumpărător din Europa.
„SUA ar spune: „Ei bine, acum Rusia va fi de încredere pentru că americanii demni de încredere sunt la mijloc"", a declarat un fost înalt oficial american, care a fost la curent cu unele dintre eforturile de negociere. Investitorii americani ar încasa „bani pentru nimic", a adăugat el.
Discuțiile au loc în timp ce administrația Trump se grăbește să încheie un acord de pace prin discuții bilaterale cu Rusia care au exclus Europa și Ucraina, speriind capitalele europene care se tem că o destindere a SUA cu Moscova ar putea amenința continentul. Trump a promis o cooperare economică mai strânsă cu Rusia dacă se poate ajunge la un acord de pace.
Putin, președintele Rusiei, a vorbit despre beneficiile economice pe care, în opinia sa, SUA le-ar putea obține împreună cu Kremlinul în cazul unei înțelegeri în Ucraina, afirmând că „mai multe companii" au luat deja legătura cu privire la potențiale acorduri.
Nord Stream 2 AG, societatea-mamă a gazoductului, cu sediul în Elveția, a obținut în ianuarie o amânare excepțională a procedurii de faliment cu cel puțin patru luni.
Potrivit unui document judiciar redactat, acționarul Nord Stream 2 - Gazprom - a susținut că noua administrație Trump, precum și alegerile germane din februarie 2025, „probabil pot avea consecințe semnificative asupra circumstanțelor Nord Stream 2" pentru a justifica o amânare. Cererea a indicat „afacerile geopolitice complexe" și regimul de sancțiuni.
Warnig a declarat pentru Financial Times că „nu a fost implicat în nicio discuție cu politicieni americani sau reprezentanți ai mediului de afaceri", adăugând că „respectă în această privință regulile [ca] persoană sancționată de SUA".
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că nu are informații cu privire la nicio discuție referitoare la gazoduct. Gazprom a refuzat să comenteze. Un avocat care reprezintă Nord Stream 2 în cadrul procedurii elvețiene de insolvență și un custode numit de instanță al creditorilor Nord Steam 2 nu au răspuns solicitărilor FT pentru comentarii.
Warnig, în vârstă de 69 de ani, a declarat că a devenit un prieten apropiat al lui Putin în anii 1990, după ce a înființat un birou pentru creditorul Dresdner Bank în Sankt Petersburg, unde Putin, pe atunci necunoscut, conducea comitetul de relații externe al orașului.
Cei doi au devenit atât de apropiați încât Putin i-a cerut lui Warnig să își găzduiască fiicele în casa bancherului din Rödermark, atunci când mama lor a fost grav rănită într-un accident de mașină.
Putin, care vorbește fluent germana, i-a învățat pe copiii lui Warnig să schieze la Davos și l-a invitat la înmormântarea tatălui său, potrivit unui interviu din 2023 cu fostul ofițer Stasi publicat în Die Zeit.
Dar Warnig a numit invazia lui Putin o „greșeală de nedescris" și a demisionat din consiliile de administrație a două companii energetice conduse de Kremlin după izbucnirea războiului din Ucraina în 2022.
El a declarat pentru Die Zeit că a făcut un apel personal către Putin pentru a pune capăt invaziei în câteva luni și a spus că președintele rus a fost atât de izolat încât „singura persoană care îi mai poate spune ceva sunt eu".
Warnig a părăsit Nord Stream 2 AG, compania deținută de ruși care gestionează conducta, în 2023, dar a declarat pentru Die Zeit că directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a garantat că va acoperi costurile acesteia în speranța de a salva ce a mai rămas.
Administrația americană a lui Joe Biden a sancționat Warnig și Nord Stream 2 AG în 2022. Anul trecut, oficialii lui Biden s-au arătat puțin interesați de o propunere de cumpărare a Nord Stream 2 din partea lui Stephen Lynch, un om de afaceri american cu antecedente de lucru în Rusia.
Alți potențiali investitori s-au prezentat după ce Lynch și-a exprimat interesul pentru prima dată. Persoana care are cunoștință directă de discuțiile Gazprom a declarat că discuțiile avansate s-au purtat cu un consorțiu condus de americani diferit de Lynch.
Lynch a refuzat să comenteze când a fost contactat de FT. Acesta a solicitat o licență din partea Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei SUA pentru propunerea Nord Stream. Lui Lynch i s-a acordat anterior una pentru a licita pentru fosta filială elvețiană a creditorului rus Sberbank, sancționat în 2022.
Trump a criticat deschis gazoductul în timpul primului său mandat de președinte. Acesta a devenit un simbol pentru cei care au acuzat Germania - și Europa prin extensie - că se bazează prea mult pe gazul rusesc și contribuie la finanțarea mașinăriei militare a Moscovei.
Dar unii membri ai echipei lui Trump consideră acum că gazoductul, care merge de la Vyborg din Rusia, în Golful Finlandei, la Greifswald, pe coasta baltică a Germaniei, este un avantaj strategic care poate fi valorificat în cadrul negocierilor de pace din Ucraina, potrivit unor oficiali ai administrației.
Structura complexă de proprietate a Nord Stream 2 prezintă obstacole potențiale serioase pentru orice investiție.
Nord Stream 2 este deținut în proporție de 100 % de Gazprom. Dar cinci companii energetice europene - Shell, Uniper, OMV, Engie și Wintershall - au furnizat împreună aproximativ jumătate din costurile de construcție de 11 miliarde de dolari prin împrumuturi. Toate cele cinci companii europene au anulat aceste datorii.
În 2022, guvernul german a suspendat procedura de acordare a licențelor pentru Nord Stream 2 și nu a emis niciodată documentele necesare pentru exploatarea acestuia.
Teoretic, deținerea gazoductului ar putea oferi investitorilor americani o pârghie pentru a controla fluxurile de gaze rusești către Europa, care este o piață-cheie pentru exporturile de gaze naturale lichefiate ale SUA, transportate peste Atlantic în petroliere.
Dar foști înalți oficiali americani și oameni de afaceri occidentali cu experiență în investiții în Rusia au declarat că doar aprobarea lui Trump și Putin nu ar fi suficientă pentru a pune în funcțiune Nord Stream 2.
„Nu-mi pot imagina consiliul de administrație al vreunei mari corporații americane spunând, 'Hei, hai să ne întoarcem pe piața rusă' chiar acum, iar rușii știu și ei acest lucru - au văzut aceste oscilații în politica americană", a declarat un fost înalt oficial american.
„Europa încă are sancțiuni în vigoare, iar semnarea de către Germania a reabilitării Nord Stream ar provoca disensiuni uriașe. Orice lucru de acest gen este departe".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
-
„Dosarul lui Ciolacu e la el!" - Păgubiții Nordis, în război și cu magistrații. Acuzații grave la adresa a doi judecători și a unui procuror
Revolta pagubiților Nordis continua, dupa ce inculpații din dosar au fost puși in libertate, in luna februarie, in urma ...
-
Șah mat: Triumful tehnocrației - Cum Trump, Elon și elita tehnologică pregătesc terenul pentru o lume nouă
de ERIK WIKSTRÖM Va invit sa va lasați temporar deoparte preconcepțiile cu privire la modul in care funcționeaza lu ...
-
Comisia Europeană vrea să utilizeze economiile cetățenilor pentru apărarea UE. Ursula von der Leyen tinteste 10 trilioane de euro VIDEO
Comisia Europeana estimeaza nivelul total al economiilor neutilizate ale cetațenilor UE la 10 trilioane de euro și inten ...
-
Marea Desecretizare: Joe Biden implicat în dosarele asasinarii lui JFK
Donald Trump a desecretizat peste 80.000 de pagini din dosarul asasinarii lui John Fizgerald Kennedy, de la Dallas. &Ici ...
-
Apar legăturile cu Rusia: Desființarea Comisiei Europene și alte propuneri către cel mai influent think-tank al administrației Trump - The Heritage Foundation
Cel mai influent grup de reflecție al administrației Trump, The Heritage Foundation, primește propuneri din partea forțe ...
-
Cum a făcut bani Potra: "Când aduci șoferi de camioane, agenți de securitate și oameni de peste 60 de ani... mi-am dat seama că nu era bine organizat!"
O investigație privind utilizarea de catre Republicii Congo a sute de luptatori romani angajați dezvaluie modul in care ...
-
Condiții draconice impuse de Rusia în negocieri: document secret scos la iveală din zona serviciilor secrete rusești
Potrivit Washington Post, Rusia a pregatit un document in februarie 2025, potrivit caruia Federația Rusa "ar trebui sa l ...
-
Dezvăluiri grave din pandemie - Angela Merkel a mușamalizat un raport al serviciilor secrete care spunea că virusul a scăpat din laborator
Germania a mușamalizat un raport exploziv al serviciilor de informații, care a constatat o probabilitate mare ca pandemi ...
-
Institutul Robert Lansing: Serviciile secrete ruse, în spatele tentativei de lovitură de stat din România
Serviciile secrete militare ruse sunt considerate responsabile pentru incercarea de destabilizare a situației din Romani ...
-
Donald Trump după Consiliul European: "Mami (UE) nu are bani. Dar tata (USA) e SUPĂRAT!"
Pe pagina sa de socializare președintele Donald Trump trage o concluzie amara atat pentru UE cat și pentru Ucraina. Uniu ...
-
Ideologul lui Trump nu e la fel de cunoscut ca ideologul lui Putin. Curtis Yarvin are o parte din viziunea lui Aleksandr Dughin
Așa cum Aleksandr Dughin este vazut ca si ideologul lui Vladimir Putin, asa si Donald Trump pare sa aiba un ideolog. Si ...
-
Vila ministrului Sorin Grindeanu a fost proiectată de o firmă din rețeaua Nordis. Legăturile imobiliare dintre greii PSD
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se afla în mijlocul unei controverse privind legaturile sale cu grupul ...
-
Fotografii incendiare: Potra s-a intalnit in Dubai cu o rusoaică plină de bani. Mercenarul s-a ales cu un teanc imens in valuta si cu un nou contract
Horațiu Potra este un personaj aflat sub lupa serviciilor secrete, iar în acest moment, arestat în lipsă. Mi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu