Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Viorel Hrebenciuc controla activitatea CNA: "Nea Vio! Doamna aia nu prea a fost fair- play!" (stenograme)

Postat la: 17.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sentința definitivă din dosarul „Giga TV" scoate la iveală modul în care Viorel Hrebenciuc influența deciziile în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), inclusiv când era vorba să intervină în favoarea unor rivali politici, așa cum era Gheorghe Ștefan „Pinalti".

Din sentință reiese modul în care Viorel Hrebenciuc controla activitatea CNA, instituția care are rol de reglementare și control, de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale. Practic, după ce a intervenit pentru a o ajuta pe Laura Georgescu să ajungă șefa CNA, Hrebenciuc i-a cerut Laurei Georgescu ca CNA să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licența pentru postul de televiziune Giga TV, controlat de fostul primar PDL al orasului Piatra Neamț, Gheorghe Stefan, zis Pinalti. Practic, Hrebenciuc a intervenit pe lângă șefa DNA pentru a-l ajuta pe un rival politic, iar stenogramele din dosar arată cum s-a făcut acest lucru. Potrivit unor discuții telefonice, după a aflat de la Narcisa Iorga „cine poa' să ia decizia la CNA din punct de vedere politic", „Pinalti" l-a sunat pe Hrebenciuc, care i-a promis că va interveni la Laura Georgescu.

Gheorghe Ștefan: Nea Vio! A ... doamna aia nu prea, dar ne întâlnim, nu prea a fost fair- play dar s-a rezolvat, dar o să ....
Viorel Hrebenciuc: Cum adică n-a fost? În ce sens? Spune-mi exact!
Gheorghe Ștefan: A votat împotrivă!
Viorel Hrebenciuc: Dar ceilalți au votat cum trebuie?
Gheorghe Ștefan: Nu. Doi de la PNL și Cristina de la PSD au fost. Da.
Viorel Hrebenciuc: Si aștia au votat împotrivă și n-a ieșit, cum adică?
Gheorghe Ștefan: A ieșit, dar calcul ....
Viorel Hrebenciuc: Înseamnă că au manevrat asta ... Uite, o sun să-mi cer iertare!
Gheorghe Ștefan: Asta vreau să văd! Care e ... treaba, întelegi?
Viorel Hrebenciuc: Da, da, da. O sun acum și-ți spun înapoi imediat!

La un moment dat, Hrebenciuc si Georgescu au o discuție, iar șefa CNA îi explica de ce ea și alt membru Monica Gubernat, s-au abținut, din considerente pe care le va explica, însă transmitea că și-a îndeplinit sarcina trasată de parlamentar, iar "omul are licența". Ea a votat împotrivă deoarece tot ea a fost cea care cu două săptămani inainte inițiase retragerea licenței Giga TV.

Viorel Hrebenciuc: Ia zi, Laura! Cum a fost?
Laura Georgescu: I-am dat sase (voturi - nota DNA), eu cu Gubernat ... ne-am abținut, din considerente pe care o sa vi le explic!
Viorel Hrebenciuc: Am inteles! Am inteles! Perfect!
Laura Georgescu: Omul are licența!
Viorel Hrebenciuc: Vreau să-ți dea Dumnezeu sănătate cât îmi doresc și mie! Da.
Laura Georgescu: A ... știți ce se întamplă? O sa am nevoie de ajutor! Dar nu pot acum să vă spun.
Viorel Hrebenciuc: Fără problema!
Laura Georgescu: S-au precipitat niște lucruri, că de aia am și rezolvat altfel...
Viorel Hrebenciuc: Oricând! Oricând! Oricând!
Laura Georgescu: O să-ndraznesc luni, vă supărați pe mine?
Viorel Hrebenciuc: Nu, mă ... ai înebunit la cap? Ce....

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV. Laura Georgescu, Narcisa Iorga, Viorel Hrebenciuc si Gheorghe Stefan au fost trimisi în 2015 in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul Giga TV. În același dosar, Laura Georgescu, fosta șefă a CNA, a fost condamnată la 4 ani și 4 luni de închisoare. Gheorghe Ștefan Pinalti a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare, iar Narcisa Iorga, fostă membră CNA, de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul președinte al Consiliului National al Audiovizualului, Laura Georgescu, este acuzat de abuz in serviciu (2 infractiuni, din care una in forma continuata - 25 acte materiale) si instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (25 acte materiale), se arata intr-un comunicat al DNA remis vineri. Viorel Hrebenciuc, la data faptei deputat, membru in Comitetul Executiv National al unui partid (organ de conducere si de decizie al partidului), este acuzat de savarsirea infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.

Laura Georgescu, Narcisa Iorga, Viorel Hrebenciuc si Gheorghe Stefan au fost trimisi in judecata în 2015 de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul Giga TV. Concret, in 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan. Apoi, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-a indrumat pe Gheorghe Stefan sa apeleze la cunostintele sale din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care postul TV respectiv intentiona sa o formuleze, se arata in comunicatul DNA.

Ca urmare a indicatiilor primite, Gheorghe Stefan i-a solicitat sprijin lui Viorel Hrebenciuc, astfel incat acesta sa faca demersuri pentru a determina functionari din cadrul CNA ca institutia sa revina asupra deciziei prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune. In urma cererii facute de reprezentantul postului TV, Hrebenciuc a realizat demersuri pentru a o determina pe sefa CNA ca institutia pe care o conduce sa revina asupra deciziei.

Potrivit DNA, Hrebenciuc s-a folosit de influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte (PSD), respectiv membru al Comitetului Executiv National, organul de conducere si de decizie al partidului. In urma acestor actiuni, dupa doar doua saptamani, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie prin care s-a revocat hotararea anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE