Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












USR PLUS a numit omul rușilor de la Gazprom la exploatarile offshore

Postat la: 19.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

USR-PLUS a numit la conducerea Autorității responsabile de Operațiunile Petroliere din Marea Neagră un om care a lucrat cu rușii de la GAZPROM.

O româncă stabilită de 21 de ani în Franța a fost numită la conducerea Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO). Este vorba de Gabriela Dan Unterseh, absolventă a Facultății de Geologie din București, a unui masterat și a unui doctorat în Franța. Ea a fost susținută de Alianța USR-PLUS. Noua șefă ACROPO a lucrat în ultimii 14 ani pentru Fugro, una din cele mai mari companii din lume specializată în achiziția de geo-date. Compania nu este străină de România, de Marea Neagră și de gigantul Gazprom din Federația Rusă.

„Este o onoare pentru mine faptul că, la propunerea Alianței USR-PLUS, în data de 8 martie, am fost numită în funcția de Președintă a Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră-ACROPO. Le mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată și sunt mândră că, încă din anul 2016, m-am implicat activ în USR, punând bazele filialei USR Diaspora și crezând cu toată tăria, așa cum cred și acum, în valorile partidului și în puterea echipei noastre de a reconstrui România și de a participa, cu tot ce ne stă în putință, la conturarea unui viitor în care normalitatea, valorile europene, decența și corectitudinea sunt cele care ne vor defini. Având o experiența de peste 14 ani în proiecte offshore, la una dintre cele mai mari companii de investigații marine din lume, Fugro, acolo unde am ocupat diverse posturi și roluri implicându-mă în proiecte internaționale de infrastructură submarină, vin acum la ACROPO cu o mare putere de muncă, de luptă, cu dedicare și o motivație pentru o Românie curată, o Românie a meritocrației. După 21 de ani petrecuți în Franța, mă întorc ACASĂ, pentru a contribui cu experiența mea la Revoluția Bunei Guvernări", a declarat Gabriela Dan Unterseh.

Rolul atribuit Gabrielei Dan Unterseh este unul deosebit de important, în condițiile în care ACROPO are atribuția de a iniția și aviza proiecte de acte normative în domeniul său de competență și de a emite reglementări proprii și comune cu alte autorități competente, potrivit legii. În trecut, marile companii petroliere au criticat legislația offshore care prevedea avantaje mai mari pentru statul român de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră.

Fugro este o multinațională cu sediul central în Olanda, care activează din anul 1962, arată publicația Ordinea.ro. În momentul de față, compania are peste 9.000 de angajați și derulează operațiuni specifice obiectului său de activitate în 65 de țări. Peste 20% din acțiunile Fugro sunt deținute de grupul olandez Boskalis, care este implicat în proiectul gigantic de combatere a eroziunii costiere pe litoralul românesc al Mării Negre.

Nici Fugro în sine nu este străină de România. Compania a construit, începând cu anul 2014, o parte din navele pe care le operează pentru prospecțiuni geologice și hidrologice la Galați, în șantierul naval privatizat de compania olandeză Damen. Echipamentele de punte ale navelor construite de Fugro în România au fost produse la Baia Mare, de Romica, o companie cu acționariat din Marea Britanie. Tot în România, Fugro a efectuat teste de specialitate pentru parcul eolian de la Casimcea, județul Tulcea.

În anul 2020, Fugro a semnat un contract cu Banca Mondială pentru realizarea hărților de hazard și risc la inundații pentru România, precum și a unui plan de management pentru gestionarea acestor riscuri la nivel național.

Compania a derulat operațiuni în Marea Neagră, pentru o subsidiară a companiei energetice rusești Gazprom. În acest sens, Fugro s-a ocupat, în anul 2015, de inspecția gazoductului Blue Strem, prin care rușii livrează gaze în Turcia, prin conducte submarine. Relațiile Fugro cu Rusia sunt mai vechi, compania olandeză având un birou deschis la Moscova încă din anul 1992.

Trebuie să spunem că rușii au reușit să construiască un al doilea gazoduct pe sub Marea Neagră, Turkish Strem, prin care livrează gaze naturale în Turcia (în partea europeană). Noul gazoduct le va permite rușilor să pompeze gaze în țările balcanice, dar și în Italia. Serbia, care nu este un stat aliniat politicilor europene, va primi de asemenea gaze rusești. Între Rusia și Turcia exista deja un gazoduct submarin, dat în folosință în anul 2003, în speță Blue Stream.

ACROPO este autoritatea română care supraveghează operațiunile offshore de la Marea Neagră. Potrivit informațiilor guvernamentale, anul acesta ar putea fi extrași primii metri cubi de gaze din Marea Neagră, din perimetrul exploatat de compania Black Sea Oil&Gas. Descărcarea gazelor se face în zona de litoral dintre localitățile Corbu de Sus și Vadu. Un alt punct de descărcare a gazelor din Marea Neagră va fi la Tuzla. Din cele două puncte, gazele vor fi pompate prin conducte subterane la sistemul de interconectare cu BRUA din localitatea giurgiuveană Podișor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE