Un psiholog a lucrat 20 de ani într-un mare spital din România cu o diplomă cumpărată dintr-un bar
Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Curtea de Apel Ploiești a decis condamnarea la trei ani de închisoare a Sorinelei Paraschiv. În perioada 1999-2019, femeia a lucrat ca psiholog la cel mai mare spital din județul Dâmbovița, în baza unei diplome falsificate, pe care spune că a cumpărat-o dintr-un bar. Decizia instanței este definitivă. Sorinela Paraschiv a fost obligată să restituie statului sumele încasate ilegal în toată această perioadă: aproape 500.000 de lei, la care se adaugă dobânzile aferente.
Decizia Curții de Apel Ploiești menține condamnarea dispusă în primă instanță - Judecătoria Târgoviște. Trimisă în judecată pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii, Sorinelei Paraschiv a fost condamnată în 1 martie la 3 ani de închisoare în regim de detenție pentru înșelăciune în formă continuată. Pentru infracțiunea exercitarea fără drept a profesiei de psiholog, femeia nu a mai fost pedepsită. Judecătorii au constatat că faptele s-au prescris în 2022, la un an după ce a fost trimisă în judecată. Pentru infracțiunea de exercitarea fără drept a unei profesii termenul de prescripție este de 3 ani, au explicat judecătorii în sentință.
Procesul s-a întins pe durata a patru ani, chiar dacă femeia a solicitat judecarea prin procedura simplificată a recunoașterii vinovăției. Cea mai mare parte a procedurii a fost alocată efectuării unei expertize care să clarifice exact sumele pe care femeia trebuie să le restituie statului. Avocații au cerut ca Sorinela Paraschiv să fie totuși plătită pentru cei 20 de ani munciți în cadrul spitalului cu salariul unui angajat necalificat, invocând că a prestat totuși o activitate, și astfel să îi fie diminuat prejudiciul. Cererea nu a fost acceptată de instanță.
Condamnată pentru înșelăciune de judecătorie, femeia în vârstă de 50 de ani a contestat sentința, cerând Curții de Apel o pedeapsă mai blândă. Lipsa antecedentelor penale și colaborarea cu anchetatorii au fost principalele argumente invocate. În plus, au susținut avocații, statul își poate recupera ușor prejudiciul prin vânzarea imobilelor și terenurilor care aparțin Sorinelei Paraschiv și care se află sub sechestru. Apelul a fost respins.
Potrivit datelor din dosar, mai multe persoane care lucrau în domeniu au semnalat șefului de secție că Sorinelei Paraschiv nu este înscrisă în Colegiul Psihologilor din România, astfel că dreptul de liberă practică pe care l-a prezentat pe secție pentru contractul cu CAS ar putea fi un fals.
Audiate ca martori, cadre medicale din cadrul Secției Psihiatrie a spitalului din Târgoviște au declarat că Sorinela Paraschiv, care conform fișei postului trebuia să elaboreze psihodiagnostic și să consilieze psihologic pacienții secției, nu avea profilul unui specialist în domeniu, nu manifesta empatie față de pacienți și adesea era agresivă cu pacienții, urlând la ei. Sorinela Paraschiv țipa la pacienți și le spunea tuturor că simulează boala, au relatat angajați din spital. Totodată, anchetatorii au constatat că femeia lipsea foarte mult de la serviciu, spunând că are infecții respiratorii repetate, pentru care aducea concedii medicale.
Pusă în fața probelor, Sorinela Paraschiv a recunoscut încă de la început totul. Ea a povestit că a absolvit Liceul 6 din Târgoviște în anul 1992 și în același an s-a înscris la Facultatea de Psihologie și Sociologie a Universității Hyperion. A urmat doar doi ani, însă în anul al treilea a renunțat la facultate, fiind declarată nepromovată.
Sorinela Paraschiv a motivat în fața anchetatorilor că nu și-a finalizat studiile din motive care au ținut de familie. În aceeași perioadă, s-a căsătorit cu un important ofițer de poliție din zonă, Sorin Păun, adjunct și mai apoi inspector șef al Inspectoratului de Poliție Dâmbovița. Femeia susține că bărbatul știa că a terminat facultatea, iar ei i-a fost rușine să spună adevărul. Ulterior au divorțat. Sorinela Paraschiv a dezvăluit și cum a făcut rost de diploma falsă.
„Diploma de licență am obținut-o printr-un intermediar, care avea o legătură cu fostul decan al Facultății de Psihologie și Sociologie, actualmente decedat. Cu privire la obținerea acestei diplome de licență, am aflat prin barurile, restaurantele sau pizzeriile din București - zona facultății, că există câteva persoane care se ocupă cu obținerea ilegală a unor astfel de diplome. Astfel, am intrat în legătură cu o persoană în vârstă de aproximativ 23-24 ani (la acea dată), care mi-a spus că îmi poate rezolva problema întrucât avea „cale liberă" către decanul Facultății. Acesta era apelat de multe persoane, fiind „vedetă", care putea rezolva multe. Prin intermediul acestei persoane, la un interval de aproximativ o lună-două luni, am intrat în posesia diplomei de licență, cunoscând faptul că este falsă, întrucât nu am finalizat anii de studii", a declarat Sorinela Paraschiv la audieri.
Femeia susține că a procurat diploma în 1999, adică chiar în anul în care s-a angajat la spital. Diploma de licență figurează ca fiind eliberată în anul 1996. Nota examenului de licență: 9.
„Întrucât voiam să mă angajez, aveam nevoie în primă fază de o adeverință care să ateste absolvirea studiilor superioare și ulterior de diploma de licență. Astfel, în anul 1999, nu îmi amintesc exact, m-am înscris la un concurs pentru ocuparea postului de psiholog la Spitalul Mănăstirea Dealu. La dosarul de înscriere am depus o adeverință care atesta faptul că am absolvit Facultatea de Psihologie și Sociologie din cadrul Universității Hyperion. Această adeverință am obținut-o prin același intermediar, prin aceeași modalitate, în același an, 1999. Am obținut adeverința și apoi diploma de licență. Menționez faptul că la dosarul de angajare la Spitalul Mănăstirea Dealu am depus doar această adeverință, și niciodată diploma de licență", a explicat Sorinela Paraschiv.
Ea a spus că nu mai deține documentul fals, susținând că după divorțul de polițistul Sorin Păun s-a mutat în mai multe locuințe și și-ar fi pierdut mai multe acte, inclusiv diploma. Sorinela Paraschiv s-a angajat ca psiholog la Spitalul de Psihiatrie Dealu Mare în octombrie 1999. Ulterior, unitatea s-a restructurat și a fost preluată de Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. Ea și-a continuat activitatea în cadrul secției psihiatrie.
Începând cu anul 2004, Sorinela Paraschiv a fost desemnată de conducerea spitalului și de către Direcția de Sănătate Publică ca membru în comisia de expertiză medico-legală psihiatrică, în funcția de psiholog, alături de doi medici primari psihiatri și de un medic legist. Reprezentanții Serviciului de Medicină Legală Dâmbovița au precizat că Sorinela Paraschiv „a participat la investigarea nemijlocită a cazurilor supuse examinării, întocmind examenul psihologic, concretizat în evaluarea pacienților în urma căruia emitea un înscris, atașat la dosar și semnat exclusiv de către aceasta".
2.839 de persoane a examinat Sorinela Paraschiv numai în cadrul comisiei medico-legale. Acestora li se adaugă alte peste 6.000 de pacienți examinați în spital numai în intervalul 2016-2018. Deși știa că este în ilegalitate, nu s-a gândit nicio clipă să se oprească. Apărarea femeii nu a fost primită de instanță. Judecătorii au apreciat că, raportat la gravitatea faptelor și la efectele produse, este necesară o pedeapsă executată în regim de detenție.
„Toate actele rezultate din activitățile desfășurate de inculpată sunt viciate și au produs o multitudine de efecte pe un timp îndelungat, mare parte din ele iremediabile. De asemenea, interesele tuturor persoanelor examinate au fost afectate prin aceea că situația lor a fost analizată de o persoană care nu avea abilitățile necesare practicării profesiei. În aceste condiții, se constată că inculpata a acționat într-un mod care provoacă indignare, dezaprobare și se apreciază că reacția organelor judiciare la acest tip de infracționalitate trebuie să fie una severă, impunându-se descurajarea fermă a unor astfel de comportamente, prin care se pune în pericol siguranța publică", au motivat judecătorii hotărârea prin care au decis condamnarea Sorinelei Paraschiv la 3 ani de închisoare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu