Un judecător din Bihor spiona prin sondă optică turiștii străini în 1989
Postat la: 21.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe 2 martie 1981, Ovidiu Galea semna un angajament de loialitate față de Securitatea statului, în prezența lt.major Laurențiu Munteanu din Dej. Documentul, completat olograf pe tipizat dactilografiat a fost semnat indescifrabil de Galea care a primit numele conspirativ "Sorin".
Potrivit cererii de chemare în judecată adresată Curții de Apel București, magistratul bihorean a fost recrutat de Securitatea comunistă pe când era elev la un liceu din Dej, apoi încadrat ca locotenent de Securitate la Inspectoratul Județean Timiș, Serviciul III.
„Considerând că apărarea patriei, a securității statului constituie o obligație patriotică a întregului popor, înscrisă în Constituție, subsemnatul Galea Ovidiu Daniel, născut la data de (...) din instituția de învățâmânt Liceul industrial de Construcții 1 Dej, mă angajez să sprijin în mod secret, activ și sincer organele de securitate în activitatea pe care o desfășoară pentru prevenirea, descoperirea și lichidarea infracțiunilor îndreptate împotriva securității statului, pentru combaterea oricăror manifestări care afectează interesele orânduirii noastre socialiste", se arată în angajamentul semnat de viitorul judecător.
El a primit numele conspirativ „Sorin", documentul fiind însușit pe când era elev în clasa a XI a Liceului Industrial de Construcții Dej. Despre Galea, ofițerul de legătură Munteanu susținea că este „bun observator, are calități intelectuale bune, este cinstit și discret, cu posibilități de informare în rândul elevilor și la domiciliu".
Ofițerul de Securitate a mai notat în dosarul lui Galea câteva scurte caracterizări ale activității acestuia în rețea: „colaboratorul a furnizat în mod constant informații din mediul elevilor, dovedind interes în munca de culegere a informațiilor. Și-a adus aportul la clarificare aunor probleme de interes operativ din liceu și activiattea unor persoane aflate în atenție, pe lângă care a fost dirijat. Printr-o educație permanentă și instruire cu sarcini concrete poate fi angrenat și în rezolvarea unor acțiuni mai complexe pe linie de securitate. Are calitățile necesare folosirii lui și în continuare în munca informativă", nota ofițerul Munteanu despre Ovidiu Galea.
Din documentele amintite aflăm că în perioada 1986 -1989, Ovidiu Galea „a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Securitate București, iar la data de 23 august 1989 i-a fost acordat gradul de locotenent și a fost încadrat ofițer operativ II la IJ Timiș. Două luni mai târziu, tânărul locotenent spiona prin sondă optică turiștii străini dintr-un hotel din oraș.
Raport (cu conținut de transcriere T.O.), 23.10.1989, întocmit și semnat olograf de It. GALEA Ovidiu, I.J. Timiș Securitate, Serviciul III:
„La data de 22.10.1989 în urma exploatării mijlocului T.O. (tehnică operativă, n.D.1.) de tip S.O. (supravegherea obiectivelor prin sonde optice, n.D.I.) asupra lui Knight Oliver John Alexander în obiectivul , cam. 308, au rezultat următoarele aspecte:
18.00 Obiectivul se instalează în cameră împreună cu soția sa, Knight Pamela. Au asupra lor două geamantane albastre, o sacoță neagră, un sac militar kaki și doi saci de dormit. Despachetează bagajele.
19.00 - 19.50 - pornesc televizorul și citesc ziarele (The Daily Telegraph). 19.50 - 20.10 - prepară cina. Folosesc un aragaz mic de voiaj cu butelie. 20.10 - 20.30 - servesc masa.
20. 40 - obiectivul părăsește camera și revine la ora 22.00 (face baie). Soția obiectivului se uită la TV.
22.00 - se dezbracă și se întind în pat, separat, și citesc.
22. 40 - obiectivul stinge veioza și se culcă. Soția obiectivului citește în continuare.
00. 30 - soția obiectivului stinge veioza și televizorul și se culcă.
03. 40 - Întuneric.
05. 30 - se trezesc, aprinzând luminile, merg pe rând la baie.
06.30 - obiectivul ia aparatul de radio și caută un post anume, circa 5 minute. Folosește un aparat portabil de dimensiunea 40x20x10, cu antenă telescopică de aprox. 110 cm, aparat alimentat la baterii.
06. 50 - pregătesc masa.
07. 00 - servesc masa.
07.15 - studiază o hartă (circa 1m pătrat, tipărită în străinătate)
07. 20 - obiectivul mânuiește din nou aparatul de radio, în scopul acordării pe un anume post, nu reușeste și îI împachetează, introducandu-l în sacul militar. Consultă un camețel și notează ceva
07.25 - obiectivul coboară la mașină cu două valize albastre, le instaleaza în mașină, apoi verifică nivelul de ulei, șterge geamurile, lămpile, pregătește mașina de drum. În tot acest timp soția obiectivului citește presa (același ziar englezesc - datat 18.10.1989).
07.45 - obiectivul revine în cameră, ia restul de bagaje și părăsesc ambii definitiv camera, lăsând lumina aprinsă și ziarele pe masă.
08.00 - părăsesc parcarea hotelului și se îndreaptă pe bulevardul 23 August în direcția Comitetului județean de Partid (aspect observat prin fereastra camerei 307).
Alte date de interes operativ nu au mai rezultat în urma exploatării sondei optice. Pe toată perioada cât a durat supravegherea prin SO, compartimentul (interceptarea transmisiilor în eter, în special ale posturilor de radio considerate ostile regimului comunist - n.D.I.) a asigurat supravegnerea radio în banda UUS, nerezultând nici un aspect relevant.
La 15 minute după părăsirea hotelului de către obiectiv şi soţia sa s-a procedat la pătrunderea în camera 308, împreună cu It. maj Zaharia E. şi mm Postiniuc Mihai, de Ia compartimentul . În momentul pătrunderii nu era nimeni în hol, la lift sau în casa scărilor.
Parcarea şi intrarea în hotel au fost supravegheate de la fereastra camerei 307 de către mm Ciorogariu Dorin, de la compartimentul , în scopul sesizării unei eventuale înapoieri la hotel a obiectivului. În camera 308 au fost găsite ziarele datate 18.10.1989, Alte aspecte de interes operativ nu au rezultat.", se arată în documentele CNSAS.
Fost membru de bază al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Ovidiu Galea a susținut licența la Facultatea de Drept din Cluj în 1996. Trei ani mai mai târziu a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd. În 2001 devine procuror la Salonta, iar din 2004 a fost transferat judecător la Judecătoria Oradea. Din 2009 a promovat la Tribunalul Bihor.
Pe data de 30 iunie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a suspendat din funcție după ce față de Galea a început urmărirea penală sub acuzația că „a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului" într-o Încheiere din Camera de consiliu, în condițiile în care şedinţa de judecată nu s-a desfăşurat.
Potrivit DNA, judecătorul i-ar fi dat dispoziţie unei grefiere să introducă respectivul act juridic fals în sistemul informatic ECRIS al Tribunalului Bihor. Acel act a fost folosit de același judecător pentru a motiva o Sentinţă penală. După doi ani, dosarul a fost restituit DNA care, peste alți doi ani a clasat cazul. În 2016, judecătorul Galea revine pe funcție în urma unei alte decizii a CSM.
Un an mai târziu, același magistrat este trimis în judecată într-un alt dosar, fiind acuzat de fals în declarații după ce a omis în repetate rânduri să precizeze în declarația de interese că este membru al unei loje masonice.
În același caz a fost trimis în judecată chestorul Liviu Popa, fost șef al Poliției Române pentru luare de mită și fals în declarații. Și Popa a omis să precizeze în declarația de interese că este mason.
În aprilie 2019, Curtea de Apel Timișoara l-a achitat pe fostul șef al Poliției pentru luare de mită, dar a decis ca Popa și Galea să fie sancționați cu avertisment pentru că nu au declarat apartenența la masonerie. Parchetul Curții de Apel Timișoara a declarat apel în cazul chestorului Popa, dar nu și Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) în cazul magistratului.
Suspendat a doua oară din magistratură, Galea și-a gasit rapid de lucru. Astfel, potrivit declarației de avere din 2018, judecătorul suspendat din funcție a fost director de cabinet la secretarul de stat Lilla Boglarka Debelka, șefa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul PSD. Din document, rezultă că judecătorul este și în prezent membru în Marea Lojă Națională din România, organizație masonică cu sediul în București.
Pe 28 noiembrie 2019, Galea și colegii de dosar au fost achitați definitiv de instanța supremă pe motiv că fapta nu există. În februarie 2020, Secția pentru Judecători a CSM a luat decizia de „repunere în situația anterioară în ceea ce privește recunoașterea vechimii în magistratură și în funcția de judecător și i se vor plăti drepturile bănești cuvenite pentru perioada în care a fost suspendat din funcție", adică între ianuarie 2017 - noiembrie 2019.
Întors în magistratură, fostul locotenent de Securitate judecă și astăzi la Tribunalul Bihor. A câștigat anul trecut 166.000 de lei. La această sumă se adaugă veniturile soției, fostă judecătoare și actual avocat: 216.000 de lei drepturi salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, 152.000 de lei din avocatură și 242.000 de lei pensie specială.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu