Un israelian implicat în trafic cu cu ovule e acționar la firma care vinde testele prenatale pentru care Dragnea aloca jumătate de miliard de lei de la buget
Postat la: 12.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a depus un amendament la legea bugetului prin care vrea să aloce bani Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale "Panorama", despre care Victor Ponta a scris pe Facebook că sunt produse de firma americano-israeliană Natera.
Testele Panorama, firma la care Ponta a facut referire, sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL. Unul dintre acționarii companiei a fost implicat într-un scandal internațional de trafic de ovule declanșat de o investigație BBC în 2005. Dragnea a scris în amendamentul la buget că "Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei". La un calcul simplu rezultă suma anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din banii contribuabililor pentru testele produse de firma americană Natera și vândute în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL.
Destul de neobișnuit ca într-un act legislativ care privește bugetul să apară numele unui produs sau al unei companii producătoare atunci când vine vorba de achiziții publice. În mod normal, când e prevăzută achiziționarea de bunuri ori servicii, inițiatorul legislației anunță categoria de servicii sau produse vizate (în acest caz, "teste prenatale"), urmând ca o licitație publică să stabilească furnizorul final. Singurele cazuri în care legislația prevede explicit furnizorul final sunt contractele militare, acestea fiind exceptate de la legislația europeană și națională privind achizițiile, scriu cei de la G4Media.
Unul dintre acționarii AMS 2000 TRADING IMPEX SRL este cetățeanul israelian Yaacov Hof, asociat care a fost și administrator al companiei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Yaacov Hof a fost în trecut acționarul firmei Global Art, care opera o clinică în România în anii 2000, despre care BBC a arătat că ar fi făcut expert cu ovule și embrioni umani prelevați în România.
Investigația BBC a fost preluată la acele moment de toată presa din România. Jurnalul Național arăta într-un articol din 2005 că "specialistii citati de jurnalistii britanici le reproseaza ginecologilor si embriologilor care gestioneaza afacerea Global Art ca recolteaza ovule din Romania, le fecundeaza cu sperma unor barbati din strainatate si, cu embrionii astfel obtinuti, fertilizeaza cupluri care platesc cu bani grei fericirea de a avea copii". Jurnalul Național scria la acel moment că ovulele erau recoltate de la tinere sărace, iar afacerea urma să fie investigată atât de Ministerul Sănătății, cât și de procurori.
Și cotidianul Gândul scria în 2005 că "politistii bucuresteni au obtinut proba traficului cu embrioni umani, facut de fabrica de bebelusi la borcan Global Art. Termenii contractului de asigurare incheiat de reprezentantii acestei firme reconstituie circuitul pe care SRL-ul bucurestean il folosea de ani de zile, fara ca autoritatile sa intervina. Un reportaj al BBC News si imbolnavirea unei tinere de 19 ani, care a donat ovule, la sfarsitul lunii ianuarie, la clinica Global Art, au declansat o ancheta in acest caz. Politistii bucuresteni, impreuna cu angajati ai Directiei de Sanatate Publica si comisari ai Garzii Financiare, au verificat mai multe documente ale firmei Global Art". Nu există informații despre dosarul instrumentat de procurori la acel moment, dacă a fost trimis în judecată și dacă au fost pronunțate decizii în instanță.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a depus luni, 11 februarie, două amendamente în nume propriu la proiectul de buget prin care solicită diminuarea fondurilor alocate serviciilor secrete cu 525 de milioane de lei, potrivit PSD. Dragnea propune ca cei mai mulți bani să fie luați de la SRI, 445 de milioane de lei. De asemenea, de la SIE solicită tăierea a 30 de milioane, iar de la SPP - 50 de milioane. Unul dintre amendamentele depuse de Liviu Dragnea arată că "Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății (...) cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali"
Motivație: Suma propusă asigură implementarea de către Ministerul Sănătății a 3 programe pentru populație, respectiv: Programul Vitamina D - proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați; Programul Panorama - presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei; Programul Testare markeri tumorali presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program.
Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament de la capitolul "Ordine publică și siguranță națională", titlul "Cheltuieli de personal". Amendamentele au fost votate luni și marți de comisiile de specialitate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Planul unei coaliții AUR-SOS-POT a fost defectat de Diana Șoșoacă: "Ascultăm și nu judecăm!"
George Simion, liderul AUR, a afirmat pe TikTok că s-au purtat discuțiil pentru formarea unei coaliții împreună cu partidele POT și SOS. Însă negocierile s-au împotmolit, deoarece Diana Șoșoacă refuză să-l sprijine pe Călin Georgescu în cursa pentru alegerile prezidențiale.
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu