Un dosar secret vechi de 428 de ani dezvăluie rețeaua de spioni a Elisabetei I. Un istoric crede că rețeaua a fost „primul serviciu secret organizat în mod corespunzător"
Postat la: 30.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Timp de mai bine de un secol, acesta a zăcut nestingherit în Arhivele Naționale: o singură foaie de hârtie, intitulată „Numele inteligenților", cu puterea de a dezvălui o rețea ascunsă de spioni elisabetani, scrie The Guardian.
Acum, dosarul secret, vechi de 428 de ani, al lui Robert Cecil, șeful spionilor Elisabetei I și omul care a descoperit complotul prafului de pușcă din 1605, a fost reconstituit cu ajutorul acestui document-cheie. Acesta dezvăluie modul în care Cecil a înființat și a folosit o rețea clandestină de spionaj pentru a spiona monarhii europeni pentru tronul englez.
Rețeaua a fost atât de extinsă încât istoricul Stephen Alford - care a vânat spionii elisabetani și a reconstituit minuțios dosarele ilicite ale lui Cecil despre fiecare „spion" de când a găsit lista în arhive, în urmă cu aproape 15 ani - crede că a fost „primul serviciu secret organizat în mod corespunzător" din Anglia.
„Erau o mulțime de nume pe listă - pe unele le recunoșteam, oameni care făceau parte sau erau apropiați de consiliul privat al Elisabetei I, iar pe multe nu le știam.
În cele din urmă, mi-am dat seama că numerele de lângă numele lor erau numere de folio și că aceasta era de fapt o pagină de cuprins. Acela a fost un moment de iluminare", a declarat Alford, profesor de istorie britanică modernă timpurie la Universitatea din Leeds.
El a scris o carte despre descoperirile sale, All His Spies: The Secret World of Robert Cecil, care va fi publicată de Penguin. Documentul trecut anterior cu vederea, pe care Alford crede că Cecil a început să îl scrie în 1596, fusese pus într-un dosar „divers" de arhiviștii victorieni.
„Cred că am fost probabil primul savant care s-a interesat de acest lucru", a spus Alford. „Victorienii aveau un obicei: dacă dădeau peste documente care nu aveau sens pentru ei, care erau puțin misterioase și nu puteau fi clasate într-un mod curat și ordonat, se scărpinau în cap și apoi le puneau într-un dosar divers și le ignorau. Și tocmai acolo găsesc acum istoricii lucruri cu adevărat interesante."
El a început să caute în arhive orice document care părea relevant și care avea „un număr mic în colț" care se potrivea cu numărul documentului de pe pagina de conținut. „Trebuia doar să sper că marginile hârtiei nu fuseseră rupte. Și pentru că manuscrisele erau atât de prost păstrate înainte de secolul al XIX-lea - adesea îndesate în camerele din Turnul Londrei - șobolanii și șoarecii au ajuns și la unele. Adesea, erau pătate, uneori se vedeau urme de dinți. Este un miracol că aceste documente au supraviețuit".
Pe măsură ce a alcătuit treptat folioul fiecărui informator, a început să vadă un tipar. „Fiecare era ca un dosar de birou, cred. Era la îndemână în biroul lui Cecil pentru când veneau rapoarte sau pentru a ține o evidență a plăților făcute."
Majoritatea spionilor din secolul al XVI-lea lucrau pentru curteni și erau în mod normal „o adunătură de pungași", a spus Alford, care apăreau la întâmplare și ofereau informații ad hoc. Inteligenții de pe această listă erau diferiți: „Aceștia erau persoane serioase, mulți dintre ei comercianți internaționali, care erau pe statul de plată".
Anterior, cercetătorii credeau că Cecil, al cărui rol oficial era de secretar de stat al Elisabetei, avea „câțiva spioni, ici și colo". Dar cercetările lui Alford indică faptul că acesta avea o rețea organizată de peste 20 de spioni, în Lisabona, Calais, Bruxelles, Sevilla, Roma, Amsterdam, Scoția, Suedia și în alte locuri nespecificate. „Îi alegea pe negustori pentru că aceștia călătoreau, știau să citească și să scrie, vorbeau limbi europene și aveau propriile lor rețele".
Fiecare agent era plătit să trimită în secret rapoarte codate lui Cecil, care le decripta folosind cifrul individual, personalizat, din dosarele fiecăruia, care conținea, de asemenea, o evidență a plăților și a tuturor comunicațiilor lor secrete. „După standardele moderne, cifrele sunt destul de nesofisticate - ele vor sugera litere diferite pentru literele alfabetului, sau simboluri sau diagrame pentru regina sau regele Spaniei, de exemplu", a spus el.
După Armada spaniolă din 1588, când catolicul Filip al II-lea al Spaniei a încercat să invadeze Anglia protestantă și să o răstoarne pe Elisabeta, Cecil era deosebit de îngrijorat de posibilitatea unui al doilea atac naval spaniol în anii 1590. „Există un echipaj de spioni - doi frați - care supraveghează coasta Atlanticului, undeva în apropiere de Biarritz, pentru a vedea dacă există nave spaniole care navighează într-o nouă armadă sau care fac pregătiri militare și navale. Ei pretindeau că transportă mărfuri de contrabandă între Franța și Spania, dar de fapt mergeau în porturi și făceau rapoarte despre activitatea navală, numărau navele și aflau ce se întâmplă."
Scrisul de mână din diferitele dosare indică faptul că Cecil se baza pe un mic „grup de persoane de încredere" pentru a-l ajuta să își desfășoare operațiunea clandestină.
„Cecil conducea un sistem bine finanțat și organizat, iar acest lucru face o diferență enormă în ceea ce privește modul în care poate opera din punct de vedere politic - îi oferă într-adevăr informații adecvate, nu știri întâmplătoare sau bârfe", a spus Alford. „Este primul serviciu secret englez".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 2.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 3.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 4.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 5.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 6.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 7.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 8.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 9.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
- 10.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu