Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Postat la: 31.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a reorientat armata americană pentru a acorda prioritate descurajării Chinei de a cuceri Taiwanul și consolidării apărării interne, „asumându-și riscuri" în Europa și în alte părți ale lumii, conform unui memorandum secret de orientare internă care poartă amprentele Fundației conservatoare Heritage, inclusiv unele pasaje care sunt aproape copiate cuvânt cu cuvânt dintr-un text publicat de think tank anul trecut, scrie The Washington Post.
Ghidul lui Hegseth recunoaște că este puțin probabil ca SUA să ofere un sprijin substanțial, sau chiar deloc, Europei în cazul unor avansuri militare rusești, menționând că Washingtonul intenționează să îi preseze pe aliații NATO să preia sarcina principală de apărare a regiunii. SUA vor sprijini Europa cu descurajarea nucleară a Rusiei, iar NATO ar trebui să conteze doar pe forțele americane care nu sunt necesare pentru misiunile de apărare a patriei sau de descurajare a Chinei, se arată în document.
O creștere semnificativă a repartizării sarcinilor de apărare în Europa, se mai spune în document, „va asigura, de asemenea, că NATO poate descuraja sau învinge în mod fiabil agresiunea rusă, chiar dacă descurajarea eșuează și Statele Unite sunt deja angajate într-un conflict primar în altă regiune sau trebuie să își rețină forțele pentru a descuraja un astfel de conflict".
Documentul, cunoscut sub numele de Interim National Defense Strategic Guidance și marcat „secret/no foreign national" în majoritatea pasajelor, a fost distribuit în întregul Departament al Apărării la mijlocul lunii martie și semnat de Hegseth. Acesta prezintă, în detalii ample și uneori partizane, executarea viziunii președintelui Donald Trump de a se pregăti pentru și de a câștiga un potențial război împotriva Beijingului și de a apăra Statele Unite de amenințările din „străinătate apropiată", inclusiv Groenlanda și Canalul Panama.
Documentul - care stabilește un cadru de stabilire a priorităților pentru înalții funcționari din domeniul apărării și o viziune pentru executarea acestei activități - instruiește, de asemenea, armata să își asume un rol mai direct în combaterea migrației ilegale și a traficului de droguri.
Prima administrație Trump și administrația Biden au caracterizat China drept cea mai mare amenințare la adresa SUA și au orientat forțele pentru a se pregăti și a descuraja conflictele din regiunea Pacificului. Dar îndrumarea lui Hegseth este extraordinară prin descrierea invaziei potențiale a Taiwanului ca scenariu care trebuie să fie prioritar față de alte pericole potențiale - reorientând vasta arhitectură militară a SUA către regiunea Indo-Pacific.
Pentagonul își va „asuma riscuri în alte teatre de operațiuni", având în vedere constrângerile de personal și de resurse, și va exercita presiuni asupra aliaților din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est pentru a cheltui mai mult pentru apărare, pentru a-și asuma cea mai mare parte a rolului de descurajare împotriva amenințărilor din partea Rusiei, Coreei de Nord și Iranului, conform orientărilor.
Agenția se va concentra pe misiunile de combatere a terorismului împotriva grupurilor care au capacitatea și intenția de a lovi SUA, se arată în orientări, semnalând că va deprioritiza militanții din Orientul Mijlociu și Africa care reprezintă factori destabilizatori la nivel regional, dar nu au ambiția de a lansa atacuri internaționale.
„China este singura amenințare a Departamentului, iar negarea unui fait accompli al Chinei de a pune stăpânire pe Taiwan - apărând în același timp patria americană - este singurul scenariu al Departamentului", a scris Hegseth. Construcția sa de planificare a forțelor - un concept al modului în care Pentagonul va construi și va dota serviciile armate pentru a face față amenințărilor percepute - va lua în considerare doar conflictul cu Beijingul atunci când va planifica contingentele pentru un război al marilor puteri, spune acesta, lăsând amenințarea Moscovei în mare parte în seama aliaților europeni.
În timp ce Strategia Națională de Apărare 2022 a administrației Biden a pus accentul pe alianțe în contracararea agresiunii Rusiei, numind aliații "cel mai mare avantaj strategic global al nostru", orientările interimare ale lui Hegseth spun că NATO trebuie să își asume o împărțire „mult mai mare" a poverii, deoarece SUA vor fi reticente să furnizeze forțe cu prioritățile sale concentrate în altă parte.
Departamentul Apărării nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Ghidul a fost furnizat comisiilor de securitate națională ale Congresului, unde republicanii și democrații l-au descris ca fiind confuz, potrivit unui consilier al Congresului care a analizat documentul. Acesta prevede retragerea prezenței în cea mai mare parte a lumii, inclusiv în Orientul Mijlociu, dar administrația s-a concentrat pe demonstrarea puterii de foc și a descurajării împotriva Houthis din Yemen și pe presiuni asupra Iranului, a precizat consilierul.
„Există o tensiune între ‘Vrem puterea americană și dominația militară în lume, și vrem să fim peste tot, dar și nicăieri'", a declarat consilierul, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta documente sensibile. „Iar acest lucru este inconsistent și va fi dificil pentru ei să elaboreze o strategie în acest sens".
Ghidul provizoriu are nouă pagini. Mai multe pasaje sunt similare cu un raport 2024 mai lung al Heritage Foundation, dintre care unele sunt aproape identice, conform analizei celor două documente de către Washington Post. Unul dintre coautorii raportului Heritage, Alexander Velez-Green, este în prezent, cu titlu interimar, cel mai înalt responsabil politic al Pentagonului.
Raportul Heritage, publicat în august, recomandă ca Pentagonul să acorde prioritate la trei aspecte esențiale: descurajarea invaziei Taiwanului, apărarea internă și împărțirea sporită a sarcinilor între aliați și parteneri - pe care ghidul Hegseth le reflectă. Asistentul din Congres a declarat că a fost evident pentru personalul Capitol Hill că documentul poartă influența think tank-ului conservator.
Fundația Heritage nu a răspuns la o cerere de comentarii.
În calitate de candidat la președinție, Trump a negat că planul Project 2025 al Heritage, care stabilea o agendă de tranziție de extremă-dreapta în întregul guvern federal, era un proiect pentru cel de-al doilea mandat al său. Dar politicile și numirile sale - inclusiv orientările Pentagonului - au arătat clar că planurile Heritage au avut o influență profundă în primele luni ale administrației sale.
Oficiali militari americani de rang înalt au legat direct viziunea Heritage de orientările lui Hegseth.
Generalul-maior Garrick Harmon, șeful strategiei și al planurilor din cadrul Comandamentului pentru Africa, a recomandat personalului să citească raportul Heritage ca parte a unei discuții privind modul de aliniere a priorităților lor cu noile orientări ale Pentagonului, potrivit unui membru al personalului comandamentului care a vorbit sub rezerva anonimatului. Un alt oficial din cadrul comandamentului a distribuit o copie a raportului Heritage, a declarat membrul personalului.
Recomandarea nu pare a fi de natură partizană, a declarat acesta, adăugând că asemănările sugerează că documentul Pentagonului a fost parțial inspirat de raportul Heritage și că informațiile ar putea fi complementare pentru înțelegerea orientărilor lui Hegseth.
Comandamentul Africa a refuzat să comenteze discuțiile interne, dar a declarat că personalul se întâlnește cu experți în Africa pentru informații despre planificare, a declarat Kelly Cahalan, un purtător de cuvânt al comandamentului. „De asemenea, personalul citește și împărtășește în mod regulat cercetări și rapoarte disponibile publicului", a spus ea. „Ca în cazul oricărei planificări militare prudente, valorificăm în permanență cele mai recente cercetări pentru a evalua și dezvolta strategia noastră".
Hegseth a vizitat recent regiunea Pacificului pentru a sublinia prioritățile sale împotriva Chinei, spunându-le membrilor serviciilor din Guam că sunt „vârful de lance" pentru operațiunile militare americane.
Noua orientare a Pentagonului pentru o „apărare prin negare" a Taiwanului include creșterea prezenței trupelor prin submarine, bombardiere, nave fără pilot și unități specializate ale Armatei și Corpului Pușcașilor Marini, precum și un accent mai mare pe bombele care distrug ținte întărite și subterane. Planul prevede, de asemenea, îmbunătățirea apărării locațiilor trupelor americane din Indo-Pacific, generarea de stocuri prepoziționate și îmbunătățirea logisticii.
În timp ce subliniază sprijinul pentru descurajarea unui atac chinez asupra Taiwanului, documentul solicită, de asemenea, „presarea" Taipeiului pentru a-și „crește semnificativ" cheltuielile de apărare. Trump și aliații săi au criticat Taiwanul investițiile insuficiente în propria apărare, îndemnând insula democratică să cheltuiască până la 10% din PIB pentru pregătirea militară - o proporție mult peste ceea ce SUA și aliații săi cheltuiesc pentru apărare.
Două persoane familiarizate cu discuțiile oficiale din Taiwan au declarat că guvernul de la Taipei s-a străduit să facă progrese cu noua administrație americană, pe fondul îndoielilor tot mai mari cu privire la sprijinul Washingtonului - îngrijorări care s-au intensificat după întâlnirea dezastruoasă din Biroul Oval din februarie dintre Trump, vicepreședintele JD Vance și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-un mesaj de reasigurare a Washingtonului, președintele Lai Ching-te a declarat săptămâna trecută că Taiwanul își va majora cheltuielile de apărare la peste 3 % din PIB - față de aproximativ 2,5 % - ca parte a unei revizuiri continue a infrastructurii sale militare. China a răspuns prin lansarea unui val de avioane de luptă și nave în apropierea insulei, avertizând că „cei care se joacă cu focul se vor arde".
În 2023, analiștii americani au concluzionat că este puțin probabil ca forțele taiwaneze să poată contracara superioritatea aeriană militară chineză, conform unor documente clasificate divulgate.
Ghidul lui Hegseth sincronizează Pentagonul cu unele dintre fixațiile internaționale ale lui Trump, descriind amenințări nedeterminate din „străinătate apropiată". Forțele americane, a scris el, trebuie să fie „pregătite să apere interesele americane oriunde acestea ar putea fi amenințate în emisfera noastră, de la Groenlanda, la Canalul Panama, la Capul Horn".
Trump a declarat vineri reporterilor că „trebuie să avem Groenlanda", escaladând tensiunile cu Danemarca, un aliat NATO care guvernează politica externă și de apărare a insulei.
De asemenea, ghidul le cere liderilor militari să asigure accesul la Canalul Panama și să își asume un rol mai asertiv în combaterea traficului de droguri, protecția frontierelor și deportările, care în mod normal sunt efectuate de Departamentul de Securitate Internă. Aceste detalii au fost raportate anterior de CNN și NBC News. De asemenea, se solicită extinderea forțelor nucleare ale SUA și a apărării antirachetă naționale prin „Domul de Aur", încă conceptual, descris de Trump.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
-
„Dosarul lui Ciolacu e la el!" - Păgubiții Nordis, în război și cu magistrații. Acuzații grave la adresa a doi judecători și a unui procuror
Revolta pagubiților Nordis continua, dupa ce inculpații din dosar au fost puși in libertate, in luna februarie, in urma ...
-
Șah mat: Triumful tehnocrației - Cum Trump, Elon și elita tehnologică pregătesc terenul pentru o lume nouă
de ERIK WIKSTRÖM Va invit sa va lasați temporar deoparte preconcepțiile cu privire la modul in care funcționeaza lu ...
-
Comisia Europeană vrea să utilizeze economiile cetățenilor pentru apărarea UE. Ursula von der Leyen tinteste 10 trilioane de euro VIDEO
Comisia Europeana estimeaza nivelul total al economiilor neutilizate ale cetațenilor UE la 10 trilioane de euro și inten ...
-
Marea Desecretizare: Joe Biden implicat în dosarele asasinarii lui JFK
Donald Trump a desecretizat peste 80.000 de pagini din dosarul asasinarii lui John Fizgerald Kennedy, de la Dallas. &Ici ...
-
Apar legăturile cu Rusia: Desființarea Comisiei Europene și alte propuneri către cel mai influent think-tank al administrației Trump - The Heritage Foundation
Cel mai influent grup de reflecție al administrației Trump, The Heritage Foundation, primește propuneri din partea forțe ...
-
Cum a făcut bani Potra: "Când aduci șoferi de camioane, agenți de securitate și oameni de peste 60 de ani... mi-am dat seama că nu era bine organizat!"
O investigație privind utilizarea de catre Republicii Congo a sute de luptatori romani angajați dezvaluie modul in care ...
-
Condiții draconice impuse de Rusia în negocieri: document secret scos la iveală din zona serviciilor secrete rusești
Potrivit Washington Post, Rusia a pregatit un document in februarie 2025, potrivit caruia Federația Rusa "ar trebui sa l ...
-
Dezvăluiri grave din pandemie - Angela Merkel a mușamalizat un raport al serviciilor secrete care spunea că virusul a scăpat din laborator
Germania a mușamalizat un raport exploziv al serviciilor de informații, care a constatat o probabilitate mare ca pandemi ...
-
Institutul Robert Lansing: Serviciile secrete ruse, în spatele tentativei de lovitură de stat din România
Serviciile secrete militare ruse sunt considerate responsabile pentru incercarea de destabilizare a situației din Romani ...
-
Donald Trump după Consiliul European: "Mami (UE) nu are bani. Dar tata (USA) e SUPĂRAT!"
Pe pagina sa de socializare președintele Donald Trump trage o concluzie amara atat pentru UE cat și pentru Ucraina. Uniu ...
-
Ideologul lui Trump nu e la fel de cunoscut ca ideologul lui Putin. Curtis Yarvin are o parte din viziunea lui Aleksandr Dughin
Așa cum Aleksandr Dughin este vazut ca si ideologul lui Vladimir Putin, asa si Donald Trump pare sa aiba un ideolog. Si ...
-
Vila ministrului Sorin Grindeanu a fost proiectată de o firmă din rețeaua Nordis. Legăturile imobiliare dintre greii PSD
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se afla în mijlocul unei controverse privind legaturile sale cu grupul ...
-
Fotografii incendiare: Potra s-a intalnit in Dubai cu o rusoaică plină de bani. Mercenarul s-a ales cu un teanc imens in valuta si cu un nou contract
Horațiu Potra este un personaj aflat sub lupa serviciilor secrete, iar în acest moment, arestat în lipsă. Mi ...
-
Cash sau Kash Patel? 20 de centi la un dolar pentru vanzarea de arme. Directorul FBI a cerut investigatie despre ce s-a intamplat cu banii americanilor pentru Ucraina
Kash Patel, nou numitul director al FBI, a declarat că poporul american are dreptul să știe ce a făcut regimul Zelenski ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu