ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Un brașovean cumpără clădiri istorice de patrimoniu din Transilvania pentru statul maghiar!

Postat la: 10.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Robert Petras, cetățean român de etnie maghiară, originar din Brașov, este unul dintre personajele prin care guvernul maghiar achiziționează clădiri istorice din Transilvania, care au legătură cu perioada dominației Ungariei în regiune.

Cele mai multe clădiri de patrimoniu din România care au fost cumpărate de Ungaria, au fost achiziționate prin firma maghiară Manevi Zártkörű Részvénytársaság. Această companie a înfiinţat în aprilie 2021, la Satu Mare, societatea Manevi Pro Transilvania SRL prin care a continuat cumpărarea de imobile de patrimoniu din Transilvania.

Firma din Satu Mare, care se ocupă cu „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate", este reprezentată la noi de cetăţeanul magiar Zsanett Olah (născut la Ljubljana, în fosta Iugoslavie) şi administrată în prezent de cetăţeanul maghiar Robert Petras (născut la Braşov).

Înfiinţată în 1997 la Budapesta, Manevi Zártkörű Részvénytársaság este o companie de stat maghiară şi s-a aflat până în anul 2018 sub autoritatea Agenţiei Naţionale de Management al Activelor din Ungaria. În anul respectiv, compania a trecut sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe, intrând astfel direct în subordinea Guvernului Ungariei. Prin această mișcare, practic autoritățile din Ungaria au recunoscut faptul că unul dintre scopurile actualului guvern maghiar este acela de a-și extinde influența culturală în spațiul transilvan, în detrimentul statului român, care nu ia nici un fel de atitudine.

Prima achiziție a unei clădiri de patrimoniu de către statul maghiar a acut loc în anul 2007, când acesta a achiziționat Hotelul Dacia din Satu Mare pentru suma de 4 milioane de euro de la omul de afaceri Vasile Țânțaș. De atunci, această politică culturală a statului maghiar în Transilvania a înflorit, fiind încurajată în acest sens de indiferența autorităților române, care nu fac absolut nimic pentru a stopa acest fenomen.

Începând cu anul 2018, achizițiile Ungariei de clădiri istorice în Transilvania a cunoscut un boom, apogeul fiind atins anul trecut, când guvernul maghiar a achiziționat casta Teleki din Baia Mare, Hotelul Ardealul şi Teatrul Vechi, ambele din Arad, Castelului Wesselényi (Jibou), Hotel Parc (Oradea), Hotel Onix (Tuşnad), Hotelul Turist şi Vila Rază de Soare ambele de lângă Lacul Roşu, Hotel Casino (Borsec) etc.
Iar în acest an, statul maghiar a achiziționat Hotelul Concordia (Târgu Mureş) şi clădirea Alte Post din Sighişoara (fosta poştă a oraşului din timpul Imperiului Austro-Ungar).

Dincolo de ofensiva Ungariei în Transilvania, vinovatul principal pentru această situație ingrată este chiar statul român, care nu reacționează cu nimic pentru a pune punct acestei situații care prejudiciază inclusiv imaginea României în exterior.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE