UE va permite instalarea de programe spion pe telefoanele și laptopurile jurnaliştilor pentru a le afla sursele
Postat la: 27.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Decizia UE de a acorda undă verde supravegherii intruzive a reporterilor a pus sursele acestora în pericol de identificare, scrie The Times, Uniunea Europeană a fost de acord cu „supravegherea intruzivă" a jurnaliştilor pentru a le identifica sursele în conformitate cu noile derogări ale legislaţiei cerute de Franţa.
Ambasadorii de la Bruxelles au convenit că programele spion ar putea fi instalate pe computerul sau pe telefonul unui jurnalist care lucrează în UE, ca parte a oricărei anchete penale, de la terorism la pirateria muzicală sau furtul de biciclete.
Luna trecută, Franța a criticat o imunitate, propusă de Comisia Europeană, care spune că guvernele nu pot „reține, sancționa, intercepta, supune supravegherii sau percheziționării și sechestrului" jurnalişti pentru a le descoperi sursele, cu excepția cazului în care acțiunile "sunt justificate de o cerință imperativă de interes public".
„Natura deosebită a acestei imunități ridică semne de întrebare", a spus un document diplomatic francez confidențial, scurs pe site-ul Politico Europe .
Franța a câștigat sprijin pentru inițiativă care este justificată ca „esențială pentru a găsi un echilibru corect între necesitatea de a proteja confidențialitatea surselor jurnaliştilor și nevoia de a proteja cetățenii și statul împotriva amenințărilor grave, indiferent cine ar fi făptuitorii".
Sfera infracțiunilor definite ca fiind grave trebuie extinsă dincolo de terorism sau amenințări la adresa securității naționale pentru a include cele 32 de infracțiuni enumerate în mandatul de arestare al UE, precum și „o cerință imperativă în interesul public".
Aceste infracțiuni variază de la crimă sau violență gravă până la furt, piratarea muzicii sau a videoclipurilor, cererile frauduloase de finanțare de la Bruxelles și orice infracțiune care ar putea atrage o pedeapsă de cinci ani de închisoare. Schimbările au fost susținute de Germania, Olanda, Grecia și alte țări.
În încercarea de a ascunde natura lor controversată, termenul „spyware" este acum menționat în legislație ca „software de supraveghere intruziv", după o serie de scandaluri care au implicat utilizarea „malware-ului" Pegasus și Predator.
Lui Thanasis Koukakis, un jurnalist grec, i-a fost instalat software-ul Predator pe smartphone-ul său de către serviciile secrete din Grecia din motive de securitate națională în vara anului 2021, în timp ce cerceta spălarea banilor și corupția la Piraeus Bank.
„Este important să avem garanții puternice. În cazul meu nu a existat nici măcar o justificare scrisă din partea serviciilor de informații", a spus el. „Cazul meu arată cât de ușor este să folosiți securitatea națională ca pretext pentru a amenința jurnaliştii și sursele lor".
Propunerile Comisiei Europene din septembrie anul trecut au fost prezentate drept „un set nou de reguli pentru a proteja pluralismul și independența mass-media", dar au stârnit controverse, deoarece creează „supraveghere de reglementare" și noi lacune.
O scrisoare de luna trecută a editorilor, radiodifuzorilor și sindicatelor jurnaliştilor europeni a avertizat că, în ceea ce privește interzicerea supravegherii și protejarea surselor și a comunicațiilor, propunerile „sunt de fapt un pas înapoi".
„Protejarea mass-media, inclusiv a jurnaliştilor şi a surselor acestora, împotriva oricărei ameninţări la adresa independenţei şi securităţii lor este o condiţie nenegociabilă pentru jurnalism eficient şi libertate editorială", se spune în scrisoare.
Grupul de advocacy European Digital Rights a spus că „sfera de aplicare mare și nedefinită" a scutirii de imunitate „riscă să legalizeze desfășurarea de rutină a programelor spion și a altor măsuri represive împotriva jurnaliștilor".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România importă masiv energie, recunoaște ministrul Sebastian Burduja. De ce în Austria prețul curentului electric este la jumătate
România se confruntă cu o insuficiență de energie și recurge la importuri semnificative de electricitate, în special în perioadele de vârf de consum, dimineața și seara, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja. În prezent, importurile ating un nivel de 2.500 de megawați.
-
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
Președintele ales al Statelor Unite a promis în timpul campaniei electorale că va pune capăt războiului într-o singură zi, dar consilierii sugerează că ar putea avea în vedere o „mare strategie".
-
Victorie în instanță pentru frații Tate. Dosarul pentru trafic de persoane, viol și formarea unui grup infracțional se întoarce la procurori
O instanță din România a decis marți să elimine o parte din probele strânse împotriva influencerului Andrew Tate în dosarul de trafic de persoane și a acordat procurorilor cinci zile pentru a decide dacă doresc să continue procesul sau vor să refacă rechizitoriul.
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Romprest pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, potrivit unui document obținut de G4media.ro.
-
ANALIZA celor 18 sondaje pentru prezidențiale. Cine sunt performerii și cum s-a ajuns aici - INFOGRAFIC
Duminica viitoare, pe 24 noiembrie, românii se vor prezenta la urme la Primul tur al alegerilor prezidențiale. Bătălia este puternică mai ales pentru Locul II între reprezentanții PNL, AUR și USR. Locul I deja pare adjudecat de premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
-
Bătaie pe Schengen înainte de alegeri. "Toată lumea doreşte să bage capul în poză"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, în Austria că este o perioadă de campanie electorală şi că "toată lumea doreşte să bage capul în această poză". Ciolacu a precizat că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, avea programată o întâlnire cu ministrul de Interne austriac.
-
Întâlnire de taină între Ludovic Orban și Traian Băsescu, înaintea retragerii surpriză
Prezent în cadrul dezbaterii Digi 24, Ludovic Orban a fost întrebat dacă, în cursul zilei, la ora 11.00, s-a întâlnit cu fostul președinte Traian Băsescu. Orban nu a vrut să confirme întâlnirea, dar a ținut să spună că a avut mai multe discuții de-a lungul acestei campanii cu fostul președinte.
-
Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
Casa Albă a declarat că strategia sa cu privire la eventuale negocieri între Ucraina şi Rusia este să aducă Kievul pe "cea mai puternică poziţie posibilă" şi a afirmat că Moscova, şi nu Washingtonul, este partea care promovează o escaladare a conflictului.
-
Globalistii vor Război Mondial: După SUA, Franța și Marea Britanie au ridicat restricțiile privind atacurile Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei
Franța și Marea Britanie au ridicat restricțiile privind atacurile cu arme cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei pentru Ucraina, scrie Figaro. Înainte de aceasta, NYT a raportat o decizie similară din partea Statelor Unite. Putin a spus că asta ar însemna că „țările NATO sunt în război cu Rusia".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
- 2.Operatiunea "Tridentul": UE ne pregăteste de Apolcalipsă. Planul secret discutat la cel mai înalt nivel - Pandemie, climă dereglată și război
- 3.Două terorii ale conspirației legate de inundatiile din Valencia: Pedeapsa HAARP după ce Spania a refuzat sa mai ajute Israel si previziunea dintr-un serial de succes
- 4.Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
- 5.Dan Dungaciu, afirmații șocante: Occidentul a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei. României i s-a dat peste mână
- 6.Nașul vaccinurilor aruncă bomba: "Am experimentat pe orfani și copii cu dizabilități!"
- 7.Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
- 8.Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
- 9.Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
- 10.Un studiu argentinian privind vaccinurile susține că „55 de elemente chimice nedeclarate" se află în serurile COVID
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu