Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












UDMR a monopolizat milioanele de euro ale Companiei Naționale de Investiții. Cifre spectaculoase pentru HarCov.

Postat la: 26.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

UDMR s-a aflat la guvernare în ultimii 30 de ani indiferent de partidul care a câștigat alegerile. Acest lucru se vede din felul în care investițiile mari s-au direcționat cu precădere în Harghita, Covasna și Mureș. LumeaPolitica.ro a realizat o analiză legată de banii investiți în ultimii 15 ani de CNI în România. Am avut la dispoziție datele din 21 de județe. În total am analizat cheltuirea a 3 miliarde de lei (peste 800 milioane de euro având în vedere cursul oscilant).

Datele analizei

Am analizat datele din 21 de județe pentru o perioadă cuprinsă între 2004 - 2017. Investițiile totale realizate în aceste județe au fost de 3 miliarde de lei. Datorită cursului valutar oscilant în perioada de 14 ani monitorizați, valoarea în euro depășește 800 de milioane de euro. Banii au fost alocați pentru programele Companiei Naționale de Investiții.

CNI a fost înființată în 2001 dar devenit operațională în 2003 având un vârf de activitate în anul 2009 și înregistrânt o creștere a sumelor rulate din 2015 până în prezent.

Am analizat investițiile realizate în Covasna, Harghita, Mureș, Botoșani, Neamț, Mehedinți, Vaslui, Tulcea, Suvceava, Olt, Ialomița, Hunedoara, Giurgiu, Caraș, Buzău, Alba, Argeș, Bacău, Brăila, Teleorman și Vâlcea.

UDMR șefi la bani

În perioada vizată de analiză la guvernarea României s-au aflat Partidul Democrat, Uniunea Social Liberală, Partidul Social Democrat și o grupare de tehnocrați. Singura constantă a guvernării din România a fost Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

Acest lucru se vede și din repartizarea banilor. Harghita, Covasna și Mureș, locul de unde provin majoritatea parlamentarilor UDMR au primit în total 753 milioane de lei adică aproape un sfert din întreaga sumă. Practic, trei județe au luat 25% din banii alocați pentru 21 de județe. Calculul matematic arată că 3 din 21 reprezintă 14%.

Ca valoare totală a investițiilor județele Mureș, Harghita și Suceava se află în topul preferințelor CNI. Covasna se află pe locul 7.

În Mureș s-au realizat investiții de 287 milioane de lei de către CNI, în Harghita de 271 milioane de lei, iar în Covasna de 187 milioane de lei.

La polul opus se găsesc județele Mehedinți (41 milioane de lei), Giurgiu (59 milioane de lei) și Ialomița (61 milioane de lei). Practic în oricare din județele controlate de UDMR s-a investit mai mult ca în Mehedinți, Giurgiu și Ialomița luate la un loc.

La capitolul investiții per cap de locuitor am luat în calcul și populația fiecărui județ. În acest top conduc județele Harghita, Covasna și Caraș Severin. De banii de la CNI au beneficiat din nou cu precădere locuitorii din zonele de interes ale UDMR.

Investițiile făcute de stat se traduc astfel: Covasna - 909 lei/locuitor, Harghita - 889 lei/locuitor, Caraș Severin - 722 lei/locuitor.

La polul opus al acestui top găsim locuitorii din Argeș cu 132 lei, din Mehedinți cu 164 lei și pe cei din Buzău cu 204 lei. Practic un cetățean român din Covasna a „beneficiat" de investiții aproape 7 ori mai mari ca un cetățean din Argeș și de 5,5 ori mai mari decât unul din Mehedinți.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE