Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ucraina - Unealta CIA timp de 75 de ani!

Postat la: 20.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mass-media a construit o narațiune despre "războiul lui Putin" care ascunde expansiunea imperialistă a Americii în Europa de Est. Este un efort complet orwellian de a proiecta asupra Rusiei ceea ce SUA și principalul său aliat imperial, Marea Britanie (pe care un jurnalist britanic a descris-o drept "remorcherul Americii"), fac în mod continuu din 1945 - de fapt, de secole.

Privind retrospectiv, sub conducerea lui Truman, SUA a început politica de transformare a dușmanilor (Germania, Japonia) în prieteni și a prietenilor (importanta alianță din timpul războiului cu URSS) în dușmani. CIA, creată în 1947, a fost principalul instrument clandestin al acestei politici, colaborând îndeaproape cu Organizația neonazistă a naționaliștilor ucraineni (OUN) pentru a desfășura acțiuni de sabotaj, divizare și destabilizare a statului sovietic.

OUN, în special facțiunea condusă de aliatul german Stepan Bandera și de secundul său, Iaroslav Stetsko, OUN-B, a fost o organizație violent antisemită, anticomunistă și antirusească, care a colaborat cu ocupația nazistă și a participat activ la masacrarea a milioane de polonezi, evrei ucraineni și comuniști de etnie rusă și ucraineană din regiune. Cu toate acestea, Washington Post l-a tratat pe Stetsko ca pe un erou național, un "patriot singuratic".

Alianța dintre OUN și Germania din 1941 a fost susținută de liderii bisericilor ortodoxe și greco-catolice ucrainene. Arhiepiscopul acesteia din urmă, Andrey Sheptytsky, a scris o scrisoare pastorală în care a declarat:

"Salutăm armata germană victorioasă ca eliberatoare a inamicului. Ne prezentăm respectul nostru ascultător față de guvernul care a fost ridicat. Îl recunoaștem pe domnul Iaroslav Stețko ca șef de stat... al Ucrainei".

Cu ocazia invaziei germane în Uniunea Sovietică, OUN a afișat în orașul Lvov din vestul Ucrainei afișe pe care scria:

"Nu vă aruncați armele acum. Luați-le în mâini. Distruge inamicul... People! Să știi! Moscova, Polonia, ungurii, evreii sunt dușmanii voștri. Distrugeți-i!... Glorie Ucrainei! Glorie eroilor! Glorie conducătorului! [Bandera]"

Rețineți că acest apel la purificare etnică nu îi menționează pe germanii care au ocupat Ucraina la acea vreme, dar propagandiștii fasciști și neonaziști care duc acum războiul în regiunea Donbas îi prezintă pe strămoșii lor drept eroi pentru că au apărat naționalismul ucrainean împotriva sovieticilor și a Germaniei. Pentagonul a exercitat cu succes presiuni asupra Congresului pentru a ridica restricțiile privind instruirea și asistența militară pentru grupuri, cum ar fi Batalionul Azov, care se bazează pe ideologia fascistă sau neonazistă.

Ca și în trecut, politica externă a SUA este pregătită să primească astfel de sectoare în cercul său de aliați. La 16 decembrie 2021, un proiect de rezoluție al Adunării Generale a ONU a fost listat ca fiind "Combaterea glorificării nazismului, a neonazismului și a altor practici care contribuie la alimentarea formelor contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță asociată".

Acesta a fost adoptat cu un vot înregistrat de 130 de voturi pentru (în principal din lumea a treia, care reprezintă marea majoritate a populației lumii), 51 de abțineri (în principal UE, Australia, Noua Zeelandă și Canada) și două voturi împotrivă, ambele fiind Ucraina și SUA. Țările vest-europene pe care Hitler le-a cucerit și le-a ocupat nu ar condamna manifestările actuale ale nazismului și fascismului.

Harry Truman, celebrul senator, a declarat în 1940, ca răspuns la Operațiunea Barbarossa, că "dacă vedem că Germania câștigă, ar trebui să ajutăm Rusia, iar dacă Rusia câștigă, ar trebui să ajutăm Germania și să o lăsăm să ucidă cât mai mulți oameni posibil. Acest lucru arată cât de puțină considerație a avut pentru poporul rus și pentru alte popoare sovietice - lucru care a devenit și mai evident când a devenit președinte.

În timpul mandatului său la Casa Albă, SUA au ajutat la reconstrucția capacității industriale a Europei de Vest (în mare parte pentru a împiedica comuniștii și socialiștii să câștige alegerile), dar a lansat și un război împotriva Coreei de Nord, distrugând practic toate structurile țării prin bombardamente, inclusiv cu arme incendiare și napalm.

A lansat Războiul Rece, a crescut masiv bugetul militar, a organizat NATO și a folosit arme atomice asupra populației civile din Hiroshima și Nagasaki, în mare parte pentru a împiedica aliații sovietici să câștige teritoriu în Japonia în ultimele zile ale războiului.

Poate că cea mai distructivă inițiativă a lui Truman a fost crearea CIA, un monstru care, după părerea sa, scăpase de sub control, spunându-i unui prieten: "Nu aș fi fost niciodată de acord cu crearea Agenției Centrale de Informații dacă aș fi știut că va deveni Gestapo-ul american", deși, în calitate de președinte, a sprijinit activitățile clandestine ale acesteia în Europa de Est.

Ținta imediată a fost Ucraina sovietică, pe care CIA spera, prin proiectele sale clandestine, să o "spargă" cu sabotori în spatele liniilor inamice.

Misiunea sa a fost un transfer de la agenția de acțiune secretă din Al Doilea Război Mondial, OSS, care a lucrat cu grupurile de partizani care se opuneau ocupației naziste. În Ucraina, SUA au întors pur și simplu situația împotriva inamicului, sprijinind organizațiile insurgente naziste care luptau împotriva Uniunii Sovietice, țara care tocmai salvase Europa de flagelul celui de-al Treilea Reich al lui Hitler.

Planul CIA, ca parte a operațiunilor sale "stay behind" în Europa Centrală și de Est, era de a parașuta ucraineni din grupurile ultranaționaliste, în special OUN-B, care implicau contrabandă cu arme, utilizarea transmisiunilor secrete de comunicare, spioni, comandouri, banditism, asasini și sabotaj.

O istorie secretă a CIA, declasificată, arată că agenția a refuzat extrădarea criminalului de război OUN Bandera către sovietici pentru a păstra mișcarea clandestină și eforturile de destabilizare din Ucraina.

În schimb, două ramuri ale CIA, Biroul de Coordonare a Politicilor (OPC) pentru operațiuni secrete și Biroul de Operațiuni Speciale (OSO) pentru proiecte clandestine pentru care guvernul SUA asigura acoperirea, au protejat OUN și au lucrat îndeaproape cu Armata Insurgentă Ucraineană (UPA) antisovietică "în activități de război psihologic îndreptate împotriva unor ținte poloneze, cehoslovace și românești de la granița cu Ucraina".

OPC și OSO "sunt de acord că organizația ucraineană [Consiliul Suprem de Eliberare a Ucrainei], organul de conducere al OUN, oferă oportunități neobișnuite de a pătrunde în URSS și de a ajuta la dezvoltarea mișcărilor clandestine din spatele Cortinei de Fier. Operațiunea CIA a primit numele de cod PBCRUET-AERODYNAMIC, pe baza unui document strict secret din 17 iunie 1950.

Congresul partidului OUN din august 1939 a cerut un stat "uniform din punct de vedere etnic", un concept care s-a intensificat după 1941, odată cu angajamentul de a desfășura o "operațiune de purificare împotriva tuturor dușmanilor rasei". Evreii din Ucraina, în număr de aproximativ 1,5 milioane, au fost practic exterminați de germani, ajutați de Armata Insurgentă Ucraineană a OUN, de poliția ucraineană și de cetățenii ucraineni obișnuiți. OUN era compusă dintr-o serie de fasciști ucraineni, naziști și alte elemente extremiste, dar și din gărzile slovace Hlinka, SS ucraineni din Divizia a 14-a de grenadieri Waffen-SS (Galicia) și SS germani mercenari.

Uciderea în masă a polonezilor (estimată între 100.000 și 200.000) s-a intensificat în 1943, cu participarea activă a UPA. OUN-UPA a colaborat, de asemenea, cu germanii pentru a extermina mii de ruși ucraineni. Autoproclamatul său "prim-ministru", Iaroslav Stetsko, i-a descris pe ruși ca fiind o rasă barbară, neeuropeană, care descinde din mongoli și huni. După război, SUA nu au văzut nicio problemă în a lucra îndeaproape cu Stetsko, care, în propria sa biografie (1941), scria:

"Consider că marxismul este un produs al spiritului evreiesc, care a fost aplicat în închisoarea popoarelor moscovite de către poporul moscovit-asiatic cu ajutorul evreilor. Moscova și evreimea sunt cei mai mari dușmani ai Ucrainei și purtători ai ideilor internaționale bolșevice corupte... Prin urmare, susțin distrugerea evreilor și oportunitatea de a aduce în Ucraina metodele germane de exterminare a evreilor, împiedicând asimilarea lor..."

Acest lucru se întâmpla la un an după ce omul lui Oliver North și viitorul președinte al Ligii Mondiale Anticomuniste, John Singluab, a vizitat sediul OUN-B/ABN al lui Iaroslav Stetsko din München și a vorbit la petrecerea simulată de ziua de naștere a UPA de la Capitol Hill.

La începutul anilor 1950, după ce a parașutat 85 de agenți în Ucraina, dintre care trei sferturi au fost capturați, CIA a recunoscut că proiectul a fost un eșec lamentabil. Acest lucru nu i-a împiedicat pe războinicii Războiului Rece să folosească mercenari pentru a efectua schimbări de regim în alte părți, în special în cazul eșecului din Golful Porcilor, un deceniu mai târziu. După ce insurecția ucraineană a fost zdrobită, mulți banderiști, inclusiv Mykola Lebed, unul dintre fondatorii OUN și locotenent al Bandera, instruit de Gestapo în metode de tortură nemiloase, au emigrat.

Lebed, care fusese ministrul de externe al organizației și șeful faimoasei poliții secrete, a fost descris de armata americană ca fiind un "sadic bine cunoscut și colaborator al germanilor". După război, a emigrat la München, unde a jucat un rol important în cadrul noului Radio Europa Liberă, organ de propagandă finanțat de SUA, care emitea în Europa de Est și era condus în secret de CIA. RFE a fost însoțită de Radio Liberty (de asemenea, condusă de CIA și orientată spre Uniunea Sovietică) și de Vocea Americii, care transmiteau nu numai propagandă, ci și mesaje codificate unidirecționale către sabotorii "rămași în urmă".

În timpul războiului, Lebed ar fi fost un elev bun și un favorit al Gestapo-ului german. Mai târziu, stabilit la München, Lebed s-a bucurat de patronajul (ca și Bandera) ofițerului de informații nazist Reinhard Gehlen, care la rândul său avea legături operaționale strânse cu CIA.

Gehlen a devenit apoi șef al serviciilor secrete vest-germane, angajând naziști cu care lucrase în timpul războiului și ajutând CIA prin schimbul de informații despre Europa de Est. După război, când Lebed s-a certat cu OUN-B în Germania, CIA l-a adus clandestin în Statele Unite, împreună cu mulți alți ultranaționaliști ucraineni.

Cu sprijinul directorului CIA, Allen Dulles, Lebed a lucrat în New York (și a locuit în bogatul Westchester County) sub un nume fals ca ofițer de informații antisovietice și a primit cetățenia. Extremiștii ucraineni de dreapta din trecut și din prezent au fost mult timp instrumente ale politicii Războiului Rece.

"Foștii membri ai rezistenței ucrainene care se află acum în Statele Unite", scria CIA într-un document ultrasecret din 1950, "vor fi exploatați în cea mai mare măsură posibilă".

La începutul Războiului Rece, sute, dacă nu chiar mii de naziști, inclusiv criminali de război precum ofițerul SS Otto von Bolschwing (unul dintre principalii organizatori ai Soluției Finale și adjunct al lui Adolf Eichmann), au fost aduși în Statele Unite din Germania, Ucraina, Balcani, statele baltice și Belarus.

Printre aceștia se număra și Adolf Heusinger, "unul dintre numeroșii înalți oficiali naziști și fasciști care au fost integrați în rețelele militare și de informații americane". Heusinger fusese șeful Statului Major al armatei lui Hitler, iar între 1961 și 1964 a fost numit președinte al Comitetului Militar al NATO. Tranziția de la nazist de rang înalt la comandant militar al "lumii libere" a fost, astfel, fără probleme.

Între timp, cererea lui Bandera de a deține controlul deplin asupra OUN a provocat fricțiuni în cadrul conducerii fasciste cu sediul în Germania. În 1950, SUA și Marea Britanie au planificat operațiuni comune în Ucraina, dar CIA a decis să colaboreze mai strâns cu ZP/UHVR (reprezentanța externă a Consiliului Suprem de Eliberare a Ucrainei, organizația care coordona toate formațiunile naționaliste de dreapta), în timp ce MI6 din Marea Britanie a făcut din Bandera principalul său contact printre ucraineni.

Când Bandera a fost asasinat în 1959, după ce SUA a refuzat să îl extrădeze în Uniunea Sovietică pentru crime de război, Stetsko a preluat conducerea OUN.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Statele Unite au crezut că au pus mâna pe Rusia. Sub conducerea autocratică a lui Boris Elțîn, care se hrănea cu vodcă, SUA au fost invitate să ghideze un program neoliberal de "terapie de șoc", care a dus la distrugerea completă a economiei rusești.

Capitalismul de tip american a dus la o depresie severă, cu șomaj masiv, scăderea salariilor, pierderea pensiilor, preluarea de către oligarhi a industriilor controlate anterior de stat, creșterea inegalității și a sărăciei, creșterea alcoolismului și o scădere semnificativă a speranței de viață.

Deși Elțîn a opus o oarecare rezistență, administrația Clinton a reușit să extindă NATO în Polonia, Republica Cehă și Ungaria, încălcând acordurile încheiate între George H.W. Bush și Mihail Gorbaciov de a nu extinde organizația militară "nici măcar un centimetru" spre est. Această promisiune falsă trebuia să fie o concesie făcută sovieticilor pentru a nu bloca reunificarea Germaniei și aderarea la NATO.

După cum am văzut în partea I, în ciuda unei anumite rezistențe din partea lui Elțîn, administrația Clinton a reușit să extindă NATO în Polonia, Republica Cehă și Ungaria, încălcând acordurile dintre George H.W. Bush și Mihail Gorbaciov de a nu extinde organizația militară "un centimetru" spre est.

Această promisiune falsă trebuia să fie o concesie făcută sovieticilor pentru a nu bloca reunificarea Germaniei și aderarea la NATO.

Astfel a început o progresie constantă a extinderii NATO, care a certificat Ucraina ca viitor membru asociat de facto și a avut ca rezultat livrări de arme, antrenamente cu arme și jocuri de război coordonate cu armata ucraineană în pregătirea războiului cu Rusia - precum și conturi bancare pentru politicienii ucraineni cooperanți.

Vladimir Putin s-a dovedit a fi un lider rus de departe superior, redresând economia, aducând mulți oligarhi la pământ și restabilind încrederea în statul rus. În Ucraina, SUA au văzut în alegerile prezidențiale din 2004 o oportunitate de a smulge Ucraina de sub influența Rusiei.

Pe lângă vizitele în țară ale unor înalți oficiali, SUA au intervenit printr-o serie de alte canale, inclusiv organizații de schimbare a regimului, National Endowment for Democracy, USAID, Freedom House, Open Society Institute al lui George Soros (în prezent Foundations) și omniprezenta CIA, pentru a bloca alegerea pro-rusului Viktor Ianukovici și a instala ca președinte un neoliberal pro-american, Viktor Iușcenko.

Cu ajutorul SUA, Iușcenko a câștigat, dar a eșuat lamentabil ca președinte. Alarma s-a declanșat din nou pentru SUA în 2010, când Ianukovici a fost ales președinte. Până atunci, Iușcenko fusese total discreditat ca lider, după ce obținuse doar 5,5% din voturi în primul tur, ceea ce l-a eliminat. SUA a avut dificultăți în alegerea câștigătorilor.

Protestele antiguvernamentale din 2013-2014, care au început în mod pașnic pe Maidan (piața) din Kiev, au fost stimulate de vizitele în stradă ale subsecretarului de stat american și expertă în schimbarea regimului Victoria Nuland, care s-a întâlnit în mod repetat cu complotiștii loviturii de stat. Ea a fost însoțită de senatorii John McCain (R-AZ) și Chris Murphy (D-CT), care au stat pe o scenă din piață cu liderul neonazist Oleh Tyahnybok pentru a oferi sprijinul SUA, probabil fără permisiune oficială, pentru răsturnarea ilegală a lui Ianukovici.

De data aceasta, CIA a fost mai mult implicată în eliminarea președintelui de origine rusă și, cel mai probabil, a ajutat la pregătirea milițiilor de extremă dreapta care au participat la focurile de lunetiști și la masacrele polițiștilor și protestatarilor de pe Maidan, care l-au forțat pe dl Ianukovici să fugă. New York Times a atribuit în mod fals împușcăturile guvernului său. Acest lucru a declanșat rezistența la răsturnare în regiunea Donbas, puternic rusofonă, care a fost la rândul ei întâmpinată cu un asalt al guvernului loviturii de stat de la Kiev.

În interviurile acordate jurnaliștilor europeni în iunie 2022, Petro Poroșenko, care a fost un informator obișnuit al ambasadei SUA la Kiev înainte de a fi sponsorizat de SUA pentru a deveni președinte în 2014, a declarat că, în timpul mandatului său, a semnat acordurile de la Minsk cu Rusia, Franța și Germania și a fost de acord cu încetarea focului pur și simplu ca o stratagemă pentru a câștiga timp pentru construirea armatei și pregătirea războiului.

"Scopul nostru", a spus el, "a fost, în primul rând, să punem capăt amenințării, sau cel puțin să amânăm războiul, astfel încât să avem opt ani pentru a restabili creșterea economică și a crea forțe armate puternice".

Președintele Biden și alți oficiali publici au folosit în mod repetat expresia "atac neprovocat" pentru a caracteriza motivele Rusiei ca fiind nimic mai mult decât o agresiune teritorială. Aceste afirmații sunt făcute fără dovezi credibile, ca și cum invocarea numelui lui Putin ar fi suficientă pentru a stabili orice afirmație despre el sau despre statul rus ca dovadă prin simpla sa rostire.

Problema, așa cum au remarcat mulți observatori, este că mass-media mainstream nu este mai mult decât un instrument pentru transmiterea și amplificarea grafică internă și internațională a consensului de stat și al clasei conducătoare.

Desigur, acest lucru nu este nou, deoarece s-a descoperit că peste 400 de jurnaliști din mass-media au fost ochii și urechile CIA în timpul Războiului Rece, după cum a relatat jurnalistul Carl Bernstein de la Watergate. Există dovezi că cel puțin unii jurnaliști continuă să acționeze ca mesageri ai agenției.

Acești inițiați de pe centura Washingtonului au dificultăți în a înțelege ce constituie o provocare. Extinderea forțelor ostile ale SUA și NATO și jocurile de război la ușa Rusiei, inclusiv planurile de a adăuga Ucraina și Georgia pe lista membrilor, sunt în mod clar provocări. Iar dacă memoria lui Biden este cât de cât intactă, își va aminti cum administrația Kennedy a tratat prezența unei singure baze militare sovietice în emisfera vestică (în Cuba) ca pe o amenințare la adresa securității SUA. În acest caz, sovieticii au avut bunul simț de a da înapoi.

Lovitura de stat din 2014, pe care chiar și președintele marionetă al SUA, Poroșenko, a recunoscut că a fost neconstituțională (adică ilegală), iar interzicerea ulterioară a limbii ruse și apelul la curățare etnică generală în instituțiile publice și în mass-media de către guvernul său au fost provocări. La fel au fost și atacurile militare din regiunea Donbas, instigate de batalionul neonazist Azov, înarmat și antrenat de SUA, din 2015.

Chiar înainte de invazia rusă, Kievul a plasat o formațiune masivă de trupe la granița cu oblasturile separatiste Donețk și Luhansk.

Secesiunea Kosovo, după 78 de zile de bombardamente americane asupra Serbiei, aliatul Rusiei, a beneficiat de sprijinul deplin al Washingtonului și, pentru ruși, a servit drept precedent pentru dezmembrarea Crimeei.

Înainte de invazia rusă, Volodymyr Zelensky a lansat epurări autoritare împotriva partidelor de opoziție, acuzate că dau glas ucrainenilor vorbitori de limbă rusă. Poroșenko și Zelenski au refuzat să respecte acordurile de la Minsk. Acestea au fost, de asemenea, provocări.

Într-adevăr, istoria de 75 de ani a eforturilor SUA de a distruge suveranitatea statelor sovietice și rusești este o provocare fără sfârșit. Agresiunea SUA și a NATO împotriva aliaților ruși din Siria și Serbia (și China), "revoluțiile colorate" din Belarus, Serbia, Georgia, Ucraina și din alte părți ale fostei regiuni sovietice, precum și lista tot mai lungă de sancțiuni împotriva Rusiei sunt toate forme de agresiune. Amnezia mass-mediei mainstream în această istorie recentă ar fi greu de înțeles fără a înțelege că ele servesc, de fapt, ca instrumente ale propagandei de stat, ceea ce Louis Althusser numea aparate ideologice de stat.

După cum a spus Noam Chomsky: "Este destul de interesant faptul că în discursul american este aproape obligatoriu să ne referim la invazie ca la o 'invazie neprovocată a Ucrainei'. Căutați pe Google și veți găsi sute de mii de rezultate. Bineînțeles că a fost provocat. Altfel nu s-ar referi tot timpul la ea ca la o invazie neprovocată."

Dacă Chomsky nu este suficient de convingător, poate că războinicii din SUA și NATO ar putea să-l asculte pe Papa Francisc, cu siguranță nu un rusofil, care a remarcat că invazia este rezultatul "NATO lătrând la ușa Rusiei... Nu pot spune dacă a fost provocat, dar poate că a fost."

Avalanșa de propagandă mediatică mainstream împotriva Rusiei și embargoul impus vocilor care pun la îndoială povestea oficială despre lovitura de stat din 2014 și conflictul ruso-ucrainean expun democrația americană ca fiind un model care nu merită să fie imitat. Există puține state autoritare în care suprimarea informației este atât de extinsă și instituționalizată ca în Statele Unite.

Am discutat în altă parte despre prezența masivă a foștilor oficiali militari și de informații legați de industriile de apărare pe canalele de știri prin cablu și de televiziune în calitate de "analiști experți", precum și despre utilizarea ideologiei supremației albilor de către jurnaliștii din presa mainstream pentru a-i prezenta pe ucrainenii strămutați ca pe un grup special de "victime demne".

Un element central al relatărilor din presa mainstream și al culturii celebrităților a fost prezentarea lui Zelensky ca fiind un "erou", care a apărat în mod altruist Ucraina împotriva tiraniei. Imaginea eroului în America este un tropar vechi, care provine dintr-un lung șir de exemple militare mai mari decât viața, cum ar fi personajele lui John Wayne în cel de-al Doilea Război Mondial, transformarea criminalului din războiul din Vietnam în "erou de război" John McCain, Ronald Reagan, Rambo, ucigașul de indieni Daniel Boone și mulți alții.

Propaganda este acum, în mod deschis, o parte importantă a arsenalului de război al SUA, iar guvernul nu face mare lucru pentru a o ascunde. Pe lângă transporturile masive de arme pe care SUA și aliații săi din NATO le furnizează ucrainenilor pentru a-i ucide pe rușii din țară și din străinătate, aproximativ 150 de firme de PR americane și internaționale, potrivit PRWeek, inclusiv o firmă britanică cu legături strânse cu partidul conservator aflat la putere, s-au oferit să furnizeze Ucrainei instrumente de propagandă - arme de înșelăciune în masă.

În același timp, nu a existat practic niciun reportaj despre dosarul lui Zelensky în ceea ce privește corupția, o problemă endemică pentru Ucraina, care este clasificată de organizația Transparency International, finanțată de SUA, Marea Britanie și corporații, drept cea mai coruptă țară din Europa. Pe lângă faptul că nu a reușit să îi doboare pe oligarhii care conduc țara (50 dintre ei dețin 45% din averea țării), inclusiv pe propriul său patron, miliardarul ucraineano-israeliano-cipriot Igor Kholomoisky, corupt și sancționat de SUA, Zelensky însuși a fost expus în documentele Pandora ca fiind un gonior, cu milioane de dolari ascunși în conturi offshore în Insulele Virgine Britanice și în proprietăți din Londra. Interzicerea oricărei opoziții politice, mediatice și intelectuale face ca ucrainenilor să le fie greu să afle despre mașinăriile sale financiare lipsite de eroism.

Ar trebui să luăm în serios intuiția teoreticianului politic german Carl Schmitt, care a susținut că statele-națiune puternice au nevoie de dușmani pentru a se defini și că "acțiunile și motivele lor politice pot fi reduse la distincția dintre prieten și dușman". Pentru Schmitt, "inamicul" nu trebuie să fie considerat rău, dar pentru Statele Unite, inamicul este întotdeauna legat de noțiunile religioase de imoralitate.

În cele din urmă, Schmitt și-a pus serviciile de informații în slujba celui de-al Treilea Reich, dar chiar Statele Unite au confirmat, prin primele sale acțiuni de tip "stay behind" în Ucraina și în alte părți ale Europei, că erau pregătite să adopte unele dintre tacticile, dacă nu chiar ideologia, recruților săi naziști.

Construirea Uniunii Sovietice, și apoi a Rusiei, ca inamic a servit cel puțin trei scopuri: crearea unei amenințări naționale pentru a distrage atenția publicului de la inegalitățile masive; justificarea construirii unui imperiu de securitate națională (polițienesc, imperialist), construit pe un complex militar-industrial-mediatic, cu un nivel extraordinar de cheltuieli militare; și organizarea unui vast complex de propagandă pentru a menține legitimitatea statului ca forță morală într-o lume amenințată de conducători malefici care încearcă să-i priveze pe americani de libertatea lor.

În realitate, chiar Statele Unite sunt cele care le răpesc faimoasele "patru libertăți" și care privează alte țări, în special din lumea a treia, de căile lor independente de dezvoltare și libertate.

Statele Unite au fost mult timp o societate puternic militarizată și, într-adevăr, au scăpat de război timp de numai 15 ani din existența lor.

Iar atunci când SUA nu invadează direct (în 84 de țări până în prezent), ele sponsorizează invazii și lovituri de stat împotriva unor țări care contravin intereselor lor strategice (Chile, Nicaragua, Indonezia, Yemen, Brazilia, Argentina, Angola, Venezuela, R. D. Congo, Gaza, Grecia, Ecuador, Ghana și multe altele).

Criza ucraineană este, de asemenea, un război sponsorizat, deoarece asaltul Kievului asupra regiunii Donbass este, în cele din urmă, în interesul SUA, deoarece resursele sale, inclusiv "o industrie a cărbunelui foarte dezvoltată, o industrie metalurgică a fierului, construcția de mașini, industria chimică și de construcții, resurse energetice enorme, o agricultură diversificată și o rețea densă de transport" sunt râvnite de capitalul și finanțele transnaționale.

Dincolo de Ucraina se află vastul teritoriu al Rusiei și o bogăție incalculabilă de energie, minerale strategice și alte resurse care sfidează un sistem capitalist corporatist expansionist și militarist precum cel al SUA. Există cu siguranță căi de ieșire din actuala criză din Ucraina, dar acestea presupun neutralizarea țării și transformarea ei într-un stat demilitarizat care, cu alianța SUA, respectă și aplică drepturile și egalitatea populației sale de etnie rusă.

De asemenea, Occidentul trebuie să recunoască, într-o anumită măsură, interesele legitime de securitate ale Rusiei, care au fost compromise de hoarda de forțe NATO mult prea aproape de granițele sale.

Conceptul de securitate a statului este consacrat în Carta ONU și, pentru a evita o catastrofă și mai mare, SUA trebuie să acționeze în conformitate cu dictatul ONU pentru pace și să elimine obstacolele din calea unei soluții negociate, care este în interesul pe termen lung al Ucrainei, al Rusiei și al restului lumii.

sursa: Géopolitique Profonde

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE