Sute de milioane de euro pe contracte cadru care ii asigura "moștenirea" primarului Băluță pentru viitorul consiliu local
Postat la: 26.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4, prin Primaria Sectorului 4, a atribuit 22 de contracte din acordul cadru uriaș de 150 milioane de euro pentru repararea unor școli din sector.
Acordul, semnat pe o perioadă de 4 ani pentru reabilitarea mai multor școli din sector, are valoarea între 717 și 749 milioane de lei, adică 150 și 156 milioane de euro. Aceste acorduri cadru sunt riscante deoarece antamează bugetul primăriilor pe mai mulți ani, cele mai multe dintre ele fiind semnate pe final de mandat. Obiectul contractului reprezintă „ lucrări de investiții, de modernizare, reparații, reabilitare, consolidare, instalații și construire la obiectivele/ clădirile aflate în administrarea Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti si a Direcțiilor descentralizate". Licitația a fost inițiată pe 31 ianuarie 2019, câștigătorii fiind stabiliți pe 17 septembrie anul trecut, și publicată pe e-licitatie pe 21 aprilie.
Contractul cadru a fost adjudecat de două firme: SC Erbașu SA și SC Palex Construcții Instalații. Imediat după licitație, la care au participat 6 firme, au fost stabilite și contractele subsecvente. Palex a primit deja 15 contracte în valoare de 84,5 milioane de lei, și Erbasu SA, 7 contracte, în valoare de 34,6 milioane de lei. Problema contractelor cadru care se desfășoară pe mai mulți ani este veche și generalizată la aproape toate marile unități administrativ teritoriale din țară. Puține lucrări, insa, se pretează la astfel de acorduri. De obicei, acestea sunt lucrări de complexitate redusă. Într-adevăr, există tentația de a atribui lucrări prin acord cadru.
Contractul uriaș semnat de Primăria Sector 4 are serioase probleme de legalitate, din moment ce caietul de sarcini nu cuprinde nici măcar numărul obiectivelor ce urmează a fi reabilitate sau construite. Pentru a realiza lucrări de modernizare și consolidare la construcții civile este necesar să existe Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (D.A.L.I), adică niște avize. Dar mai ales trebuie să existe o expertiză tehnică. În cazul nostru, primăria a estimat, fară să prezinte nicio dovadă că această estimare este corectă, cam ce lucrări sunt necesare pentru niste clădiri din sectorul 4. Nu precizează care sunt acele clădiri sau măcar numărul lor. Se încalcă grav legislația în vigoare, respectiv HG 907/2016 care spune clar care sunt etapele pe care un investitor trebuie să le parcurgă înainte de execuția lucrărilor. Lipsa bugetelor multianuale și împrumuturi de la bănci cu puțin timp înainte de expirarea mandatelor consilierilor locali și ale primarilor sunt alte probleme ridicate de semnarea acestor acorduri cadru.
Toate primăriile sunt acuma într-o goană nebună pentru a obține împrumuturi pentru finanțare lucrări. Autoritățile publice locale pot face împrumuturi, dar nu în orice condiții, ci trebuie să primească acordul ministerului de Finanțe, prin Trezorerie, pentru a nu depăși gradul de îndatorare. În cazul în care, după alegerile locale administrațiile se schimbă, se pune problema dacă aceste contracte de sute de milioane de euro mai pot fi modificate sau reziliate pe motiv că nu sunt benefice pentru comunitatea locală.
Pe lângă contractul privind renovarea școlilor, iata care mai sunt cele mai importante investiții din sectorul 4 care au fost parafate în ultimul an și jumătate:
- Întreținerea domeniului public - licitația a fost câștigată de întreprindere publică SC ADP4 SA, firmă din subordinea primăriei. Licitația avea condiții financiare foarte restrictive care sunt respectate doar de câteva firme din România. ADP4 a „câștigat" licitatia și va primi 144.129.687 de lei pe an timp de 4 ani pentru amenajarea sectorului cu obiectele alese de primarul Daniel Băluță împreună cu directorul ADP Marian Goleac.
- Renovare de străzi și construcția de parcări - Primăria s-a grăbit să semneze două contracte subsecvente în noiembrie 2018 pentru toate parcările care trebuiau construite. Suma totală de 234.234.760 de lei mi se pare foarte mare, reprezentând 30% din bugetul anual al primăriei și am dubii privind pregătirea tehnică a proiectelor respective.
- Salubrizare și deszăpezire - A fost semnat contractul cu Rosal pentru valoarea maximă de 390 milioane de lei în 4 ani. După sfârșitul contractului cu REBU, în martie 2017, SC ADP4 SA a preluat serviciile de salubrizare temporar. O parte din contract a fost subcontractat către Rosal. La licitatie s-au prezentat trei operatori si Rosal a câștigat licitația. La ora actuală o parte din serviciile de salubrizare sunt realizate în continuare de ADP4. Fix la trei luni după semnatura contractului, Rosal a cerut o creștere a tarifului cu 20%, creștere care a fost imediat aprobată de primarul Băluță.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu