SRI cumpără softuri cu care să poată analiza textele și imaginile publicate pe rețelele sociale!
Postat la: 06.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O structură din coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI) vrea să cumpere 15 licențe pentru o serie de programe care să analizeze texte și imagini. Programele respective permit analizarea automată a datelor existente inclusiv pe rețelele sociale (Facebook, Twitter sau Instagram) sau din mass media, putând localiza temporal sau geografic unde a fost scris un anumit grup de cuvinte.
Aceste softuri trebuiau instalate, offline, pe calculatoarele Institutului, iar pentru ele SRI este dispus să plătească aproape 400.000 de lei fără TVA. Atribuirea lotului scos la mezat a fost, însă, anulată, la finalul lunii septembrie, pe motiv că au avut loc „abateri grave de la prevederile legislative".
Institutul pentru Tehnologii Avansate, structură aflată în subordinea Serviciului Român de Informații, caută să achiziționeze o suită de aplicații software care să aibă funcționalități avansate de analiză a textului. Și este dispus să plătească pentru aceste programe nu mai puțin de 357.151,26 de lei fără TVA. Încă din 20 septembrie, ITA a publicat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț prin care a făcut cunoscut faptul că dorește să achiziționeze 15 licențe pentru analize de text, organizând, în acest sens, și o procedură simplificată de selecție de oferte.
Cele trei aplicații sunt „QDA Miner", „WordStat" și SimStat", care pot să funcționeze offline, on-permise, pe stațiile de lucru ale Institutului de Tehnologii Avansate.
Aplicația QDA Miner este o aplicație de analiză calitativă a datelor text și imagine, preluate din surse multiple, care permite identificarea de tipare și trenduri. Specialiștii consultați de „Jurnalul" arată, însă, că această aplicație oferă, de asemenea, asistență computerizată avansată pentru codificare cu mai mult de șapte instrumente de căutare text, inclusiv căutarea prin cuvinte cheie, regăsirea secțiunilor, un instrument puternic de căutare interogare. Ea integrează instrumente statistice și de vizualizare și oferă instrumente avansate, care permit asocierea coordonatelor geografice și temporale unui segment de text sau unei zone grafice.
A doua aplicație cerută de ITA este „WordStat", despre care susține că este „o aplicaţie cu funcţionalităţi de analiză de conţinut şi pe documentele de tip text, care permite extragerea de entităţi, cuvinte cheie sau teme de discuţie, clasificare automată pe categorii şi care beneficiază de instrumente de vizualizare interactivă". Însă, ea face mai mult decât atât. WordStat poate analiza o cantitate mare de date nestructurate în câteva secunde. WordStat oferă instrumente statistice și de vizualizare care sunt ușor de interpretat, cum ar fi frecvențele cuvintelor, gruparea, analiza corespondenței sau hărțile termice. Nu în ultimul rând, pachetul dorit mai conține aplicația „SimStat.
Întregul pachet dorit de SRI este implementat într-o gamă largă de utilizatori, inclusiv cercetări de piață, cercetători și profesioniști în domeniul informațiilor de afaceri, analiști ai criminalității, experți în detectarea fraudei, avocați și profesioniști, parajuriști, manageri de resurse umane, politologi, sociologi și etnografi, cercetători în științe sociale, medicină, psihologie și studii de comunicare, jurnalişti, istorici şi asistenţi de cercetare.
Primul lot al acestui contract fiind anulat, din motivele precizate anterior, Institutul pentru Tehnologii Avansate a derulat, totuși, achiziția în vederea atribuirii unui al doilea lot. Acesta constă într-o platformă IBM SPSS Statistics-Statistical Package for Social Sciences (pachete statistice pentru științe sociale. Este vorba despre o platformă software cu funcţionalităţi de analiză statistică, modelare a relaţiilor liniare şi non-liniare, precum şi de abordare a tuturor aspectelor unui proces analitic, de la pregătirea şi managementul datelor la analiză şi raportare, pentru care entitatea SRI a pus la bătaie nu mai puțin de 88.294,1 lei fără TVA.
La procedura simplificată de selecție, a fost depusă o singură ofertă admisibilă, iar, la data de 2 noiembrie 2022, a atribuit contractul, pentru suma de 83.308 lei fără TVA (99.136,52 lei cu TVA inclusă). Compania care și-a adjudecat lotul se numește SC Pragma Computers SRL, firmă abonată inclusiv la contractele Direcției Naționale Anticorupție.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu