Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Postat la: 10.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
Producătorii, GSK și Pfizer, care produc vaccinurile Arexvy și, respectiv, Abrysvo, trebuie să includă acum un avertisment care să indice un risc de sindrom Guillain-Barre (GBS) după vaccinare, conform unei declarații din 7 ianuarie a agenției.
SGB este o afecțiune rară în care sistemul imunitar ajunge să deterioreze celulele nervoase, ceea ce duce la slăbirea mușchilor și la o posibilă paralizie aproape totală, în funcție de gravitate.
RSV este un virus respirator comun care infectează gâtul, nasul și plămânii și care se răspândește de obicei în timpul anotimpurilor de toamnă și iarnă. Persoanele infectate pot prezenta simptome similare cu cele ale unei răceli obișnuite, cum ar fi curgerea nasului, congestia, strănutul și tusea.
FDA a declarat că următoarea declarație urmează să fie inclusă în secțiunea Avertismente și precauții a celor două vaccinuri: „Rezultatele unui studiu observațional postcomercializare sugerează un risc crescut de sindrom Guillain-Barré în timpul celor 42 de zile de la vaccinarea cu Abrysvo" sau cu «Arexvy» pentru acest vaccin.
Arexvy este utilizat de persoanele în vârstă de 50 de ani și peste pentru a face față bolilor tractului respirator inferior cauzate de RSV, în timp ce Abrysvo a fost aprobat pentru utilizare la adulții în vârstă de 18 ani și peste.
Abrysvo este, de asemenea, utilizat de femeile însărcinate care au între 32 și 36 de săptămâni de vârstă gestațională pentru a proteja sugarii de la naștere până la vârsta de șase luni. Cerința de etichetare urmează unui studiu observațional efectuat de FDA.
În cadrul studiului, agenția a constatat că există un „risc crescut de SGB în timpul celor 42 de zile care urmează vaccinării, cu un exces estimat de 9 cazuri de SGB la un milion de doze de Abrysvo și un exces estimat de 7 cazuri de SGB la un milion de doze de Arexvy administrate persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste".
Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate, FDA a stabilit că „beneficiile vaccinării cu Abrysvo și Arexvy continuă să depășească riscurile acestora".
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), simptomele timpurii ale GBS pot include senzații de slăbiciune și furnicături.
„Persoanele cu GBS simt de obicei mai întâi aceste simptome la ambele picioare. Apoi, ei ar putea simți aceste simptome în brațe și în partea superioară a corpului", se spune. „Simptomele pot progresa pe parcursul orelor, zilelor sau săptămânilor". Slăbiciunea continuă să crească până când persoanele sunt incapabile să folosească anumiți mușchi.
„Persoanele cu GBS trebuie să fie spitalizate", a declarat agenția. „Majoritatea oamenilor încep să se recupereze la 2-3 săptămâni după debutul simptomelor. Recuperarea poate dura atât de puțin cât câteva săptămâni sau atât de mult cât câțiva ani. Majoritatea oamenilor se recuperează complet, dar unii au leziuni nervoase permanente. Unii oameni au murit din cauza SGB."
Actualizarea etichetei vaccinului RSV vine în contextul în care activitatea generală a bolilor respiratorii în Statele Unite este considerată a fi la un nivel „ridicat", activitatea RSV fiind „foarte ridicată în multe zone ale țării, în special la copiii mici", potrivit CDC.
„Vizitele la departamentul de urgență și spitalizările sunt cele mai mari la copii, iar spitalizările sunt ridicate în rândul adulților în vârstă în unele zone."
Agenția recomandă ca toți copiii să fie protejați de RSV fie prin vaccinarea mamelor, fie prin administrarea unui anticorp sugarului.
Chiar dacă mama nu prezintă un risc ridicat de RSV sever, vaccinarea este importantă, deoarece femeia însărcinată va „transmite protecția" copilului său, a declarat CDC. „Este nevoie de două săptămâni pentru a dezvolta protecție (anticorpi) și pentru ca protecția să treacă la copil".
Această protecție durează în primele șase luni de viață ale bebelușului „în timp ce acesta prezintă cel mai mare risc de a suferi de RSV sever".
Femeilor gravide care au făcut deja un vaccin RSV în timpul unei sarcini anterioare nu li se recomandă să îl facă din nou. În schimb, copilul ar trebui să primească nirsevimab, un anticorp.
CDC recomandă anticorpi pentru „toți bebelușii mai mici de opt luni născuți din mame care nu au primit un vaccin matern împotriva RSV (Abrysvo de la Pfizer) în timpul sarcinii".
Pentru adulții mai în vârstă, CDC recomandă vaccinarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 60 și 74 de ani care prezintă un risc crescut de RSV sever și a tuturor persoanelor cu vârsta de 75 de ani și peste.
Cu toate acestea, agenția avertizează că vaccinarea ar putea duce la anumite efecte adverse. „Reacții adverse precum durere, roșeață și umflături în locul unde este administrată injecția, oboseală, febră, dureri de cap, greață, diaree și dureri musculare sau articulare pot apărea după ce ați primit un vaccin RSV."
„Aceste reacții adverse sunt de obicei ușoare. Pacienții care au prezentat aceste simptome la administrarea altor vaccinuri ar putea fi mai predispuși să le prezinte după administrarea unui vaccin RSV", se arată în comunicat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 2.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 3.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 4.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 5.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 6.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 7.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 8.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu