Se întorc rușii în fortărețele Războiului rece?
Postat la: 31.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă jurnaliștii site-ului navalnews.com. Conflictul sângeros din Ucraina nu ar fi trezit doar retorica războiului rece. Din câte afirmă unii specialiști militari, cu această ocazie, Kremlinul resuscitează marile baze ridicate de sovietici din imediata apropiere a României.
Imagini și comentarii recente publicate pe siteul de specialitate navalnews.com sugerează că Armata Roșie desfășoară lucrări ample de reconstrucție a unor baze militare din războiul rece, din peninsula Crimea, ocupată în urma agresiunii asupra Ucrainei din 2014. Este vorba despre despre lucrări de consolidare și modernizare demarate în porturile Balaklava și Sevastopol, despre care nu se știe sigur în ce scop vor fi folosite. Cel puțin așa reiese din articolul cu pricina. Sau poate că occidentalii trimit, indirect, prin intermediul presei, semnale omologilor ruși, conform dictonului serviciului secret al armatei SUA : "Noi credem în Dumnezeu, dar suntem cu ochii pe toți ceilalți."
Lucrări militare sau civile ?
Jurnaliștii de la navalnews.com spun despre golful Balaklava că este o intrare îngustă și contorsionată aflată la circa 5 mile sud de orașul istoric Sevastopol. Stânca abruptă și golașă oferea protecție naturală împotriva inamicului și a furtunilor flotei de submarine aduse aici pentru reparații și puncte importante de observație la înălțime. Ruinele medievale cu vedere la Balaklava sunt o atracție turistică populară, iar portul în sine este plin de iahturi. Tunelurile submarine săpate de sovietici în anii '50, în aripa de vest a muntelui au fost abandonate și uitate, unde Marina ucraineană a amenajat un muzeu. În anul 2021, rușii ar fi adus aici un submarin vechi, din clasa Romeo, S-49. Din când în când, în golf andocau nave militare și multe alte ambarcațiuni civile. Autorii articolelor susțin că după reactivare, noua infrastructură de la Balaklava ar putea adăposti nave de război de clase diferite și este de așteptat ca satelitul bazei de la Sevastopol să găzduiască submarinele din clasa Kilo. Imaginile prezentate arată lucrări la cheiul de la intrarea în fosta bază subpământeană din golful Balaklava, dar nu este clar dacă macaralele plutitoare și barjele cu materiale extind infrastructura militară sau civilă.
Un trecut glorios
Înainte de 1989, satelitul militar al portului Sevastopol, orășelul Balaklava era trecut la secret și închis pentru ochii curioșilor. În doc, patrulele erau ceva obișnuit iar civilii puteau circula decât cu o "propiska" specială emisă de autoritățile militare sovietice. Mica așezare din golful cu același nume are o istorie de peste 2500 de ani și este menționată de Homer în opera sa Odiseea. Balaklava este străjuită de muntele Tauros și de ruinele fortăreței genoveze Cembalo ( secolul al XV - lea ). După prăbușirea imperiului sovietic, zidurile neamenajate ale castelului puteau fi vizitate plătind o taxă de câteva grivne. Se spune că, în apropiere, s-ar fi scufundat fregata Printul Negru care avea la bord o uriașă comoară. Cu mii de ani în urmă, legendarul Iason, însoțit de argonauții săi ar fi trecut și el prin Balaklava, în căutarea lânii de aur. În acest sens vă readucem aminte că, în 2018, cercetătorii implicați în proiectul Black Sea Map au descoperit în straturile groase de hidrogen sulfurat ale Mării Negre, o epavă scufundată în urmă cu 2.400 de ani. În lipsa oxigenului, nava antică s-a păstrat aproape intactă. Se pare că relicva ar fi navigat în epoca descrisă de Homer, fiind comparată cu picturile de pe vasele grecești de ceramică care ilustrau epopeele Odiseea și Iliada. Oamenii de știință au prezentat, în premieră, imagini detaliate ale elementelor constructive din lemn (catargul, cârma și băncile de vâslit) asemănătoare cu ce găsiseră în picturi. Presa internațională nota că arheologii și oceanografii cred că se află în fața celei mai vechi epave găsite vreodată în adâncuri.
Un moment important de menționat din istoria Balaklavei este data de 25 octombrie 1854, când o forță expediționară britanică a învins cavaleria rusă, mult mai numeroasă, în timpul războiului Crimeei. Forța expediționară britanică învingătoare a primit porecla " The thin red line ".
Nume de cod 825 GTS
Golful Balaklava, dar mai ales muntele Tauros nu este subiectul acțiunilor de monitorizare și spionaj militar, de ieri de azi. Zona a fost cercetată intens de sateliții militari americani și în era sovietică. La vremea aceea, peretele de stâncă gros de zeci de metri ascundea cea mai mare fortăreață subterană a războiului rece, obiectivul 825 GTS, complex militar subteran unde erau adăpostite, realimentate și reparate o parte dintre submarinele nucleare ale URSS.
825 GTS este o combinație de canale subterane inundate, cu docuri uscate pentru submarine, ateliere și depozite de armament special. Fortăreața sovietică a fost construită în patru ani și a fost proiectată să reziste la explozii nucleare de 100 de kilotone. Baza militară era pregătită să susțină toată populația orașului ( aprox. 3000 de suflete ) timp de trei ani. Avea sisteme de alimentare cu aer autonome, generatoare diesel uriașe, conducte de apă și de combustibil subterane și avea cale ferată proprie. La nevoie, toate acestea erau complet izolate de uriașe porți închise ermetic. Se spune că după închiderea marilor porți erau eliberați în mare, paznicii bazei, delfini special antrenați și echipați cu arme antiscafandru în centrele de instrucție și dresură dezoltate de Armata Roșie. Presa internațională a semnalat redeschiderea programului delfinilor militari în 2012 de către marina ucraineană, când aceasta a rătăcit trei mamifere. URSS și SUA au folosit mamiferele marine ( delfinii și leii de mare ) pentru a transporta instrumente pentru scafandri și pentru detectarea torpilelor, minelor și altor muniții la adâncimi de lucru de până la 120 de metri.
În afară de portile blindate, pentru blocarea de urgență, sovieticii proiectaseră și un sistem gonflabil. Căile de acces în munte erau acoperite cu plase de camuflaj. Existau și alte utilități ca : posturi de comandă, brutării, depozite de hrană și combustibili, spital, cantine, bucătării, băi, dușuri, camere de odihnă.
Se spune că instalația militară subterană 825 GTS era cea mai mare bază din lume de acest tip, având o suprafață de 300.000 m pătrați. Tunelurile subterane, lungi șerpi în stâncă, bine căptușite cu beton, au rămas pustii după 1991. Numai tunelul principal are o lungime de 500 de metri, 12 metri lățime, 18 m înălțime și 7 m adâncime. Galeriile atelierelor și depozitele de rachete, mine și torpile, lungi de 300 de metri, adăposteau până la 14 submarine de diverse clase. În 1991, odată cu împărțirea Flotei Mării Negre între Rusia și Ucraina, submarinele și tot echipamentul secret sovietic au fost retrase.
Sub stăpânirea ucraineană, conductele și ușile etanșe gigantice s-au degradat. Baza militară a fost prădată. Marile docuri plutitoare folosite la repararea submarinelor au fost mutate la Sevastopol, unde se pare că există o bază militară subterană similară de circa 350.000 de metri pătrați.
Semnalul dat de Putin
Teoria redeschiderii și modernizării bazelor militare submarine sovietice din Marea Neagră este confirmată de evenimentele petrecute în Balaklava, la un an după prima agresiune a Rusiei din Crimeea.
Vizita țarului Vladimir Putin în peninsulă a ținut prima pagină a ziarelor în 2015, cu atât mai mult cu cât aceasta a avut loc în contextul escaladării conflictului militar din estul Ucrainei. Imagini cu președintele Federației Ruse, scufundându-se în adâncuri la bordul unui minisubmarin în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea au făcut ocolul globului. Oficial, batiscaful la bordul căruia s-au scufundat cu rândul, la 83 de metri adâncime, atât președintele Putin, cât și premierul Dmitri Medvedev, ar fi analizat o epavă ( galeră bizantină din secolul X ) în zona golfului Balaklava. "Galera este destul de greu de văzut, pentru că este acoperită de 40 de centimetri de mâl, dar nava are 27-30 de metri lungime şi 13-15 metri lăţime", a declarat Putin după scufundarea care a durat 45 de minute. Să fi venit conducerea Kremlinului doar într-un efort de a impulsiona turismul din peninsulă, paralizat de embargoul internațional după ocupația abuzivă a peninsulei ? Puțin probabil. Balaklava, locul în care s-a deplasat pentru câteva zile polul de putere rusesc era un vechi obiectiv militar reintrat în atenția Kremlinului pentru valoarea sa strategică.
Eduard Ovidiu Ohanesian
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu