ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Scurgere de documente: Lista comisarilor europeni cu cele mai multe proprietăți, bani și influență

Postat la: 03.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Europarlamentarii comisiei JURI au verificat joi, 3 octombrie, dacă cei 26 de potențiali comisari sunt sau nu apți să-și facă treaba în deplină independență. Președinta, Ursula von der Leyen, nu este inclusă în procesul de screening.

Publicația Politico a consultat declarațiile de avere ale comisarilor și a ajuns la concluzia că nu există niciun indiciu că cineva ar fi făcut ceva ilegal, dar au existat unele detalii care au ieșit în evidență atunci când jurnaliștii au analizat declarațiile, inclusiv portofoliul imobiliar extins al candidatului grec și propriile firme de consultanță ale candidaților sloveni și portughezi.

Comisia JURI are putere reală, deoarece poate respinge un candidat dacă se constată un conflict de interese major. Dar membrii săi au avut la dispoziție doar trei zile înainte de întâlnirea de joi pentru a examina sute de pagini de declarații furnizate de comisari înșiși - într-un proces atât de opac încât nu mai este loc pentru un control real. O a doua întâlnire pentru continuarea discuțiilor este așteptată în următoarele două săptămâni.

Pe hârtie, declarațiile trebuie să includă, de exemplu, informații din ultimul deceniu referitoare la angajatorii anteriori, detalii despre acțiunile în companii și alte active și implicarea în grupuri de reflecție, partide politice sau ONG-uri. Declarațiile se aplică și partenerilor și copiilor (dar nu și altor membri ai familiei). Regulile sunt destul de flexibile, deoarece comisarii pot alege să nu completeze anumite răspunsuri dacă consideră că nu există un conflict de interese.

Dacă deputații europeni fac cercetări suplimentare depinde de fiecare parlamentar în parte. Deși pot căuta informații disponibile public, pot cere candidaților mai multe detalii sau chiar îi pot chema pentru interogatoriu, dar membrii JURI nu au puterea de a investiga pe deplin.

Ceea ce ar putea constitui un conflict de interese este afectat și de politica parlamentară: Unele grupuri politice decid să nu ridice întrebări despre un comisar dintr-un grup de opoziție în schimbul unui tratament similar pentru comisarul propriului grup. Negocierile nu au loc în mod public, iar declarațiile sunt păstrate secrete pe tot parcursul procesului.

„Acesta este un proces profund viciat, lipsit de transparență, în care regulile împiedică un control semnificativ al acestor declarații", a declarat Nicholas Aiossa, directorul Transparency International UE.

Grecul Apostolos Tzitzikostas are cea mai impresionantă listă de proprietăți, cu patru pagini din declarația sa care detaliază proprietatea sa parțială sau totală asupra a 16 apartamente, 655.463 m2 de teren (adică de aproximativ șase ori suprafața Parisului), șase magazine și, de asemenea, mai multe garaje și spații de depozitare în toată Grecia. Familia Tzitzikostas este unul dintre cei mai mari latifundiari din țară, cu proprietăți funciare care datează de secole, potrivit unui oficial grec, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber. Familia Tzitzikostas este una dintre cele mai bogate din nordul Greciei.

Portofoliul lui Tzitzikostas va include industria Turismului, ridicând întrebări cu privire la deciziile pe care le-ar putea lua și care ar putea afecta valoarea proprietăților sale, a declarat un deputat european care a avut acces la declarație, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber. Politicianul grec, care declară, de asemenea, că deține acțiuni în valoare de peste 200 000 de euro în diverse întreprinderi (de la produse lactate la energie fotovoltaică), a primit, de asemenea, finanțare din partea politicii agricole comune a Europei pentru una dintre fermele sale, în valoare de 18.116 de euro.

Italianul Raffaele Fitto a declarat că deține șapte apartamente, în timp ce are acțiuni în alte trei. Activele sale imobiliare, toate situate în Italia, includ, de asemenea, terenuri, două garaje și o pivniță. Politicianul din partidul de dreapta al Giorgiei Meloni, care și-a făcut cariera în sectorul public, este așteptat să preia portofoliul coeziunii și reformei. El declară, de asemenea, că deține 15% dintr-o farmacie din Brindisi, în sudul Italiei, a cărei valoare este estimată - de Fitto însuși - la 150.000 de euro.

Se pare că și Ekaterina Zaharieva, nominalizată de Comisia bulgară, și-a creat o avere imobiliară. În 2008, ea a cumpărat un teren de 6 850 m2, inclusiv o casă de vacanță în peninsula grecească Halkidiki, precum și un apartament în capitala țării sale, Sofia. Între 2016 și 2018, Zaharieva a cumpărat alte două case și parcele de teren în Bulgaria.

Slovena Marta Kos a declarat aproximativ 1 milion de euro în conturi de economii.

Alți aspiranți la postul de comisar pot avea, de asemenea, averi, dar mulți dintre ei nu au împărtășit detalii despre activele lor. Actualul comisar Valdis Dombrovskis, de exemplu, a depus un formular aproape gol.

Într-o declarație, Dombrovskis a declarat pentru POLITICO: „Declarațiile mele de interese sunt publice de 10 ani și sunt completate pe deplin în conformitate cu regulile aplicabile... De deja 10 ani sunt membru al Comisiei Europene și, în consecință, nu există multe activități din trecut au rămas de declarat."

„Am luat o decizie conștientă de a nu investi în niciun fel de acțiuni sau obligațiuni ale companiilor sau instrumente similare pentru a evita orice percepție a unui posibil conflict de interese și nici nu am desfășurat activități comerciale," a spus acesta.

Tratatele UE prevăd că membrii Comisiei „se abțin de la orice acțiune incompatibilă cu funcțiile lor" și, prin urmare, se abțin de la orice alte activități profesionale în timpul mandatului lor. Pentru a garanta acest lucru, declarația de interese ar trebui să includă multe detalii pentru a se asigura că un comisar este exclus de la a lucra la anumite probleme în cazul în care există un conflict. În practică, niciun comisar nu a completat toate căsuțele din declarația sa.

Kaja Kallas din Estonia declară doar că are conturi bancare și economii. Secțiunea referitoare la interesele financiare ale soților sau partenerilor a fost lăsată goală, în ciuda unei controverse apărute în 2023 cu privire la deținerea de către soțul său a unor acțiuni într-o afacere cu legături cu Rusia. Cu toate acestea, ea detaliază ulterior pozițiile acestuia în patru entități juridice - Tristock, Tallinn Directors Club, AS Framm și Novaria Consult.

Românca Roxana Mînzatu, nominalizată pentru funcția de vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire, a înființat o firmă de consultanță în aprilie 2021 pentru a ajuta întreprinderile să acceseze fonduri UE între funcțiile sale de ministru al fondurilor europene în 2019 și de secretar de stat pentru coordonarea programelor finanțate de UE între decembrie 2021 și iulie 2024.

Ea a transferat proprietatea totală a companiei în februarie 2022, chiar înainte de a-și asuma rolul de secretar de stat, potrivit documentelor obținute de POLITICO. În ciuda faptului că a anunțat o suspendare a activității începând cu ianuarie 2022, compania a avut un venit în 2023 - pe care Mînzatu nu l-a declarat. La momentul publicării, Mînzatu nu a răspuns Politico la o solicitare de comentarii.

Portugheza Maria Luis Albuquerque a ridicat întrebări în propria țară pentru modul în care a trecut fără efort de la sectorul privat la poziții guvernamentale cheie. Albuquerque nu ascunde acest lucru în declarația sa, oferind legislatorilor o descriere generală a implicării sale anterioare în companii. Cu toate acestea, ea a omis orice alte detalii privind structura acționariatului sau veniturile propriei companii de consultanță, Roundatmosphere. Deținută de ea și de soțul ei, afacerea a obținut 170 000 de dolari în 2023 și 132 000 de dolari în 2022, conform datelor financiare furnizate de Informa. Contactată pentru comentarii, echipa lui Albuquerque a confirmat că declarația a fost depusă și este în curs de procesare de către Parlament, adăugând că „nu ar fi oportun să comenteze orice scurgeri sau speculații" între timp.

Luxemburghezul Christophe Hansen, viitorul comisar pentru Agricultură, are legături foarte importante. Soția sa lucrează ca asistent în cabinetul președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, iar vărul său este ministrul luxemburghez al Agriculturii - deși nu a declarat această ultimă informație, deoarece comisarii sunt obligați să divulge doar detaliile referitoare la soți și copii.

Hansen a fost președintele unei asociații de creștere a animalelor mici (Union des Sociétés Avicoles du Grand-Duché du Luxembourg) din 2015. El a promis că va demisiona dacă va fi numit în funcție. La momentul publicării, Hansen nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Teresa Ribera din Spania, vicepreședinte executiv pentru o tranziție curată, echitabilă și competitivă, este bine conectată în cercurile internaționale din domeniul climei. Înainte și în timpul mandatului său de ministru al energiei și mediului din Spania, aceasta a lucrat cu peste 10 ONG-uri internaționale, grupuri de reflecție și agenții care se ocupă cu clima și mediul. Contactată pentru comentarii, echipa lui Ribera a confirmat doar că declarația de interes a fost trimisă.

Lituanianul Andrius Kubilius, comisar pentru apărare și spațiu, a co-fondat în 2019 „Friends of European Russia Forum", care sprijină opoziția și societatea civilă din Rusia. El este, de asemenea, membru al unei asociații care se arată foarte critică la adresa Chinei. Kubilius a fost, de asemenea, membru al consiliului internațional de consilieri al Institutului Republican Internațional din 2016 până în 2019. IRI este un grup nonprofit care primește fonduri federale americane pentru a ajuta țările să dezvolte mecanismele democrației. La momentul publicării, Kubilius nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Înainte de a fi aleasă de Slovenia pentru funcția de comisar, Marta Kos lucra pentru firma de lobby Kreab din Bruxelles în calitate de consilier principal și deținea, de asemenea, propria sa firmă de consultanță înregistrată în Elveția. Deși a declarat anterior că nu se consideră lobbyistă, Kos enumeră UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, drept unul dintre clienții săi pentru misiuni de „advocacy" în 2021 la nivelul ONU „și al organismelor sale cele mai relevante". Kos, care ar putea supraveghea procesul de extindere, nu a declarat în mod voluntar că soțul ei este „domnul Europa" elvețian Henri Getaz, fost secretar general al Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS). La momentul publicării, Kos nu a răspuns la o cerere de comentarii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE