Schema prin care, cu ajutorul Vioricai Dancila, Firea incearca sa isi salveze companiile municipale ilegale
Postat la: 27.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu sprijinul Guvernului Dancila, Gabriela Firea va incerca sa salveze, miercuri, companiile municipale pe care le-a infiintat cu incalcarea legii. Iata cum va proceda.
Inca din toamna anului trecut, in urma unei sesizari a USR, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca administratia Firea a infiintat 20 dintre cele 22 de companiil municipale cu incalcarea legii.
Motivul: hotararile de infiintare ale celor 20 de companii fusesera adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) doar cu majoritate absoluta (cu vot favorabil din partea a jumatate plus unu dintre consilieri) in loc de majoritate calificata (adica avand votul favorabil a doua treimi dintre consilieri), asa cum ar fi fost legal.
Dintre cele 22 de companii municipale existente, singurele care nu fusesera declarate ilegale de instanta erau Trustul de Cladiri Metropolitane (infiintat in prealabl, legal) si Compania Municipala Cimitire (care se infiintase dupa ce USR deschisese procesul).
In ciuda deciziei definitive a instantei, Gabriela Firea a negat in permanenta ca ar fi infiintat ilegal cele 20 de companii municipale. De fapt, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a si incercat - printr-o cale extrordinara de atac - sa anuleze decizia Curtii de Apel. Dar a esuat.
Cu toate astea, PMB tot n-a dizolvat companiile carora le acordase - prin majorari de capital si imprumuturi - circa 600 de milioane de euro din banii publici ai bucurestenilor.
Dimpotriva, primaria a incercat, in repetate randuri, sa obtina sprijinul consilierilor generali pentru "confirmarea infiintarii" companiilor. Cu alte cuvinte, Gabriela Firea a incercat sa convinga doua treimi dintre consilierii generali sa voteze pentru legalizarea celor 20 de companii municipale infiintate in 2017 si sa gireze continuarea activitatii lor.
Strategia Gabrielei Firea n-a functionat, insa, decat in foarte mica masura. Cu alte cuvinte, primarul general a convins parte dintre consilierii Opozitiei sa voteze o scindare a Companiei Municipale Energetica SA in doua companii mai mici. Acest vot a fost dat, insa, sub imperiul urgentei, in speranta ca scindarea va permite evitarea colapsului termoficarii centralizate din Capitala.
In cazul celorlalte companii municipale, insa, consilierii generali ai Opozitiei au refuzat sa voteze "confirmarea infiintarii", din mai multe motive.
Printre aceste motive se numara - asa cum au explicat pe larg consilieri de la USR si PNL - faptul ca o "confirmare a infiintarii" companiilor reprezinta un gir pentru modul in care acestea au cheltuit pana acum banii bucurestenilor, intr-o maniera opaca, fara a da suficiente detalii despre angajarile, lucrarile si achizitiile pe care le-au facut.
Consilierii USR nu s-au multumit, insa, doar cu vorbe, ci au mers chiar mai departe si au sustinut in instanta ca PMB trebuie sa dizolve companiile municipale. Una peste alta, zilele Holdingului Municipal infiintat de administratia Gabriela Firea pareau numarate.
Cu toate astea - de parca nici n-ar fi observat deciziile instantei - primarul general al Capitalei le-a propus consilierilor generali, la finele lunii mai 2019, sa adopte noi bugete pentru companiile municipale, in baza carora acestea sa functioneze si in 2019. Din documentele prezentate in sedinta CGMB reiese clar ca Gabriela Firea nici nu luase in calcul desfiintarea companiilor. Ba dimpotriva, se pregatea sa le extinda, aproape dublandu-le numarul de angajati, in acest an.
In prima instanta, la sedinta din mai, CGMB a respins bugetele companiilor municipale. Le-a adoptat, insa, in urmatoarea sedinta, adica in cea din luna iunie.
Ulterior, administratia Firea a gasit modalitatea de a incerca din nou sa legalizeze companiile. Mai exact - admitand de aceasta data existenta unui "viciu" in procesul de infiintare a societatilor - Gabriela Firea le propune din nou consilierilor generali sa confirme infiintarea acestora. De ce o face, in conditiile in care a mai incercat si a esuat?
E foarte simplu: pentru ca intre timp, la finele lunii iunie, Cabinetul Dancila a adoptat, prin ordonanta de urgenta, mai multe modificari ale Codului Administrativ. Iar printre aceste modificari se numara si unele care permit ca proiectele de hotarare referitoare la administrarea patrimoniului - cum sunt proiectele legate de companiile municipale din Capitala - pot fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri. Iar in aceste conditii, cu voturile consilierilor PSD si ALDE (adica a 28 din 55 de consilieri), administratia Firea ar putea "confirma infiintarea" companiilor municipale.
Ce se va intampla, ramane de vazut, in conditiile in care, la cea mai recenta sedinta a CGMB, trei dintre consilierii generali ai PSD nu au votat pentru adoptarea bugetelor companiilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu