Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scandalul ouălor otrăvite: Un român a dus biocidul Fipronil în ferme de păsări din Olanda şi Belgia

Postat la: 26.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorii belgieni au cerut patru ani de închisoare şi o amendă de 800.000 de euro pentru proprietarul firmei care a comercializat biocide cu Fipronil pentru fermele de pui din Belgia şi Olanda. Acesta a susţinut că a cumpărat substanţa interzisă de la un comerciant român.

Urmărit în faţa Curţii Penale din Anvers, Belgia, pentru rolul său în scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, Patrick R. a recunoscut, zilele trecute, prin intermediul avocatului său că nu a solicitat avizul şi nu a menţionat prezenţa Fipronil pe eticheta produsului său dezinfectant numit „Dega-16". El a povestit că a cumpărat substanţa activă de la un comerciant român care vindea en-gros diferite produse veterinare şi nu s-a gândit că ar fi putut conţine substanţe interzise, întrucât aceasta era comercializată în UE, relatează Sudinfo.be.

În iulie 2017, Autoritatea olandeză pentru siguranţa produselor alimentare şi de consum (NVWA) a efectuat o inspecţie după ce Agenţia Federală pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Belgia a alertat NVWA în iunie 2017 că Fipronil a fost găsit în ouă provenite de la o companie belgiană care a făcut dezinfecţie cu un produs numit „Dega-16" împotriva acarienilor roşii.

Belgianul Patrick R. a fost furnizorul produsului către o firmă olandeză care se ocupa cu dezinsecţia fermelor de pui. Această firma a curăţat, între 2015 şi 2017, circa 20% din toate fermele de păsări din Olanda. Când acest lucru a fost dezvăluit în 2017, sute de ferme au fost închise, milioane de pui au fost ucişi şi zeci de milioane de ouă distruse. În Belgia, 76 de fermieri şi 31 de firme din sectoarele de prelucrare şi distribuţie afectaţi de utilizarea ilegală a fipronilului au înregistrat pagube de 12 milioane de euro, a relatat presa olandeză.

Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişnitele, gărgăriţele şi alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman, conform unui comunicat emis, în 2017, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În comunicat se mai arăta că „din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Natională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe baza de fipronil (substanţa activă)".

Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), Institut Naţional de Referinţă din subordinea ANSVSA a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conţine Fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competenţelor specifice). Acest produs se utilizează ca insecticid în: locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, şcoli,închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare), se mai arată în comunicat.

Utilizarea Fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucţiunile de folosire şi domeniul pentru care este destinat, concluzionau specialiştii români. În 2013, în EU a fost interzisă tratarea seminţelor cu pesticide care conţin Fipronil, deoarece prezintă un risc acut pentru populaţia de albine a Europei. România şi Spania au fost singurele ţări care au votat împotriva acestei decizii.

În 2018, brandul de medicamente veterinare din Franţa - „Botanic" a retras de pe rafturile magazinelor pentru animale de companie produsele pe bază de Fipronil din cauză că este periculos, printre altele, pentru dezvoltarea creierului copiilor. „Analizând părul copiilor pentru a măsura expunerea lor la 53 de pesticide suspectate de a fi perturbatoare endocrine, asociaţia Générations Futures a observat expunerea „foarte semnificativă" la fipronil în familiile care utilizează antiparazitare pentru câini sau pisici.

Această substanţă, care este dăunătoare prin simplul contact, putând contamina şi bebeluşii prin laptele matern, este clasificată ca posibil cancerigen de către Agenţia din SUA pentru Protecţia Mediului (EPA). Şi un studiu publicat în martie în Journal of Alzheimer's Disease arată că fipronilul şi derivatul acestuia, fipronil-sulfonă, induc modificări tipice bolii Alzheimerale în creierul şobolanilor", scria Liberation în 2018.
„Broşura angrosistului român a precizat că produsul ar putea fi utilizat la operaţiunile de creştere a animalelor"

Pieter Helsen, avocatul belgianului acuzat că a comercializat substanţe biocide cu Fipronil utilizate în fermele de pui din Belgia şi Olanda a susţinut: „Intenţia clientului meu nu a fost de a-şi induce în eroare clienţii, ci nu a dorit să facă publică reţeta amestecului său concurenţilor săi. Clientul meu chiar a crezut că a descoperit găina cu ouăle de aur".

Patronul firmei Agro Remijsen, care comercializase un produs de dezinfecţie a fermelor de păsări care conţine Fipronil în Belgia şi Olanda, neagă orice intenţie frauduloasă. Vineri, avocatul său a dezvăluit geneza produsului periculos. Potrivit acestuia, şefii companiei olandeze de dezinfecţie „Chickfriend" l-au găsit pe clientul său, Patrick R., când căutau un produs eficient împotriva acarienilor roşii la păsările de curte. Suspectul a cumpărat apoi Fiprocid, un produs care conţine Fipronil, de la un angrosist român, a mai spus avocatul.

„Broşura angrosistului a precizat că produsul ar putea fi utilizat la operaţiunile de creştere a animalelor, astfel încât clientul meu nu a fost îngrijorat. Deoarece produsul era comercializat în UE, el a presupus că nu are nevoie de autorizaţie. Recunoaşte că a făcut o greşeală ", a adăugat avocatul său. Patrick R. a furnizat apoi produsul companiei olandeze de dezinfecţie adăugând mentol şi ulei de eucalipt pentru a preveni înfundarea duzelor sistemelor de pulverizare. El şi-a numit amestecul „Dega-16", dar nu a menţionat prezenţa Fipronilului, o substanţă periculoasă pentru sănătatea umană, fapt care a indus în eroare mulţi fermieri.

Avocatul spune că clientul său „a jucat întotdeauna cu cărţile pe masă" cu companiile care au cumpărat Dega-16 de la el: „Ştiau că produsul conţine Fipronil." Procuratura a cerut, joi, o pedeapsă de patru ani de închisoare împotriva lui Patrick R. şi o amendă de 800.000 de euro. Apărarea consideră că sentinţa este prea dură. După ce afacerea sa a dat faliment, Patrick R. nu a putut găsi un loc de muncă. Avocatul său pledează pentru o sentinţă de închisoare sub control judiciar. De asemenea, solicită instanţei să nu impună o interdicţie profesională şi să respingă confiscarea a 938.270 de euro, ţinând cont de lipsa veniturilor clientului său.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE