ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Scandalos la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, condusa de Andrei Tinu. Corpul de Control de la Justitie a descoperit mari nereguli si cere demiterea presedintelui

Postat la: 31.10.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Corpul de Control al Ministerului Justiţiei a descoperit la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC), aşa cum era de aşteptat, probleme grave în activitate, în modul în care sunt înregistrate cererile de dobândire a cetăţeniei române şi în desfăşurarea activităţilor financiar-contabilă şi de achiziţii, aşa că au propus sesizarea premierului României pentru demiterea preşedintelui, Andrei Tinu şi a celor doi vicepreşedinţi, Marius Sorin Bogzan şi Varol Amet. Va fi sesizată şi Curtea de Conturi a României, care ar trebui să realizeze, la rândul său, un control amplu la ANC.

Din cauza neregulilor grave descoperite şi pentru că şefii ANC sunt numiţi politic (şi au statut de secretar se stat, respectiv subsecretari de stat), ceea ce poate fi o vulnerabilitate, s-a propus reorganizarea ca direcţie în cadrul ministerului (cum funcţionase până în 2010), cu un director şi director adjunct, cu statut de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor. În această formă ar scădea şi cheltuielile de funcţionare, în condiţiile în care logistica ar fi asigurată de direcţiile de specialitate din minister.

În raportul de control s-a propus ca Gina Emilia Tache să fie schimbată de la conducerea Comisiei pentru Cetăţenie. Totodată, pentru că ar fi intervenit ilegal să soluţioneze cereri de cetăţenie se va sesiza Comisia de disciplină a ANC, iar pentru posibila infracţiune de sustragere sau distrugere de înscrisuri, va fi sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. S-a cerut şi să fie reverificată corespondenţa dintre ANC şi Direcţia Drept internaţional şi Cooperare Judiciară din Ministerul Justiţiei, pentru reluarea verificărilor cerute până acum de Gina Emilia Tache. Corpul de control consideră că în comisie ar trebui introduse, ca membri, Gina Daniela Damaschin, Roxana Georgiana Trîmbiţaş şi Oana Dobre, din cadrul ANC.

Corpul de control a recomandat ca, pe viitor, sistemele de înregistrare din dotarea ANC să fie folosite în scopul în care au fost cumpărate, mai ales cele din sala pentru interviuri, astfel încât să existe dovezi despre modul în care se derulează. Au solicitat şi să se reglementeze procedura de programare on-line a cetăţenilor, pentru toate categoriile de cereri de cetăţenie. Totodată, pentru cetăţenii din regiunile care în trecut au aparţinut României, consideră că sunt necesare consultări urgente între Ministerul Justiţiei, ANC, SRI şi SIE, pentru a se evita vulnerabilităţile pentru securitatea naţională.

Pentru că au existat probleme în gestionarea documentelor secrete, la ANC vor trebui să fie mai riguroşi pe viitor, iar Pavel Bogdan, şi Talida Puscasu, care ar fi trebuit să se ocupe de protecţia informaţiilor clasificate, sunt atenţionaţi să aibă mai multă grijă la modul în care îşi îndeplinesc atribuţiile, astfel încât să nu mai aibă acces la ele persoane fără drept. Ulterior, Ministerul Justiţiei va reveni cu un control la ANC strict pe zona asta, din partea structurii interne specializate - Serviciul Informaţii Clasificate.

Şi în legătură cu problemele financiar-contabile descoperite se va sesiza Parchetul, pentru o posibilă infracţiune de depăşire a limitelor maxime şi utilizarea în alte scopuri a sumelor bugetate pentru plăţi ale instituţiei. Alte probleme pe această zonă vizează statul de funcţii şi fişele de post incomplete pentru cei care se deplasează în interes de serviciu mijloace de transport în comun, evaluarea incorectă a valorilor bunurilor deţinute de ANC şi nereguli în privinţa rezervării de angajamente bugetare la momentul semnării contractelor sau comenzilor de achiziţii de bunuri sau servicii.

S-a propus să se ia măsuri pentru organizarea, evidenţa şi raportarea bugetului instituţiei, crearea de proceduri pentru toate activităţile pe care le desfăşoară ANC, în special ALOP (angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor) şi ca documentele de justificare a cheltuielilor să fie certificate în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii de şefii compartimentelor de specialitate.

Pentru procedurile de achiziţii, Corpul de Control a solicitat ca acestea să fie publicate în SEAP şi să se actualizeze procedurile operaţionale şi fişele de post ale responsabililor în conformitate cu legislaţia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE