România, raiul infractorilor pentru fapte cu violenta. Altfel, masura eliberarilor compensatorii din perspectiva recidivei a fost buna!
Postat la: 13.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
De cand a intrat in vigoare Legea nr.169/2017 privind eliberarile compensatorii, promovata de PSD prin ministrul Justitiei Tudorel Toader, au fost puse in libertate pana la aceasta ora (ianuarie 2019) circa 15.000 de detinuti, din care aproape 1.000 au recidivat, iar dintre acestia aproximativ 200 au comis infractiuni cu violenta (crime, violuri, talharii etc.).
Avem in baza acestor statistici, prezentate in cele ce urmeaza, doua perspective. Pe de-o parte, referitor la detinutii periculosi, cei care au recidivat comitând fapte cu violenta, numarul acestora este mare si referitor la trendul statisticilor, raportat la numarul eliberarilor pentru fapte grave, acestia isi respecta ponderea de recidiva de 37% pentru primul an si de pana la 65% in trei ani. Daca insa, din alta perspectiva vorbim acum de numarul mare al persoanelor eliberate si excludem acea zona a violurilor, crimelor, talhariilor, unde in continuare statul roman are mari probleme cu acesti infractori, din restul detinutilor eliberati compensatoriu pentru mici furturi, evaziuni fiscale, alte infractiuni minore, atunci putem vorbi despre o reusita a legii, intrucat in primul am de zile numarul recidivistilor este mai mic de 1%. Ca atare, cei care au fost incarcerati pentru infractiuni economice, pentru infractiuni sociale minore etc. nu au revenit in domeniul infractionalitatii dupa ce au fost eliberati. Perioada in care au fost cercetati, eventual arestati preventiv, judecata si condamnarea au fost suficiente pentru a-i determina sa nu mai comita astfel de infractiuni.
Pe de alta parte, revenind la infractiunile cu violenta si la recidive, pentru fiecare detinut care recidiveaza statul cheltuieste suplimentar 22.000 de euro (prinderea lui, cercetarea, judecarea etc.), in vreme ce pentru un detinut condamnat statul cheluieste anual 28.000 de euro. Ca atare, un recidivist costa 50.000 de euro in primul an. Cei 1.000 de pana acum reprezentand o cheltuiala suplimentara de 50 de milioane de euro. Iar cifra creste de la luna la luna. Pe langa faptul ca astea sunt costurile suplimentare, detinutii au primit si sume compensatorii pentru regimul de detentie impropriu. De curand, a fost dat exemplul unui violator in serie (care si-a violat si propia mama), prins la cateva luni dupa eliberare si care a primit din partea statului 3.000 de euro drept compensatii la regimul dificil din penitenciar din perioada cat si-a efectuat pedepsele anterioare.
Potrivit unui comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor, având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la incidența recidivei în rândul populației carcerale din sistemul penitenciar românesc, se fac următoarele precizări:
- ponderea deținuților recidiviști în populația penitenciară generală înregistrează un trend descendent, în anul 2017 înregistrându-se un procent de 38,37% deținuți recidiviști, comparativ cu anul 2012 când ponderea deținuților recidiviști era de 45,78%; iar pentru 2018 procentul se estimeaza a fi aproximativ 37%.
- In perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018 au fost eliberati 10.880 de detinuti in baza recursului compensatoriu, dintre care 649 au recidivat, iar 188 au comis noi fapte de violenta. In paralel cu eliberarea celor aproape 11.000 de detinuti a scazut dramatic numarul patrulelor politiei nationale. Intr-un raspuns oficial la o interpelare, ministrul de Interne, Carmen Dan, confirma scaderea numarului patrulelor la nivel national: 3.571 in 2016, 3.296 in 2017 si 3.157 in 2018. Reducerea numarului patrulelor de politisti si jandarmi este determinata de pensionarile masive de la nivelul MAI.
- din totalul celor 14.703 de persoane care au beneficiat pana la aceasta ora de măsurile compensatorii prevăzute de Legea nr. 169/2017, au recidivat 142 de persoane, in perioada imediat urmatoare eliberarii, ponderea recidiviștilor situându-se sub pragul de 1% pentru prima luna de libertate. Cifra totala, insa pentru 15 luni de la intrarea in vigoare a legii se apropie de 1000 de recidivisti, dintre care 200 cu acte de violenta majore (crime, violuri, talharii etc.).
Dintre tarile UE, doar Italia se apropie de Romania ca rata a recidivei criminale, urmata de Spania, Franta, Germania si (inainte de Brexit) Anglia. Adica in majoritatea tarilor in care exista si multa emigratie est-europeana, cu mare pondere de romani. La polul opus se afla tarile nordice, din Tarile de Jos si Peninsula Scandinava. Dintre tarile est-europene, Ungaria si Bulgaria au o pondere mare, Grecia se situeaza undeva la mijlocul clasamentului, in vreme ce tarile central-europene inregistreaza o pondere destul de mica de recidiva.
"Rata de 37% in primul an di de 65% in primii trei ani reprezinta o medie pentru o situatie de lucru normala, nu pe cea bazata in cazul masivei eliberari compensatorii. Aceasta rata de recidiva de 37% este calculata pe durata a 12 luni de la eliberare. Insa rata la 3 ani de la eliberare este cu mult mai mare si se situeaza in jurul unei medii de 65% pentru 36 de luni si asta si pentru ca e in calcul durate de procesare a dosarelor cu sentinte definitive", a explicat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicaliştilor din penitenciare. "Prejudiciul material produs de un recidivist, toate acţiunile investigative ale poliţiei de scotocire şi căutare, interogatorii, transport la parchet şi instanţă, cazarea supectului în arestul poliţiei şi cheltuielile viitoare cu anchetarea şi judecarea recidivistului reprezintă costuri estimate la o medie de 22.000 de euro. Deci, la fiecare recidivist adaugati cate o victima si cate 22.000 de euro cheltuieli ale statului", a mai spus expertul. Cu alte cuvinte, conform statisticilor oficiale, anul trecut au recidivat in primul an - dintre cei pusi in libertate cu masuri compensatorii fie prin expirarea pedepsei, fie prin eliberare conditionata, aproximativ 9.800 de persoane, adica tot atatea victime ale furturilor, jafurilor, abuzurilor - infractiuni cu sau fara violenta - iar statul roman a platit aproximativ 216 milioane de euro pentru recidivele de pana la 12 luni, suma dublandu-se la aproximativ 430 de milioane de euro pentru recidivele de pana la 36 de luni.
Rata anuală a mortalităţii din penitenciare este de aproximativ 0,3% din numărul deţinuţilor, ceea ce o situează mult sub rata anuală a mortalităţii populaţiei din România, care este în jur de 1,2%, cu o medie de aproximativ 250.000 de persoane decedate anual în România, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. In Romania, media anuala este de 27.000 de detinuti in total in toate penitenciarele, gradul de ocupare, pana la eliberarile compensatorii a fost de 144%, ajungand dupa aceea - cu tot cu recidivisti - la 98%, pana la finele anului 2018. Tot conform statisticlor actuale, la fiecare 3 zile moare cate un detinut in penitenciare. 14% dintre acestia se sinucid, iar 67% mor in urma afectiunilor grave cu care au fost incarcerati (sau datorate bolilor aparute in timpul incarcerarii si agravarea acestora), multe dintre ele neputand fi tratate in sistem penitenciar. Din restul de 19%, mai mult de jumatate, in jur de 11% sunt din cauza accidentelor grave (fie de munca, fie din nerespectarea regulamentelor interioare), 2% au cauze necunoscute, iar restul de 6% au cauze violente interne (batai, razbunari intre clanuri, omoruri la comanda etc.). Mai multe amanunte despre aceste statistici AICI si AICI.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
UE legalizează supravegherea biometrică în masă cu reglementarile privind inteligența artificială
La 2 februarie, AI Act, care a intrat în vigoare în august, a atins primul termen de conformitate. Acestea s ...
-
Turnurile 5G si rețelele Wi-Fi vor putea în curând să vă spioneze fără consimțământul dumneavoastră și fără deviceuri smart
Conform autorilor unui nou studiu, radiațiile fără fir ar putea fi utilizate pentru a supraveghea oamenii fără știrea sa ...
-
Suveranistul Trump promite să le ia palestinienilor țara și ucrainenilor bogățiile subsolului!
Primirea lui Beniamin Netanyahu la Casa Albă a oferit imaginea „obscenității publice" sau a „banalității rău ...
-
Marcel Ciolacu se afundă în capcana ilegalităților contabile din Nordis. Cine a plătit de fapt zborurile la Nisa si Madrid
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, tardiv, două facturi, însoțite de chitanțe, care atestă că și-ar f ...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu