România nu are controlul colectarii taxelor de la bauturile distilate sau spirtoase. Cat pierde statul din acciza la alcool si TVA comparativ cu alte state UE
Postat la: 01.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Peste jumătate din piața românească de băuturi spirtoase este nefiscalizată. Diferențele majore dintre datele Institutului Național de Statistică și cele ale Comisiei Europene arată că țara noastră nu are controlul asupra colectării taxelor din domeniul bauturilor distilate sau spirtoase, unde ponderea accizelor in pretul final este semnificativă.
România este surclasată la încasări de state cu populație mai mică și acciză infimă. Acest lucru arată că mafia alcoolului a învins în lupta cu statul. Țara noastră pierde în fiecare an 6,5 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, iar piața bauturilor spirtoase are și ea partea leului. Practic banii care se pierd din TVA reprezintă aproape la fel de mult ca finanțarea PNRR pentru transporturi sau de două ori mai mult ca banii UE pentru reziliență și redresare în domeniul sănătății.
România pe ultimul loc în Europa la încasarea TVA
În toate statele Uniunii Europene există rețele criminale organizate care eludează sistemul de taxare. Diferența totală dintre TVA-ul estimat a fi încasat și cel încasat a fost de 140 de miliarde de euro în 2018 și de 165 de miliarde de euro anul trecut.
În 2018 extremele au fost reprezentate de Suedia care a pierdut 1% din TVA și România care a „ratat" încasarea unei treimi din taxa pe valoare adăugată. Rata de încasare de numai 67% reprezintă un record negativ rușinos.
Germania încasează 90% din TVA-ul estimat, Olanda peste 95%, iar Italia peste 75%. Nici comparația cu statele din Estul Europei nu ne este favorabilă: Ungaria colectează peste 90% din TVA-ul estimat, Polonia
- 89% sau Slovenia - 96%. Nici măcar cu vecinii bulgari nu putem să ne comparăm. Ei colectează 89% din
TVA-ul estimat.
Iar aceste cifre pot fi completate și cu alte pierderi rezultate din necolectarea taxelor aferente consumului nefiscalizat din zona produselor accizabile, care include și zona bauturilor spirtoase și care nu se regăsesc în statisticile oficiale.
Estimări hilare ale consumului de bauturi spirtoase făcute de INS
Institutul Național de Statistică a estimat consumul de bauturi distilate din România la 1,9 l/locuitor (concentrație de alcool 100%). Asta indică 2,3 l de alcool pur consumat de fiecare cetățean cu vârsta peste 15 ani.
Realitatea este însă mult mai dură decât cea prezentată de INS. România este pe locul 1 în Europa la mortalitatea atribuită alcoolului. Țara noastră ocupă un neonorant loc 2 în clasamentul statelor europene după numărul de victime ale violenței cauzate de alcool. Același loc 2 este ocupat de România și în clasamentul consumului excesiv de alcool din UE.
Pe lângă acestea România conduce topul bolilor asociate consumului de alcool (ciroza hepatică, hipertensiune arterială, TBC, etc). Organizația Mondiala a Sănătății atrăgea atenția încă din 2012 că România are rata cea mai mare a deceselor atribuite consumului de alcool la femei și semnala rate anormale de ciroze hepatice în România.
Alcoolul nefiscalizat strică statisticile
Erorile de raportare ale Institutului Național de Statistică se datorează faptului că ignoră consumul nefiscalizat. Alcoolul este foarte accesibil în țara noastră. Fără a fi fiscalizate, bauturile spirtoase pot fi cumpărate în piețe, la mica publicitate sau online.
Lipsa controlului acestei piețe paralele duce la pierderea accizelor concomitent cu pericolele enorme pentru viața și sănătatea consumatorilor care ajung deseori să consume produse care scapă normelor legale de control al calității. Practic consumatorii nu știu ce beau. Chiar și atunci când cred că au in față un produs așa-zis tradițional, ei sunt intr-o gravă eroare și iși periclitează sănătatea.
Diferența dintre datele statistice legate de consumul de bauturi spirtoase și cele legate de încasarea accizei indică dimensiunea dezastrului.
Institutul Național de Statistică: consumul de bauturi spirtoase cu o concentrație de 100% / locuitor cu o vârstă mai mare de 15 ani.
Comisia Europeană: consumul de bauturi spirtoase cu o concentrație de 100% / locuitor cu o vârstă mai mare de 15 ani, pe baza calculelor efectuate tinând cont de încasările din acciză raportate
Compararea datelor arată că peste jumătate din alcoolul reprezentat de categoria bauturilor spirtoase consumat în România nu este accizat.
Statul pierde de ani buni peste 80% din acciza pentru spirtoase
Dacă luăm în calcul faptul că nici INS nu poate să estimeze corect consumul din zona gri, concluzia este că undeva la 75% - 80% din alcool nu este fiscalizat. În anumite perioade aceasta ajungea chiar si mult peste 80%, conform estimărilor facute de asociațiile de profil din industrie.
Practic, peste consumul estimat de INS se adaugă alcoolul produs sau comercializat ilegal pentru care nicio instituție nu pare să dețină date.
În plus, datele INS se bazează pe sondaje de opinie, iar studiile arată o tendință a respondenților de a subestima consumul.
Codașii Europei la încasările din accize
În 2019, România a încasat 129,62 milioane de euro din accizele aplicate băuturilor spirtoase. Încasările sunt aproape similare cu cele ale Bulgariei (118,09 milioane de euro). Diferența este că țara vecină are o treime din populația României și o acciză sensibil mai mică - 562 euro/hectolitru în Bulgaria față de 745 euro/hectolitru în România.
Extrapolând, cei 7 milioane de bulgari au băut 210.000 hectolitri alcool pur, iar cei 19,4 milioane de români au consumat numai 173.000 de hectolitri de alcool pur. Anomalia apare și atunci când comparăm datele noastre cu cele ale Slovaciei sau ale Ungariei.
Extrapolarea arată că din datele fiscului, în România consumul de spirtoase este de sub un litru de alcool pur/cap de locuitor/an, iar în Slovacia sunt consumați 3,7 litri alcool pur/ cap de locuitor/an. Cifrele aberante sunt datorate fiscalizării/colectării precare din țara noastră.
Datele arată că statul a pierdut controlul asupra alcoolului mai rău ca America în perioada prohibiției. Majoritatea covârșitoare a spirtoaselorse vinde fără taxe, iar sumele de bani pierdute sunt uriașe.
Exercițiu de imaginație: ce s-ar face în fiecare an cu banii din fiscalizarea alcoolului
Analiza grosieră a cifrelor indică o pierdere a statului de aproximativ 900 de milioane de euro din acciza și TVA-ul pentru produsele din categoria bauturilor spirtoase. Adăugând la aceste sume alte impozite asociate ajungem la un miliard de euro anual pierdut de stat în urma nefiscalizării alcoolului.
Asta înseamnă că în fiecare an România ar avea bani pentru aproape 160 km de autostradă la un preț mediu de 6,3 milioane de euro pentru un kilometru. Autostrada de la Craiova la Lugoj care să lege România de Europa de Vest ar fi realizabilă în doi ani. Cluj ar putea să fie legat de Oradea într-un singur an, la fel ca Iași de Bacău.
Spitalul Regional din Cluj costă 500 de milioane de euro. Spitalul Regional din Iași costă 420 de milioane. Ambele obiective ar avea finanțare într-un singur an dacă statul ar încasa taxele pentru alcool.
Prețul mediu de construcție al unei școli a fost estimat de Guvern la 650 eur/mp. Asta înseamnă că 1000 de unități școlare ar putea să fie construite de la zero în fiecare an cu banii pe care statul nu-i încasează din alcool.
Având în minte toate aceste estimări pe care cu siguranță le pot face cu ușurință și cei care au în mână frâiele colectării, pasivitatea și aparenta neputință a autorităților nu pare să aibă o justificare rațional.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
-
„Dosarul lui Ciolacu e la el!" - Păgubiții Nordis, în război și cu magistrații. Acuzații grave la adresa a doi judecători și a unui procuror
Revolta pagubiților Nordis continua, dupa ce inculpații din dosar au fost puși in libertate, in luna februarie, in urma ...
-
Șah mat: Triumful tehnocrației - Cum Trump, Elon și elita tehnologică pregătesc terenul pentru o lume nouă
de ERIK WIKSTRÖM Va invit sa va lasați temporar deoparte preconcepțiile cu privire la modul in care funcționeaza lu ...
-
Comisia Europeană vrea să utilizeze economiile cetățenilor pentru apărarea UE. Ursula von der Leyen tinteste 10 trilioane de euro VIDEO
Comisia Europeana estimeaza nivelul total al economiilor neutilizate ale cetațenilor UE la 10 trilioane de euro și inten ...
-
Marea Desecretizare: Joe Biden implicat în dosarele asasinarii lui JFK
Donald Trump a desecretizat peste 80.000 de pagini din dosarul asasinarii lui John Fizgerald Kennedy, de la Dallas. &Ici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu