ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Robert Negoiță recunoaște că încalcă dispozițiile Curții Constituționale și ale Curții de Apel București privind societățile comerciale ale Primăriei S3

Postat la: 03.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat ședința ordinară a Consiliului Local al Sectorului 3, ședință în care pe ordinea de zi s-a aflat din nou majorarea capitalului social al uneia dintre SRL-urile înființate pe modelul Firea și de către Robert Negoiță, respectiv majorarea cu 40 de milioane de lei (aproape 9 milioane de euro!) a capitalului social al Societății Administrare Active Sector 3 SRL, care va cumula astfel un capital de circa 30 de milioane de euro!

Bazat pe motivația Curții de Apel București privind necesitatea unei majorități calificate pentru aprobarea înființării unor societăți comerciale pe lângă Primăria Capitalei, consilierul local liberal Inocențiu Voinea a atras atenția în timpul ședinței asupra ilegalității de a aproba această majorare de capital printr-o hotărâre adoptată cu doar o majoritate simplă. Voinea va cere instanței de contencios administrativ desființarea SRL-urilor primăriei lui Negoiță!

Ce se spune în motivarea Curții de Apel București

Secția a VIII-a Contencios Administrativ și fiscal a Curții de Apel București, prin Decizia civilă nr. 6504, la pagina 28 a motivării arată că, potrivit art. 35 alin (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, autoritățile deliberative (respectiv Consiliile locale) pot hotărî asupra participării cu capital sau bunuri (...) la constituirea de societăți (...), pot majora sau diminua capitalul social al acestora în condițiile legii. "Așadar - se arată în motivare - nu se specifică expres în lege care sunt condițiile privind adoptarea hotărârii asupra participării autorității administrativ-teritoriale la constituirea de societăți privind activitatea economică. Curtea arată însă că hotărârile în discuție referitoare la înființarea unor astfel de societăți intră în domeniul de aplicare al dispozițiilor art. 45 alin (3) din Legea 215/2001 (adică adoptarea cu 2/3 din votul consilierilor în funcție n.r.) fiind în esență hotărâri privind patrimoniul autorității. În acest sens - se mai arată în continuare -, trebuie să se precizeze faptul că noțiunea de patrimoniu desemnează, potrivit regulii de drept generale în materia dreptului privat - art. 31 alin. (1) din codul civil -, o universalitate de drepturi și obligații care pot fi evaluate în bani și care aparțin unei persoane fizice sau juridice. "

În continuare, Curtea explică faptul că nu există diferență între conținutul noțiunii de patrimoniu din dreptul privat și cel din dreptul administrativ. Ca atare, Curtea arată că "aporturile în numerar aduse de Municipiul București pentru înființarea societăților (...) reprezintă valori patrimoniale, care sunt transmise din patrimoniul Municipiului București în patrimoniul societății".

Bazându-se pe aceste argumente și pe similitudinea de situații, respectiv pe faptul că aportul în numerar pentru mărirea cu 40 de milioane de lei a capitalului social al S.C. Administrare Active Sector 3 SRL este o chestiune care privește patrimoniul sectorului, Inocențiu Voinea a atras atenția, înainte de a se supune la vot, că, dacă nu vor fi 21 de voturi pentru, hotărârea nu se poate adopta în mod legal.

Secretarul Sectorului 3, Marius Mihăiță: "Ne trebuie și nouă o hotărâre (de instanță), ca să ne învățăm minte!"

În acest moment al discuției a intervenit Secretarul Sectorului 3, Marius Mihăiță, care a justificat faptul că aceasta este practica la Sectorul 3, să se ia hotărâri privind majorările de capital ale societăților comerciale cu majoritate simplă. "Dar o instanță a stabilit altceva pentru societățile de la Capitală, în legătură cu același aspect! De ce nu respectăm acea interpretare a Curții de Apel București? " - a întrebat Inocențiu Voinea, iar Marius Mihăiță a răspuns: "Da! Tocmai de asta poate că și noi, Sectorul 3, vom avea nevoie de o astfel de hotărâre, ca să ne învățăm minte!"

"Ca să vă învățați minte? Ei bine, o veți avea! " - a fost promisiunea pe care candidatul Opoziției pentru Primăria Sectorului 3, Inocențiu Voinea - cel care , care și-a anunțat intenția de a candida în 2020 ca primar -, i-a făcut-o lui Robert Negoiță.

De fapt, Inocențiu Voinea a mai contestat la Instituția Prefectului alte hotărâri prin care s-au majorat capitalurile sociale ale unor SRL-uri înființate pe lângă Primăria Sectorului 3 sau prin care unele dintre acestea au cumpărat terenuri, hotărâri care, în mod eronat, au fost interpretate ca nefiind în legătură cu patrimoniul și, ca atare, au fost adoptate cu majoritate simplă, și nu cu 2/3, cum prevede legea.

Speranța Cliseru nu a răspuns solicitării adresate de consilierul PNL, în schimb, noul prefect al Capitalei a făcut-o: "Hotărârilor incriminate încă nu le-a venit rândul pentru efectuarea controlului de legalitate!?"

Cât timp a fost prefect al Capitalei, Speranța Cliseru, apropiata Gabrielei Firea, s-a făcut că nu știe de prevederile legale conform cărora trebuia ca, în decurs de 30 de zile, să răspundă sesizării adresate de consilierul PNL. În schimb, noul prefect, Sever Romulus Stana, căruia i-a fost adresată o altă sesizare privind alte hotărâri nelegal adoptate în opinia liberalului Inocențiu Voinea, deși formal, a răspuns, în termenul legal, făcând referire și la sesizarea adresată Instituției Prefectului anterior numirii sale. Motivând că verificarea de legalitate se face în ordinea cronologică trimiterii lor, noul Prefect al Capitalei a răspuns că hotărârile la care se face referire mai au de așteptat până să le vină rândul, sugerând că petentul se poate adresa instanței de contencios administrativ, scutindu-l pe el de acest lucru!

Liberalul Inocențiu Voinea a pornit războiul contra administrației locale a PSD: Negoiță nu mai poate trata Sectorul 3 în zeflemea!

Contactat de redacția ZiuaNews, Voinea ne-a declarat că este hotărât să conteste în instanță nu numai hotărârile de majorare a capitalului social al societăților comerciale înființate de Robert Negoiță, ci însăși ființarea acestora. Liberalul se bazează pe faptul că există, pe lângă recenta hotărâre a Curții de Apel București, care se va constitui ca exemplu de practică judiciară în situații similare, și o hotărâre a Curții Constituționale prin care se stabilește că, neavând personalitate juridică, consiliile locale nu pot avea calitatea de asociat sau acționar în societăți comerciale. Or, în toate actele constitutive ale SRL-urilor înființate de Negoiță se prevede că asociat ultramajoritar în toate societățile este tocmai Consiliul Local al Sectorului 3!

"Ei (administrația PSD-istă a Sectorului 3, n.r.) se fac că plouă. Stau cu drobul de sare deasupra capului! Le-am arătat că o instanță superioară a dat un verdict irevocabil în privința interpretării noțiunii de patrimoniu, dar se fac că nu înțeleg. O țin una și bună că este o cheltuială bugetară alocarea unor bani pentru mărirea capitalului societăților comerciale înființate de Robert Negoiță pentru a scăpa de procedura licitației publice, procedură impusă autorităților administrației locale ca măsură de asigurare a corectitudinii cheltuirii banilor publici. Or, Curtea de Apel a demolat această interpretare. Capitalizarea societăților comerciale având ca acționar sau asociat unitățile teritorial-administrative este o chestiune care privește patrimoniul respectivelor UAT-uri. Dar la Sectorul 3, ca de altfel la toate sectoarele Capitalei, mai este o problemă majoră legată de existența acestor societăți. Chiar dacă unele dintre acestea au fost înființate prin hotărâri luate cu 2/3, și nu cu majoritate simplă, cum a fost cazul celor de la Capitală, SRL-urile lui Negoiță nu pot ființa având ca asociat majoritar Consiliul Local! Pentru că noi, Consiliul Local, nu suntem persoană juridică. Dar de ce este Consiliul Local asociat? Pentru că Sectorul 3 nu este unitate administrativ-teritorială, acest statut revenind doar Primăriei Capitalei. Ca atare, sectoarele Bucureștiului nu pot avea patrimoniu propriu, ele doar primind spre administrare parte din patrimoniul Primăriei Capitalei. Neputând avea patrimoniu, nu pot avea nici calitatea de asociați sau acționar în societăți comerciale. Aici este o mare problemă, pe care toți se fac că nu o văd! Negoiță o ia în zeflemea. Nu pot înțelege de ce sunt atât de optuzi! Chiar nu există juriști competenți la niciun sector al Bucureștiului să le deschidă ochii politrucilor care calcă legile și deciziile justiției în picioare numai ca să le iasă lor bine jocurile!? Sunt hotărât să obțin în instanță o decizie în acest sens. Pentru că mi-au spus că de asta fac cum vor ei (cei din executivul Sectorului 3 n.r), pentru că nu le-a interzis nimeni în mod expres să facă astfel, la Sectorul 3. Am să le interzic eu, apelând la instanța de contencios administrativ. Cineva trebuie să oprească fărădelegile în țara asta. Eu mă voi ocupa de cele de la Sectorul 3", ne-a declarat Inocențiu Voinea, liberalul care, prin opoziția constantă făcută lui Robert Negoiță, se află în pole position în cursa internă din PNL pentru desemnarea candidatului la funcția de primar.

Procesul verbal al sedintei poate fi consultat AICI

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE