Robert Negoiță recunoaște că încalcă dispozițiile Curții Constituționale și ale Curții de Apel București privind societățile comerciale ale Primăriei S3
Postat la: 03.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat ședința ordinară a Consiliului Local al Sectorului 3, ședință în care pe ordinea de zi s-a aflat din nou majorarea capitalului social al uneia dintre SRL-urile înființate pe modelul Firea și de către Robert Negoiță, respectiv majorarea cu 40 de milioane de lei (aproape 9 milioane de euro!) a capitalului social al Societății Administrare Active Sector 3 SRL, care va cumula astfel un capital de circa 30 de milioane de euro!
Bazat pe motivația Curții de Apel București privind necesitatea unei majorități calificate pentru aprobarea înființării unor societăți comerciale pe lângă Primăria Capitalei, consilierul local liberal Inocențiu Voinea a atras atenția în timpul ședinței asupra ilegalității de a aproba această majorare de capital printr-o hotărâre adoptată cu doar o majoritate simplă. Voinea va cere instanței de contencios administrativ desființarea SRL-urilor primăriei lui Negoiță!
Ce se spune în motivarea Curții de Apel București
Secția a VIII-a Contencios Administrativ și fiscal a Curții de Apel București, prin Decizia civilă nr. 6504, la pagina 28 a motivării arată că, potrivit art. 35 alin (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, autoritățile deliberative (respectiv Consiliile locale) pot hotărî asupra participării cu capital sau bunuri (...) la constituirea de societăți (...), pot majora sau diminua capitalul social al acestora în condițiile legii. "Așadar - se arată în motivare - nu se specifică expres în lege care sunt condițiile privind adoptarea hotărârii asupra participării autorității administrativ-teritoriale la constituirea de societăți privind activitatea economică. Curtea arată însă că hotărârile în discuție referitoare la înființarea unor astfel de societăți intră în domeniul de aplicare al dispozițiilor art. 45 alin (3) din Legea 215/2001 (adică adoptarea cu 2/3 din votul consilierilor în funcție n.r.) fiind în esență hotărâri privind patrimoniul autorității. În acest sens - se mai arată în continuare -, trebuie să se precizeze faptul că noțiunea de patrimoniu desemnează, potrivit regulii de drept generale în materia dreptului privat - art. 31 alin. (1) din codul civil -, o universalitate de drepturi și obligații care pot fi evaluate în bani și care aparțin unei persoane fizice sau juridice. "
În continuare, Curtea explică faptul că nu există diferență între conținutul noțiunii de patrimoniu din dreptul privat și cel din dreptul administrativ. Ca atare, Curtea arată că "aporturile în numerar aduse de Municipiul București pentru înființarea societăților (...) reprezintă valori patrimoniale, care sunt transmise din patrimoniul Municipiului București în patrimoniul societății".
Bazându-se pe aceste argumente și pe similitudinea de situații, respectiv pe faptul că aportul în numerar pentru mărirea cu 40 de milioane de lei a capitalului social al S.C. Administrare Active Sector 3 SRL este o chestiune care privește patrimoniul sectorului, Inocențiu Voinea a atras atenția, înainte de a se supune la vot, că, dacă nu vor fi 21 de voturi pentru, hotărârea nu se poate adopta în mod legal.
Secretarul Sectorului 3, Marius Mihăiță: "Ne trebuie și nouă o hotărâre (de instanță), ca să ne învățăm minte!"
În acest moment al discuției a intervenit Secretarul Sectorului 3, Marius Mihăiță, care a justificat faptul că aceasta este practica la Sectorul 3, să se ia hotărâri privind majorările de capital ale societăților comerciale cu majoritate simplă. "Dar o instanță a stabilit altceva pentru societățile de la Capitală, în legătură cu același aspect! De ce nu respectăm acea interpretare a Curții de Apel București? " - a întrebat Inocențiu Voinea, iar Marius Mihăiță a răspuns: "Da! Tocmai de asta poate că și noi, Sectorul 3, vom avea nevoie de o astfel de hotărâre, ca să ne învățăm minte!"
"Ca să vă învățați minte? Ei bine, o veți avea! " - a fost promisiunea pe care candidatul Opoziției pentru Primăria Sectorului 3, Inocențiu Voinea - cel care , care și-a anunțat intenția de a candida în 2020 ca primar -, i-a făcut-o lui Robert Negoiță.
De fapt, Inocențiu Voinea a mai contestat la Instituția Prefectului alte hotărâri prin care s-au majorat capitalurile sociale ale unor SRL-uri înființate pe lângă Primăria Sectorului 3 sau prin care unele dintre acestea au cumpărat terenuri, hotărâri care, în mod eronat, au fost interpretate ca nefiind în legătură cu patrimoniul și, ca atare, au fost adoptate cu majoritate simplă, și nu cu 2/3, cum prevede legea.
Speranța Cliseru nu a răspuns solicitării adresate de consilierul PNL, în schimb, noul prefect al Capitalei a făcut-o: "Hotărârilor incriminate încă nu le-a venit rândul pentru efectuarea controlului de legalitate!?"
Cât timp a fost prefect al Capitalei, Speranța Cliseru, apropiata Gabrielei Firea, s-a făcut că nu știe de prevederile legale conform cărora trebuia ca, în decurs de 30 de zile, să răspundă sesizării adresate de consilierul PNL. În schimb, noul prefect, Sever Romulus Stana, căruia i-a fost adresată o altă sesizare privind alte hotărâri nelegal adoptate în opinia liberalului Inocențiu Voinea, deși formal, a răspuns, în termenul legal, făcând referire și la sesizarea adresată Instituției Prefectului anterior numirii sale. Motivând că verificarea de legalitate se face în ordinea cronologică trimiterii lor, noul Prefect al Capitalei a răspuns că hotărârile la care se face referire mai au de așteptat până să le vină rândul, sugerând că petentul se poate adresa instanței de contencios administrativ, scutindu-l pe el de acest lucru!
Liberalul Inocențiu Voinea a pornit războiul contra administrației locale a PSD: Negoiță nu mai poate trata Sectorul 3 în zeflemea!
Contactat de redacția ZiuaNews, Voinea ne-a declarat că este hotărât să conteste în instanță nu numai hotărârile de majorare a capitalului social al societăților comerciale înființate de Robert Negoiță, ci însăși ființarea acestora. Liberalul se bazează pe faptul că există, pe lângă recenta hotărâre a Curții de Apel București, care se va constitui ca exemplu de practică judiciară în situații similare, și o hotărâre a Curții Constituționale prin care se stabilește că, neavând personalitate juridică, consiliile locale nu pot avea calitatea de asociat sau acționar în societăți comerciale. Or, în toate actele constitutive ale SRL-urilor înființate de Negoiță se prevede că asociat ultramajoritar în toate societățile este tocmai Consiliul Local al Sectorului 3!
"Ei (administrația PSD-istă a Sectorului 3, n.r.) se fac că plouă. Stau cu drobul de sare deasupra capului! Le-am arătat că o instanță superioară a dat un verdict irevocabil în privința interpretării noțiunii de patrimoniu, dar se fac că nu înțeleg. O țin una și bună că este o cheltuială bugetară alocarea unor bani pentru mărirea capitalului societăților comerciale înființate de Robert Negoiță pentru a scăpa de procedura licitației publice, procedură impusă autorităților administrației locale ca măsură de asigurare a corectitudinii cheltuirii banilor publici. Or, Curtea de Apel a demolat această interpretare. Capitalizarea societăților comerciale având ca acționar sau asociat unitățile teritorial-administrative este o chestiune care privește patrimoniul respectivelor UAT-uri. Dar la Sectorul 3, ca de altfel la toate sectoarele Capitalei, mai este o problemă majoră legată de existența acestor societăți. Chiar dacă unele dintre acestea au fost înființate prin hotărâri luate cu 2/3, și nu cu majoritate simplă, cum a fost cazul celor de la Capitală, SRL-urile lui Negoiță nu pot ființa având ca asociat majoritar Consiliul Local! Pentru că noi, Consiliul Local, nu suntem persoană juridică. Dar de ce este Consiliul Local asociat? Pentru că Sectorul 3 nu este unitate administrativ-teritorială, acest statut revenind doar Primăriei Capitalei. Ca atare, sectoarele Bucureștiului nu pot avea patrimoniu propriu, ele doar primind spre administrare parte din patrimoniul Primăriei Capitalei. Neputând avea patrimoniu, nu pot avea nici calitatea de asociați sau acționar în societăți comerciale. Aici este o mare problemă, pe care toți se fac că nu o văd! Negoiță o ia în zeflemea. Nu pot înțelege de ce sunt atât de optuzi! Chiar nu există juriști competenți la niciun sector al Bucureștiului să le deschidă ochii politrucilor care calcă legile și deciziile justiției în picioare numai ca să le iasă lor bine jocurile!? Sunt hotărât să obțin în instanță o decizie în acest sens. Pentru că mi-au spus că de asta fac cum vor ei (cei din executivul Sectorului 3 n.r), pentru că nu le-a interzis nimeni în mod expres să facă astfel, la Sectorul 3. Am să le interzic eu, apelând la instanța de contencios administrativ. Cineva trebuie să oprească fărădelegile în țara asta. Eu mă voi ocupa de cele de la Sectorul 3", ne-a declarat Inocențiu Voinea, liberalul care, prin opoziția constantă făcută lui Robert Negoiță, se află în pole position în cursa internă din PNL pentru desemnarea candidatului la funcția de primar.
Procesul verbal al sedintei poate fi consultat AICI
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu