Revocarea lui Augustin Lazăr, în aer. Rezoluția care l-a făcut incompatibil pe Iohannis: "Ar trebui să se sesizeze Secția de anchetă"
Postat la: 26.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Klaus Iohannis urmează să decidă cu privire la cererea transmisă de Tudorel Toader privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Doar că președintele este în incompatibilitate, așa cum se afla și când i-a admis candidatura și asta din cauza rezoluției de clasare, crede avocata Lorette Luca.
Ministrul Tudorel Toader a declanșat, miercuri, procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproșează acestuia. Cea mai gravă pare să fie tocmai prezența, în dosarul de candidatură din 2016 a lui Augustin Lazăr, a unei rezoluții de clasare care îl viza pe Klaus Iohannis, din vremea în care ocupa funcția de primar ar Sibiului.
"De ce ministrul Justiției a transmis fără ca dosarul să fie complet, președintele a numit fără a exista verificarea legalității și nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, și nu înțeleg de ce, apare o rezozluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoriare la președintele României în funcție", a declarat Tudorel Toader, miercuri.
Situația creată a făcut ca președintele, care urma să semneze decretul de numire a lui Augustin Lazăr, să devină incompatibil. "Ceea ce a spus Tudorel Toader este într-adevăr de atenționare vis-à-vis de legalitatea numirii lui Augustin Lazăr pentru că în contextul în care tu, vorbesc de președinte, înțelegi să promovezi o persoană care ți-a făcut un bine, și dacă îți făcea un rău, nu aveai cum să te pronunți pentru că până la urmă vorbim de o abținere legat de această persoană care a interacționat cu tine în calitate profesională. Din punctul meu de vedere, Augustin Lazăr nu trebuia numit. Este un soi de recompensă a președintelui față de clasarea primită de la Lazăr. Trebuia să solicite desemnarea altei persoane nu a celui care a făcut legătura nemijlocită cu un dosar în care el a compărut în calitate de persoană cercetată indiferent dacă a ajuns la calitatea de suspect, inculpat", a declarat avocatul Lorette Luca.
Întrebarea care se pune este dacă șeful statului nu se află în aceeași situație de incompatibilitate și în prezent. În cazul în care va refuza revocarea lui Augustin Lazăr, lucru subînțeles din răspunsul dat joi când a catalogat cererea lui Tudorel Toader ca fiind "neadecvată", atunci șeful statului se pronunță din nou asupra magistratului care a pus în dosarul său de candidatură o rezoluție de clasare care îl viza.
"Din punctul meu de vedere, acea numire nu trebuia făcută cu atât mai mult cu cât la dosarul pentru numire, la dosarul de cadre a domnului Lazăr, să zicem, a fost așezată ostentativ acea soluție de clasare pe numele lui Iohannis, în contextul în care din punct de vedere al performanței profesionale, clasările nu sunt un plus, o bilă albă. Trimiterile în judecată, condamnările, acestea formează portofoliul unui procuror nu clasările sau scoaterile de sub urmărire. Clasarea nu este un beneficiu sau o laudă. Acum ar trebui într-adevăr admisă solicitarea ministrului Toader de demitere a procurorului general și din punctul meu de vedere ar trebui să se sesizeze din oficiu acea instituție care vizează cercetarea magistraților și care tocmai a fost înființată", a mai afirmat Lorette Luca.
Potrivit ziarului Cotidianul, rezoluția despre care a vorbit Toader aparține Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, din data de 17 februarie 2010, atunci când Augustin Lazăr era procuror general adjunct al acestui parchet.
În dosar, Klaus Iohannis era cercetat, în calitate de primar al municipiului Sibiu, pentru neglijență în serviciu în ceea ce privește retrocedarea ilegală a unor imobile, printre care și o grădiniță. Klaus Iohannis nu a comentat deocamdată situația privind rezoluția de clasare, anunțând doar că va analiza cererea ministrului Justiției, pe care o cataloghează "neadecvată".
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr. Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii", se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.
Tudorel Toader a declanșat miercuri procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.
Printre punctele negative invocate se află:
- Semnarea protocolului secret din 2016
- Declarațiile publice ale lui Augustin Lazăr privind evaluarea procurorului șef al DNA
- Faptul că nu a luat nicio măsură cu privire la abaterile imputate Laurei Codruța Kovesi
- Are un discurs eminamente politic și a făcut acuzații la adresa autorităților statului
- Faptul că a criticat modificările aduse legilor justiției precum și înființarea secției de anchetare a magistraților
- Contestarea deciziilor Curții Constituționale
- Neîndeplinirea obiectivelor asumate în proiectul de management
- Critica hotărârilor judecătorești și a judecătorilor
- Tergiversarea procedurilor legale referitor la numirea Adinei Florea la șefia DNA
- Desfășurarea anchetei privind protestul din 10 august și delegările făcute la parchetul care ancheta cauza
În replică, Augustin Lazăr a anunțat că "Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiției, fără o bază factuală și solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituției e esențială". Nu a oferit însă un răspuns cu privire la rezoluția de clasare din dosarul de candidatură.
Raportul privind evaluarea activității lui Augustin Lazăr a ajuns la CSM, joi, iar Secția pentru procurori a stabilit ziua de 13 noiembrie pentru audierea procurorului general. Pe data de 21 noiembrie va fi transmis avizul motivat de către CSM, după care șeful statului va decide cu privire la cererea de revocare. Augustin Lazăr a fost numit procuror general în data de 28 aprilie 2016 de către președintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiției de la acea vreme, Raluca Prună.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu